Vapaa-aika 15.12.2022

Vaarallisia joululeluja vedetään myynnistä – valtaosalla suomalaisista on väärää tietoa lelujen testaamisesta

Jopa 77 prosenttia suomalaisista luulee viranomaisten ennakkotarkastavan markkinoilla olevat lelut ja lastentarvikkeet, mutta luulo on väärä. Nyt Turvallisuus- ja kemikaalivirasto varoittaa eräiden lelujen aiheuttamasta tukehtumisvaarasta.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock, Tukes

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto testautti 22 joulun suosikkilelua Tullilaboratoriossa, ja neljästä lelusta löytyi tukehtumisvaaran aiheuttava puute.

– Tukes valitsi testattavia leluja markkinoilta hyvin monipuolisesti. Mukana oli sekä hittituotteita että perinteisiä leluja: pehmoleluja, nukkeja, leluase, puuleluja, äänileluja, paristokäyttöisiä leluja, muovailuvaha ja limantekosetti, sanoo ylitarkastaja Anja Merenkivi Tukesista.

Näytteet hankittiin marketeista, kivijalkaliikkeistä sekä kotimaisista ja ulkomaisista verkkokaupoista.

Vaarallisia leluja ovat Huggy Wuggy-pehmolelu, RC-pehmoauto, nallepehmolelu sekä Tanssiva kaktus -lelu, joista irtosi pieniä osia. Lisäksi yhdestä leluna myytävästä dronesta löytyi lyijyä.

Tukes kehottaa poistamaan kyseiset lelut lasten käytöstä ja on velvoittanut maahantuojia poistamaan vaaralliset lelut ja dronen markkinoilta.

Muun muassa nämä lelut havaittiin vaarallisiksi. Ne tulee poistaa käytöstä välittömästi.

Lelut testautettiin Tullilaboratoriossa, jossa tutkittiin mm. mekaanisia ja fysikaalisia ominaisuuksia, kuten irtoaako lelusta pieniä osia tai lähteekö liian kova ääni. Lisäksi analysoitiin, onko leluissa ftalaatteja tai raskasmetalleja.

– Tutkimme Tullilaboratoriossa 22 Tukesin leluprojektiin valitsemaa joululelua. Eniten puutteita löytyi merkinnöistä. Neljästä lelusta löytyi testeissämme vaaratilanteita aiheuttavia pieniä ja helposti irtoavia osia. Aina lelun laatua ei näe päälle päin, vaan ongelmat löytyvät vasta testeissä, Tullilaboratorion tulliylitarkastaja Mikko Kontiainen kertoo.

Yhteensä yhdeksästä lelusta löytyi merkintäpuutteita, esimerkiksi ikämerkinnöissä oli ristiriitaa sekä varoitusmerkintöjä ja käyttöohjeita ei ollut käännetty suomeksi ja/tai ruotsiksi.

Viranomainen ei ennakkotarkasta leluja 

77 prosenttia suomalaisista luulee viranomaisten ennakkotarkastavan markkinoilla olevat lelut ja lastentarvikkeet, selvisi Tukesin tänä vuonna teettämässä kyselyssä. Luulo on väärä.

Viranomaiset eivät ole koskaan ennakkotarkastaneet leluja ja lastentarvikkeita. Vastuu tuotteiden turvallisuudesta on valmistajilla, maahantuojilla ja myyjillä.

Tulli nappaa rajalta ja varastoilta satunnaisia eriä tutkimuksiinsa ja Tukes valvoo jo myynnissä olevia leluja.

– Molemmat valitsevat tuotteita riskiperusteisesti, eli tarkastelemme sellaisia leluja, joissa epäilemme turvallisuuspuutteita. Viranomaisten tutkima osuus kaikista myynnissä olevista leluista on siis todella pieni, Anja Merenkivi kertoo.

Lue myös: Pienen pieni delfiini turpoaa jättimöykyksi, myös vatsassa – Tukesin ylitarkastaja listaa 5 vaarallisinta lelua

 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X