Vapaa-aika 20.10.2022

Satoja tuhansia myynyt hittilelu täyttää 30 vuotta – Varauslistat täyttänyttä leikkikalua tuotiin Suomeen aikanaan täysillä rahtikoneilla

Tällä ikonisella suomalaislelulla sinäkin olet saattanut leikkiä, jos olet viettänyt lapsuuttasi 90-luvulla tai myöhemmin. Suosio on kantanut jo 30 vuotta.

Teksti
Toimitus
Kuvat
Martinex

Kesällä 1992 lanseerattu Muumitalo ilahduttaa nyt jo toista lapsisukupolvea. Klassikkolelu täyttää tänä vuonna 30 vuotta.

Muumitalon kysyntä oli heti alussa niin suurta, että pian lanseerauksen jälkeen niiden lennättämiseen Japanista Suomeen oli vuokrattava kaksi rahtikonetta.

Monissa kaupoissa pidettiin varauslistoja Muumitaloille, ja vaikka taloja saatiin Suomeen lisää ennen rahtikuljetustakin, joulun lähestyessä jonot vain pitenivät.

Muumitalo on myös pitänyt suosionsa vuosikymmenten kuluessa: se on vuosien saatossa myynyt satoja tuhansia kappaleita ja on silti edelleen kotimaisen Martinexin suosituimpia lastentuotteita.

Suositulla lelulla onkin aivan erityinen asema yrityksen historiassa.

– Muumitalosta tuli heti sen tultua markkinoille lasten ja lastenmielisten suosikki. Monessa perheessä se on matkannut sukupolvelta toiselle, kertoo Martinex Oy:n toimitusjohtaja Riia Sandström.

Miljoonan markan muotteihin ei herkästi kajota

Pitkään markkinoilla olleisiin leluihin tehdään usein muutoksia vuosien myötä, mutta Muumitalo on selvinnyt vähäisillä muokkauksilla.

Alkuperäisessä talossa muumihahmot olivat valkoisen sijaan sävytettyjä.

– Muumitalo on siitä harvinainen lelu, että se on pysynyt lähes muuttumattomana 30 vuoden ajan. Lelujen tuotannossa käytettäviä muotteja olemme korjanneet neljä kertaa kuluman ja lelustandardien takia, taustoittaa Sandström.

Hän muistelee, että muotit maksoivat aikanaan miljoona markkaa, joten aivan pienin perustein niitä ei ole lähdetty muokkaamaan.

Muumitalo on pysynyt lähes muuttumattomana 30 vuoden ajan.

Nykyään muumitaloa varten on yhteensä 30 muottia, joilla saadaan luotua sekä hahmot että taloon kuuluvat osat. Nukkekotimaiseen Muumitaloon kuuluu huonekalujen lisäksi yhdeksän muumihahmoa.

Lue myös: Mietelauseita Muumilaaksosta – lainaa oivaltavat sanat juhlapuheeseen tai -korttiin!

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X