Vapaa-aika 13.05.2019 Päivitetty 02.06.2021

Perheloma kesä-Suomessa – Kaksplussan bloggarien parhaat matkavinkit

Kesä tulee, mihin viedä perhe lomalle? Suomen kesä on täynnä ihastuttavia kohteita, joissa viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin. Kysyimme Kaksplussan bloggaajilta vinkit kotimaan parhaisiin perhekohteisiin. Jos pää lyö tyhjää, ota nämä talteen!

Teksti
Jenni Heiti
Kuvat
OM-arkisto

Ilmastonmuutos toi lentämisen kriittiseen tarkasteluun, mutta lentäminen on lapsiperheelle myös aika kallista. Onneksi perheloma Suomessa on loistava vaihtoehto, täältä nimittäin löytyy kaikkea koko perheelle. Kaksplussan bloggaajat kertoivat omat suosikkinsa.

1. Telttailua Kalajoen hiekkasärkillä

Yhden lapsen äiti Jasmin, Munakoisoni ja minä -blogi

Mikä: Telttaretki

Missä: Kalajoen hiekkasärkät

Parasta: Hiekkasärkkien hiekka, lisäksi vieressä vesipuisto Jukupark. Lapselle oli elämys nukkua teltassa, tehdä ruokaa trangialla ja selviytyä luonnon armoilla. Telttailu on myös edullinen tapa lomailla.

Varaudu: Itikoihin, sateeseen ja armottomaan ärsytykseen. Mutta muista, että pienet, märät itikanpuremahetket jäävät vähäiseksi harmiksi telttailun riemun ohella.

Muuta: Tyttäremme Minttu oli ensimmäisen kerran telttailulomalla vain muutaman kuukauden ikäisenä. Oli lämmin kesä. Minulla oli autollinen vauvanvarusteita mukana, jotta lapsi pysyisi puhtaana ja lämpimänä. Unohdin, että lapsia nukutetaan jopa pakkasessa, joten varauduin kesäyöhön ehkä hieman liioitellusti. Raahasin isoon telttaamme jopa matkasängyn. Lopulta matkasänkyyn laadottiin vauvan sijaan kaikki turhat tavarat, ja nukuimme koko perhe lämpimästi telttaperhepedissä. Opin myös kerrasta, ettei kesäaikana kannata unohtaa kestovaippaa teltan sisälle. Haju syöpyy seiniin.

Vanha Porvoo perheloma Suomessa

Porvoo on idyllinen matkakohde, joka miellyttää niin lapsia kuin aikuisiakin.

2. Porvoo: muumeja, suklaata ja idyllisiä kujia

Kahden lapsen äiti Maria, Love Beyond Words -blogi

Mikä: Porvoo

Missä: Uudenmaan etelärannikolla, noin 45 minuutin ajomatkan päässä Helsingistä.

Parasta: Todella monipuolinen ja idyllinen kohde lapsiperheelle. Porvoosta löytyy muun muassa Muumi-leikkipuisto ja kansallisrunoilija J.L. Runebergin koti, jossa pääsee touhuamaan kaikkea kivaa entisaikojen puuhien parissa, kuten nostamaan vettä kaivosta ja onkimaan kaloja. Myös upeassa puutarhassa riittää ihmeteltävää. Porvoossa on kivoja ostospaikkoja, kuten lastenvaatekauppa Skidi ja lelukauppa Riimikko. Herkkuja pääsee shoppailemaan Skafferista ja Brunbergin suklaa- ja makeismyymälästä sekä Pienestä Suklaatehtaasta. Vanhan kaupungin idylliset kujat ovat täynnä erilaisia ihastuttavia puoteja, mutta kaikkein pienimpiin saattaa olla vaikea päästä rattaiden kanssa. Kannattaa myös käydä kävelyllä Jokirannassa, siellä on monia kivoja kesäravintoloita.

Varaudu: Porvoossa on niin paljon nähtävää, että sitä on mahdotonta käydä läpi yhden päivän aikana.

Muuta: Lounasta on ihana nauttia jokirannan ravintoloissa. Kesäisin kuitenkin kannattaa varoa lintuja, jotka vaanivat itselleen ruuantähteitä. Viime Porvoon-reissulla jätimme pöytään lautaset, joissa oli vielä tähteitä, ja menimme hetkeksi ihastelemaan maisemia viereisen laivan kannelta. Ei mennyt montaa sekuntia, kun pöytä oli täynnä lintuja, jotka napostelivat tähteet suihinsa.

3. Pohjoismaiden pisin vesiliukumäki

Neljän lapsen äiti Minna, Kiljusten blogi

Mikä: Peurungan kylpylä

Missä: Peurungantie 85, Laukaa

Parasta: Pohjoismaiden pisin vesiliukumäki ajanottokellolla! Myös uimataitoisille tarkoitettu Wibit-kiipeilyrata oli lasten mieleen. Ja tokihan sitä piti meidän aikuistenkin kokeilla.

Varaudu: Ruuhka-aikana vesiliukumäkeen voi olla pitkä jono. Silloin ei viitsi montaa kertaa jonottaa. Liukumäki on kylpylän ainoa iso vesiliukumäki.

Muuta: Meillä oli hauskaa, kun kisailimme siitä, kuka saa perheen nopeimman ajan vesiliukumäessä. Minä muuten voitin. Tekniikka ja ehkä massakin auttoi.

Olga Temonen Olgan Farmi perheloma Suomessa

Olga ja Tuukka Temosen maatilalla saa kokea aitoa maalaistunnelmaa.

4. Maatilan lumoa Olgan farmilla

Minna, Kiljusten blogi

Mikä: Olgan farmi

Missä: Hanjärventie 11, Sääskjärvi. 30 km ajomatkan päässä Kouvolasta, 45 km Lahdesta ja 135 km Helsingistä.

Parasta: Puput ja kilit. Joidenkin eläinten aitauksiin sai mennä silittelemään eläimiä. Alueella kulki vapaana koiria. Poneilla on mahdollisuus ratsastaa talutuksessa. Farmilta sai lainata vedettävää kärryä, jossa lapsia ja tavaroita voi kuljettaa. Aitoa maalaistunnelmaa, tunnelmallisella tavalla kotikutoista.

Varaudu: Farmi ei ole auki joka päivä. Tulevana kesänä tiistaista lauantaihin.

Muuta: Olgan farmilla käyntiin kuuluu ehdottomasti kahvilan herkkujen syöminen. Olga ja Tuukka Temonen ovat ystävällisiä ja iloisia kahvilanpitäjiä. Alueella saa syödä myös omia eväitä. Itse olen viettänyt lapsena paljon aikaa maalla pienellä maatilalla. Lapsillani ei ole samanlaista mahdollisuutta. Niinpä on kiva edes kerran kesässä näyttää heille maatilan eläimiä.

5. Omaa rauhaa kylpylälomalla

Maria, Love Beyond Words -blogi

Mikä: Hotellikylpylä Päiväkumpu

Missä: Ylhäntie 1, Karjalohja

Parasta: Luonnonläheisyys ja monipuoliset aktiviteetit. Mahdollisuus yöpyä rantatalossa, jossa saa yhdistettyä kaksi huonetta väliovella, eli lapset voivat nukkua toisessa ja aikuiset toisessa huoneessa. Iltaisin saa siis kivaa rauhallista aikaa myös kahden kesken. Terassilta näkymät järvelle, joka sijaitsee sadan metrin päässä. Päiväkummussa on mahdollisuus mennä kylpylään, erilaisiin hoitoihin, frisbeegolfaamaan, soutamaan, minigolfaamaan tai retkeilemään metsän rauhassa – ja toki käydä uimassa uimarannalla tai paistaa grilliherkkuja nuotiolla.

Varaudu: Kohde ei välttämättä ole lapsiperheiden ykköslomakohde, mutta ainakin meidän perheemme nautti juuri siitä hiljaisuudesta, kun ei ollut kymmeniä muita lapsiperheitä samassa paikassa. Myös lapset rentoutuivat ihan eri tavalla, kun pääsivät luonnon rauhaan. Lisäksi lomapaikka tarjoaa aktiviteetteja, joita ei välttämättä muuten tulisi kokeiltua. 5-vuotias muun muassa istui ensimmäistä kerran soutuveneen kyydissä. Lapset myös nauttivat täysillä kuntoutusmatkalla olleiden eläkeläisten jakamattomasta huomiosta!

Muuta: Lähellä sijaitsevat idylliset Fiskarsin kylä ja Tammisaari, jotka näimme samalla reissulla. Myös nämä kohteet tarjosivat kauniita maisemia ja upeaa vanhaa arkkitehtuuria.

Tuurin kyläkauppa perheloma Suomessa

Tuurin kyläkaupassa on paljon leikkipaikkoja.

6. Tuurin kauppa sopii myös lapsille

Jasmin, Munakoisoni ja minä -blogi

Mikä: Tuurin kyläkauppa

Missä: Onnentie 7, 63610 Tuuri

Parasta: Olemme tehneet useamman retken Vesa Keskisen omistamaan Tuurin kyläkauppaan. Se on loistava kohde lapsiperheille, leikkipaikkoja on paljon. Kaupan sisällä ja ulkopuolella on lapsille paljon nähtävää ja tekemistä.

Varaudu: Tuurissa ei ole kovin kattavat miesparkit. Jos puolisosi ei pidä shoppailusta, saatat olla pulassa.

Muuta: Puolisoni ei suostu lähtemään kanssani Tuuriin uudestaan, mutta kertaelämys tässä ostosparatiisissa oli upea kokemus perheenä. Jatkossa saman riemun minun ja tyttäreni kanssa jakaa anoppi.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X