Vapaa-aika 24.06.2016 Päivitetty 26.05.2023

Temperamenttihoroskooppi – onko lapsesi enkeli vai äkäpussi?

Tasainen vaaka on jokaisen aikuisen unelmalapsi, mutta ylikiltteys voi purkautua outoina itkukohtauksina. Leijona taas uhkaa karata kotoa, jos hän ei saa tarpeeksi huomiota. Lue, miten horoskooppi vaikuttaa lapsesi temperamenttiin, ja miten selvität hankalat tilanteet.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
iStock

Oinas on tarmokas räjähtelijä (20.3.–19.4.)

Tulinen oinaslapsi ilmaisee tunteensa näyttävästi. Hän on hurmaava tarmonpesä saadessaan riittävästi haasteita ja onnistuessaan niissä. Tiukat säännöt ja kiellot sekä epäonnistumiset saavat hänet raivoamaan. Palikat lentelevät, ja oinas voi jopa lyödä vanhempiaan ja kavereitaan.

Lapsen ärhentelyyn ei kannata mennä mukaan. Vanhemman on oltava seinä, jota vasten oinas voi puskea. Jos lapsi käy väkivaltaiseksi, ota hänet rauhoittavaan syliotteeseen. Tee selväksi, että toisten satuttaminen on kielletty. Oinas on erittäin fyysinen, ja liikunta on hyvä tapa ehkäistä hänen kuohahduksiaan.

Lue lisää oinaslapsen luonteesta

Lue myös: Apua, taaperoni lyö!

Härän itsepäisyys koettelee hermoja (20.4.–20.5.)

Hyväntuulinen pikkuhärkä pursuilee hellyyttä. Hän kuiskaa tuon tuosta rakastavansa sinua, halaa ja suukottelee. Huonoina päivinä härkälapsi on itsepäinen jurottaja. Hän ei hievahdakaan, jos hänen pitäisi tehdä jotain tylsää tai vaivalloista.

Vanhemman on oltava sarvipäätä pitkäpinnaisempi tahtojen taistelussa. Älä näytä, että lapsen protestointi ärsyttää sinua. Toista ohjeita ja käskyjä sinnikkäästi, mutta neutraalisti. Jos lähdet mukaan härän valtapeliin, saat maanitella häntä jatkuvasti. Härkä nauttii kosketuksista, ja joskus uppiniskaisuus on halipulan oire.

Lue lisää härkälapsen luonteesta

Lue myös: Onko lapsesi itsepäinen? Tämän takia se voi olla hyvä piirre

Hitaus turhauttaa eloisaa kaksosta (21.5.–20.6.)

Suloisimmillaan nokkela kaksoslapsi on perheen hauskuuttaja, joka saa sinut nauramaan vedet silmissä. Raskaimmillaan hän on näsäviisas papupata. Lapsi hermostuu, jos hänen kysymyksiinsä ei vastata heti tai hänen käsketään olla hiljaa.

Vaikka kaksosesi olisi pikkuvanha, muista, että hän on lapsi. Sinä teet tärkeät päätökset, ja lapsen on rauhoituttava ja toteltava. Yritä olla esimerkki levottomalle lapselle. Kaksonen ei opi keskittymään, jos vanhemmat polttavat päreensä vaikeissa tilanteissa. Vetäydy toiseen huoneeseen ja hengittele, kunnes jaksat palata kiukuttelevan lapsen luo.

Lue lisää kaksoslapsen luonteesta

Keskustele: Miten opetan lapselle kärsivällisyyttä ja rauhallisuutta?

Rapu osoittaa mieltään mykkäkoululla (21.6.–22.7.)

Herkkä rapulapsi kiintyy syvästi äitiinsä. Rapu ahdistuu, jos hänet pakotetaan outoon seuraan. Suuttuessaan hän heittäytyy tähtiasennossa maahan eikä suostu liikkumaan. Kouluiässä rapu aloittaa mykkäkoulut, ja koko perhe yrittää arvailla protestoinnin syytä.

Mykkäkoulu syvenee, jos ette huomioi rapua. Vaikka mökötys on sietämätöntä, yritä saada lapsi kertomaan harmituksen syy. Ravulla on vilkas mielikuvitus, ja joskus pelottavat asiat paisuvat hänen mielessään ja laukaisevat kiukuttelun. Sanoita ja selitä lapselle myös omat tunteesi: miksi olen vihainen, miksi sanoin rumasti?

Lue lisää rapulapsen luonteesta

Keskustele: Saako ujo ja syrjäänvetäytyvä lapsi kavereita?

Leijona hurmaa ja pomottaa (23.7.–22.8.)

Säkenöivä leijonalapsi hauskuuttaa perhettään muotinäytöksillä ja tanssiesityksillä. Itsevarman luonteen ikävä puoli on määräilynhalu. Lapsi vie lepsuja vanhempia kuin pässejä narussa ja kiristää näitä surutta. Leijona uhkaa karata kotoa, ja teini-iässä hän alkaa toteuttaa uhkauksiaan.

Pomottavan egonsa alla leijonalapsi on kuitenkin lämmin ja lojaali. Hän rakastaa sisaruksiaan syvästi eikä halua pahoittaa vanhempiensa mieltä. Ryhmässä toimiminen on leijonalle hankalaa, mutta se vahvistaa hänen empaattisuuttaan. Myös joukkueurheilu on fyysiselle pikkukissalle hyvä tapa päästää höyryjä.

Lue lisää leijonalapsen luonteesta

Lue myös: Mitä tehdä, kun lapsi kiukuttelee puettaessa ja muissa siirtymätilanteissa?

Perfektionismi saa neitsyen panikoimaan (23.8.–22.9.)

Neitsyt on usein helppo ja tasainen lapsi. Hän nauttii saadessaan kehuja hyvästä käytöksestään. Jos leikit eivät suju perfektionistin mielen mukaan, hänestä kuoriutuu marisija. Tarkka lapsi huomauttelee myös muiden virheistä ja ahdistuu, jos hän ei voi kontrolloida tilanteita.

Selitä neitsyelle, että elämässä tapahtuu yllätyksiä, ja kaikki tekevät asiat omalla tavallaan. Kiukuttelu ja valittaminen eivät helpota harmitusta. Neitsyt jännittää suorituksiaan joskus niin paljon, että menee hillittömään paniikkiin ja epäonnistuu. Opeta lasta sietämään mokaamista ja kannusta häntä yrittämään uudelleen.

Lue lisää neitsytlapsen luonteesta

Lue myös: Hyvät tavat – nämä 5 lapsen pitää oppia

Vaaka miellyttää aikuisia liikaa (23.9.–22.10.)

Vaaka haluaa miellyttää sekä aikuisia että kavereitaan. Hän ei valita pienistä ja tekee kaikkensa, jotta kodin ilmapiiri olisi kepeä. Tämän horoskoopin temperamentti on jopa liian tasainen. Vaakalapsi nielee ikävät tunteensa, ja lopulta paha olo purkautuu selittämättömänä itkeskelynä.

Kiltti lapsi on jokaisen vanhemman unelma. Vaakaa pitää kuitenkin rohkaista näyttämään myös vihansa ja surunsa. Myötäilevä lapsi voi uupua ja stressaantua miellyttäessään jatkuvasti muita. Kysy lapselta säännöllisesti, miltä hänestä tuntuu. Älä säikähdä uhmaa, sillä tyynenkin lapsen on opittava ilmaisemaan tahtonsa.

Lue lisää vaakalapsen luonteesta

Keskustele: Lapsillani ei ole uhmaa ja tämä on hyvän kasvatuksen tulos

Skorpionilla on mustavalkoiset tunteet (23.10.–21.11.)

Tunteellinen skorpionilapsi kiintyy voimakkaasti läheisiinsä. Hän suojelee sisaruksiaan ja hoivaa lemmikkejään hellästi. Skorpioni on myös kulmikas ja mustasukkainen. Hän pelkää menettävänsä ystävänsä ja hautoo ilkeyksiä niille, jotka kokee uhkaaviksi.

Vanhemman on hillittävä skorpionin kostonhimoa. Voit tasoittaa lapsen mustavalkoisia tunteita olemalla hänelle esimerkki. Näytä, että annat ihmisille anteeksi heidän virheensä. Selitä, etteivät viha ja juonittelu ratkaise ongelmia, vaan pahentavat oloa. Kiinnitä huomiota puheeseesi. Älä hauku muita ja vatvo vanhoja ikävyyksiä lapsen kuullen.

Lue lisää skorpionilapsen luonteesta

Lue myös: Toimi näin, kun lapsi on mustasukkainen sisarukselle

Liikunta helpottaa jousimiehen uhmaa (22.11.–20.12.)

Jousimies uhkuu elämäniloa. Hän saa helposti ystäviä ja on pääosin hyväntuulinen. Lapsen temperamentti kuohuu kuitenkin ylitse, jos hän joutuu olemaan liikaa sisällä. Levoton jousimies koheltaa ja hakee huomiota kiusaamalla. Jos lapsi on nälkäinen, raivokohtaus on taattu.

Ehkäiset jousimiehen uhmakohtauksia, kun liikut hänen kanssaan paljon. Kiipeily, juoksu, pallopelit ja aarteenetsintä antavat lapselle tarpeeksi fyysistä ja älyllistä haastetta. Tarkkaile, ettei vipeltäjän verensokeri laske. Pidä mukanasi terveellisiä välipaloja, joilla voit taltuttaa seikkailijan ensimmäiset ärtymyksen merkit.

Lue lisää jousimieslapsen luonteesta

Lue myös:
Mitä hyötyä joogasta on lapselle? Lapsijoogan ohjaaja kertoo
Onko lapsella ADHD? Näistä merkeistä tunnistat sen

Kauris raivoaa epäonnistuessaan (21.12.–19.1.)

Kaurislapset ovat pikkuaikuisia, jotka nauttivat säännöistä ja siisteydestä. Vaikka kauriit ovat tasaisia ja rauhallisia, epäonnistuminen saa heidät pois tolaltaan. Kunnianhimoinen lapsi haukkuu itseään tyhmäksi ja hakkaa päätään seinään. Hän ei kuitenkaan ole muille yhtä armoton.

Vanhemman on opetettava kauriille rentoutta ja lempeyttä. Valmistele lasta tärkeisiin koitoksiin. Älä pelottele häntä, mutta kerro, että lahjakkaatkaan ihmiset eivät onnistu aina. Jos epäonnistumisista ei puhuta, kauris suhtautuu niihin entistä dramaattisemmin. Itkun tirautus silloin tällöin tekee myös hyvää pidättyväiselle pienokaiselle.

Lue lisää kaurislapsen luonteesta

Keskustele: Miksi lapsesta tulee perfektionisti?

Vesimies kapinoi sääntöjä vastaan (20.1.–18.2.)

Vesimieslapsi on älykäs ja itsenäinen. Se on vanhemmuuden kannalta sekä etu että haaste. Et joudu viihdyttämään lasta jatkuvasti, mutta salamat lentelevät, jos hän ei saa tehdä asioita omalla tyylillään. Vesimies on joskus vetäytyvä. Hän ei edes yritä olla mukava, jos seura ei kiinnosta.

On hyvä, että lapsi osaa puuhailla itsekseen, mutta älä anna hänen eristäytyä. Varaudu siihen, että lapsi kapinoi auktoriteettiasi vastaan. Tämä on kuitenkin parempi vaihtoehto kuin rajaton vapaus. Jos vesimies ei joudu tekemään kompromisseja, hänestä kasvaa passuuttava määräilijä. Korostunut itsenäisyys voi myös hankaloittaa ystävyyssuhteita.

Lue lisää vesimieslapsen luonteesta

Lue myös: Miten saada lapsi tottelemaan? Asiantuntija neuvoo

Luova kalat turhautuu torumisesta (19.2.–19.3.)

Luova ja pulppuileva kalalapsi haluaa toteuttaa taiteelliset ideansa heti. Hän ei halua olla ilkeä, vaan rikkoo sääntöjä usein ymmärtämättömyyttään. Lapsi raivostuu, kun vanhempi toruu häntä vesiväriteoksen taiteilemisesta olohuoneen seinään. Tyhmä äiti ei tajua!

Kalojen on saatava purkaa luovuuttaan, mutta aktiivinen mielikuvitus saa hänet kierroksille etenkin iltaisin. Älä anna lapsen aloittaa uusia puuhia juuri ennen nukkumaanmenoa, vaan varaa puoli tuntia rauhoittumiseen. Kerratkaa päivän tapahtumat yhdessä ennen nukahtamista, jotta pelottavat tai harmittavat asiat eivät häiritse herkän lapsen unta.

Lue lisää kalalapsen luonteesta

Lue myös:
Kasvatushoroskooppi – näin tuet eri tähtimerkkien kehitystä
Leikkihoroskooppi – tällaisesta puuhastelusta lapsesi nauttii
Perhehoroskooppi – näin tähtimerkit vaikuttavat perhedynamiikkaan

Lähteet: Building Beautiful Souls, Futurescopes

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X