Vapaa-aika 08.02.2022

Hauskoja tehtäviä lapsille – 10 pientä puuhaa ajanvietteeksi

Tarvitsetko hetken omaa aikaa, ideoita yhteiseen puuhasteluun tai pieniä apukäsiä kotitöihin? Listasimme hauskoja tehtäviä lapsille!

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Jos puuha- ja värityskirjat on täytetty jo kertaalleen, uusia hauskoja tehtäviä lapsille on äkkiseltään vaikeaa keksiä. Kokosimme ideoita tylsien hetkien varalle.

Lue myös: Nämä ovat leikkejä, joilla saat lapsen pukemaan, siivoamaan ja pissamaan ilman tappelua – 12 kasvattajien lempeää oivallusta

Helppoja tehtäviä lapsille

1. Tavarabongaus. Kaiva esiin sekatavara- tai huonekaluliikkeen kuvasto. Katselkaa kuvia yhdessä ja pyydä lasta näyttämään, missä päin kotia kyseiset tavarat ovat.

Jos kuvastoa ei ole saatavilla, voi esineiden kuvia löytää tavallisista kuvakirjoista.

2. Öttiäisen pelastus. Lojuuko laatikoissa esimerkiksi yllätysmunista saatuja muovifiguureja? Laita muovirasiaan vettä, upota otus sinne ja pakasta muutaman tunnin tai yön ylitse. Anna lapselle lämmintä vettä ja sivellin. Pelastusoperaatio voi alkaa!

3. Mikä ei kuulu joukkoon? Voit kokeilla tehdä itse näitä tehtäviä lapsille, jotka ovat nelivuotiaita tai vanhempia. Piirrä paperille kolme samaan aihepiiriin kuuluvaa asiaa ja yksi sellainen asia, joka ei liity aiheeseen. Lapsen tehtävä on päätellä, mikä asioista ei kuulu joukkoon.

Hauskoja teemoja ovat esimerkiksi ihmiset/eläimet, ruuat/astiat, puut/kukat, talot/kulkupelit ja erilaiset eläimet, kuten koiran bongaaminen kalojen joukosta.

Tehtäviä, joita voi tehdä missä vain

4. Arvoitukset. Anna lapselle pähkinä purtavaksi pitkällä automatkalla tai odotushuoneessa. Täältä löydät kivat arvoitukset, kuten ”Mikä tiili ui?” (Oikea vastaus: krokotiili.)

tehtäviä lapsille

Vaikka lääkäriä odotellessa voi keksiä pieniä tehtäviä.

5. Laskeminen. Houkuttele leikki-ikäinen ulos ehdottamalla, että menette laskemaan jotain häntä kiinnostavien asioiden määrää, kuten vastaantulevia autoja. Laskea voi sisälläkin – montako ruokapöydän tuolia meillä nyt olikaan?

Jos numerot eivät ole vielä kovin tuttuja, eri asioita voi onneksi bongata pitämättä niistä lukua.

Lue myös: Vitsejä lapsille – nämä sutkautukset naurattavat 2-vuotiastakin

Hyödyllisiä tehtäviä lapsille

Alla on sopivia tehtäviä lapsille, jotka innokkaasti auttavat kotitöissä tai ruuanlaitossa.

6. Pilkkominen. Aivan pienelle lapselle ei voi antaa vielä veistä käteen, mutta hedelmäsalaattiin tarvittavan banaanin voi onneksi halkoa lusikallakin. Myös mandariinin lohkojen irrottaminen on sopiva haaste parivuotiaalle.

Luova voi olla myös lapsen kasvettua. Nakit ja kurkku pilkkoutuvat kätevästi vähän tylsemmälläkin veitsellä, ja paprikan voi kovertaa siistiksi vaikka jäätelökauhalla.

7. Pyykkien lajittelu. Jo pieni lapsi osaa lajitella pyykkejä värin perusteella. Käykää yhdessä pyykkien kimppuun tai lähetä leikki-ikäinen itsenäisesti asialle.

8. Lelujen siivoaminen. Lelujen siivoamisesta voi tehdä leikin itsessään. Jaa tehtävät vaikka nopan ja paperilappujen avulla.

tehtäviä lapsille

Lelujenkin siivoamisesta voi tehdä hauskan pikku tehtävän.

Hauskoja tehtäviä lapsille, jotka eivät pysy aloillaan

9. Tanssi. Valitkaa yhdessä mieleinen musiikki. Pyydä lasta keksimään tanssi tai jumppa, jonka hän voi esittää tai opettaa sinullekin.

Jos kyseessä on vasta parivuotias pirpana, lienee helpointa tanssahdella yhdessä ilman sen kummempia ohjeistuksia!

10. Esinejahti. Piilota leluja tai muita sopivaksi katsomiasi esineitä ympäri huonetta. Piirrä kuva jokaisesta piilottamastasi esineestä paperille.

Näytä paperia lapselle ja pyydä häntä etsimään kaikki piilotetut esineet. Voitte raksia yli esineet sitä mukaa, kun lapsi löytää ne.

Useamman lapsen kesken tästä saa hauskan kilpailun – kuka löytää eniten esineitä?

Lue myös: Tämä toimii: Näin saat lapsen siivoamaan!

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X