Vapaa-aika 05.01.2023

5 raastavaa talviurheilun klassikkotilannetta, jotka vaanivat seuraavaakin sukupolvea

Oletko ikinä nähnyt hiihtoladulla alamäkeä, joka EI päättyisi jyrkkään mutkaan? Emme mekään.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Muistossa lapsuuden talvet olivat aina lumisia ja talviurheilu… No, yleensä riemukasta. Kuitenkin melko moni meistä jakaa inhon koulun hiihtotunteja tai perheen pitkästyttäviä pilkkiretkiä kohtaan.

Listasimme viisi kollektiivista lapsuusmuistoa, jotka tuntuvat yhdistävän sukupolvet toisiinsa. Moneenko pystyt samastumaan?

Lue myös: 5 jouluista antikliimaksia, joita lapset kokevat sukupolvesta toiseen

1. Pyllähdys jäällä

Hyvästi, häntäluu! Kaikki, joilla on joskus ollut luistimet jalassa, ymmärtävät tämän tuskan.

Talviurheilu olisi huomattavasti turvallisempaa, jos kaikkialla ei olisi niin liukasta ja jos vastassa ei olisi kovaa alustaa. Ikävä kyllä ne kaksi sattuvat olemaan myös edellytyksiä monelle lajille…

2. Laskettelija sihisi hississä

Voi sitä jännitystä, kun pääsee ensimmäistä kertaa laskettelurinteeseen!

Talviurheilu on monien mielestä parhaimmillaan tunturien ja korkeiden vaarojen huipuilla. Paitsi että huipulle pitäisi ensin päästä jollain konstilla.

Ellei hissiä ole ojentamassa kukaan, tulee se hurjalla vauhdilla kohti. Mikäli lapsena selviää vielä tästä vaiheesta, on luvassa seuraava vaaranpaikka: hississä kaatuminen.

Kaikista klassisinta on, että hissiin jää jollain tavalla vaatteistaan kiinni ja matka etenee jonkin aikaa maata laahaten. Ja kun selviää siitä, onkin edessä vielä yksi ongelma. Miten päästä tarpeeksi äkkiä pois seuraavan  laskettelijan alta?!

3. Töyssy pulkkamäessä

Mitä talviurheilu olisikaan ilman lumipeitteisiä mäkiä? Harmi vain, että aina lumi ei riitä peittämään mäessä piileviä kiviä tai koloja.

talviurheilu

”Talviurheilu on kivaa!”

Pulkkamäki on siis luistelujään ohella paikka, jossa häntäluulle (ja miksei muillekin luille) voi koitua haittaa. Etenkin, jos alla on vain liukuri!

4. Antakaa latua!

Oletko ikinä nähnyt hiihtoladulla alamäkeä, joka EI päättyisi jyrkkään mutkaan? Emme mekään.

Näitä mutkaisia mäkiä yhdistää myös se, että latu lähtee haarautumaan tai jopa katoaa kokonaan juuri siitä kohdasta, josta sen ei pitäisi.

Valitettavasti lapsena tämä asia ei vielä ole niin selvä kuin aikuisena. Lopputulos: lumen pölinä pöpelikössä ja sukset pystyssä hangessa.

5. Lunta lahkeessa

Myönnetään, talviurheilu ei ole tämän tragedian ainoa syyllinen. Tähän harmiin riittävät pelkästään kävelyvauhti ja tarpeeksi korkea kinos.

Joka tapauksessa jokainen muistanee lapsuudesta hetken, kun lunta pääsee livahtamaan hihansuuhun tai housunlahkeeseen. Kylmä möntti vie ihosta tunnon, ja kestää toivottoman kauan, että lumi sulaa.

Sitten kun hyinen möykky on sulanut, onkin sukka tai hiha märkä. Jee…

Kotiliesi.fi: Ladulle lomps! Lääkäri listaa 8 syytä, miksi hiihto on varsinainen kuningaslaji

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X