Vapaa-aika 11.07.2024

Sukujuhlissa on viisainta vaieta kahdesta aiheesta – psykologi vinkkaa, miten vastata tyylikkäästi kiusalliseen kysymykseen

Psykologin mukaan on vain kaksi puheenaihetta, joita kannattaa ehdottomasti välttää suvun juhlissa. Perheen keskustelukulttuuri määrittää loput.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Kutsu juhliin tarkoittaa, että edessä on mitä todennäköisimmin keskusteluja niin tuttujen kuin tuntemattomien kanssa. Tilanne voi jännittää, jos small talk ei kuulu omiin vahvuuksiin tai jos senhetkiset kuulumiset ovat sellaista laatua, ettei niistä huvittaisi avautua muille.

Psykologi ja psykoterapeutti Lotta Heiskanen Terveystalosta painottaa, että juhlassa on aina kyse päivänsankarista. Oli kyseessä sitten ylioppilas, hääpari tai ripille pääsijä, vieraiden tehtävänä on omalta osaltaan huolehtia, että päivästä jää juhlittavalle hyvät muistot. Kaikkia aiheita, jotka ennakoivat riitaa, on siis hyvä karttaa.

Heiskanen ei mielellään jaottelisi puheenaihetta sallittuihin ja kiellettyihin. Hänen mukaansa on tärkeämpää keskittyä tulkitsemaan, miten juttukumppani reagoi keskustelunavauksiin. Aiheesta, joka saa vastailemaan lyhyesti tai suorastaan kiemurtelemaan kiusaantuneisuudesta, ei tietenkään kannata jatkaa.

Perinteisesti uskonto, politiikka ja raha kuuluvat ei-suositeltavan small talkin aiheistoon. Sopivat aiheet kuitenkin riippuvat pitkälti suvun keskustelukulttuurista.

– On perheitä, joissa kaikki puheenaiheet ovat vaarallisia. Sitten on perheitä, joissa voidaan keskustella turvallisesti vaikeistakin aiheista. Esimerkiksi poliittisesti valveutuneessa suvussa ihmiset voivat suorastaan innostua väitellessään asioista, joista puhuminen ei toisessa suvussa tulisi kuuloonkaan.

Heiskanen suosittelisi välttämään juhlissa varsinkin kahta aihetta. Ensinnäkin seksistä puhuminen aiheuttaa todennäköisesti enemmän kiusaantuneisuutta kuin edesauttaa mukavaa tunnelmaa. Toiseksi riitaisan perinnönjaon tai avioeron osituksen esille ottaminen pilaa lähes takuuvarmasti sukujuhlien tunnelman. 

Yksi varma kysymys

Suvun kokoontuessa yhteen vaihdetaan tietenkin kuulumisia. Mitä on sopivaa kysyä, ettei varmasti tungettele tai tule loukanneeksi ketään? Jälleen Heiskanen toteaa, että on suku- ja tilannekohtaista, miten keskustelut eri aiheista sujuvat.

Vastarakastunut nuori kertonee mielellään uudesta kumppanistaan, mutta utelut parisuhteesta voivat asettaa eronneen tai tahtomattaan sinkun tukalaan asemaan. Myös kysymykset perheen perustamisesta tai opiskelu- ja työtilanteesta ovat tulkittavissa niin kiinnostuksen osoittamiseksi kuin ahdistavaksi penäämiseksi.

Mitä kuuluu on hyvä kysymys. Se antaa keskustelukumppanille tilaa vastata tavalla, joka on hänelle siinä hetkessä sopiva. Silloin voi säädellä etäisyyttä, kuinka avoimesti haluaa kertoa asioistaan, Heiskanen tuumaa.

Henkilökohtaisempaa kysymystä voi alustaa. Saanko kysyä tai tähän ei tarvitse vastata, jos ei halua ovat Heiskasen mukaansa kohteliaita tapoja antaa keskustelukumppanille tilaa perääntyä.

Pinteestä voi päästä tyylikkäästi

Itselle vaikeista aiheista ei ole pakko puhua. Heiskanen neuvoo asettamaan rajat ystävällisen jämäkästi, mikäli esitetty kysymys on hankala.

– Voi sanoa, että en halua puhua tästä asiasta nyt tai että tämä tuntuu liian henkilökohtaiselta. Sitten voi ohjata keskustelua toiseen aiheeseen.

Toisaalta on syytä pysyä kohteliaana, vaikka aiheen kokisi vaikeaksi. Kysyjä on tuskin tarkoittanut pahaa – ja vaikka olisikin, juhlissa on tärkeää suojella tunnelmaa päivänsankarin tähden. Suvun änkyrän piikittelyyn voi vastata, että kiitos huolenpidosta, mutta asia on jo hoidossa.

– Ei tarvitse antautua keskustelulle, joka tuntuu loukkaavalta.

Heiskanen suosittelee valmistautumaan etukäteen, mikäli juhliin menijällä on syytä uskoa, että sukulaiset kyselevät jostain epämukavasta aiheesta. Kun on jo ennalta päättänyt, miten aikoo vastata hankalaan kysymykseen, juhlissa voi keskittyä hauskanpitoon piinapenkin kärkkymisen sijaan.

Lue myös Annan juttu: Saako sinkulta kysyä kumppanin puuttumisesta? Psykologi kertoo, miten vastata kumppanista uteleville sukulaisille

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X