Vapaa-aika 05.06.2023

Vanhemmiksi 54-vuotiaina! Kuninkaallisparin pitkä odotus palkittiin viimein, mutta onni oli karata hyppysistä

Tanskan prinssi Gustav ja prinsessa Carina ovat saaneet ensimmäisen lapsensa 54-vuotiaina. Syy siihen, että pariskunta joutui odottamaan lasta myöhäiseen ikään, saattaa löytyä Tanskan hovista.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Sayn-Wittgenstein-Berleburgin prinssi Gustav, 54, ja prinsessa Carina, 54, iloitsevat ensimmäisen lapsensa syntymästä.

Tanskan hovista tiedotetaan, että pienokainen syntyi sijaissynnyttäjän avulla Yhdysvalloissa 26. toukokuuta. Sekä Gustav että Carina olivat lapsen syntymän hetkellä paikalla.

Sijaissynnytys tarkoittaa sitä, että alkio viedään toisen naisen kuin lapsen tulevan äidin kohtuun kasvamaan. Synnytyksen jälkeen raskaana ollut nainen luopuu äitiydestä, ja lapsi siirtyy adoption kautta vanhemmilleen kasvatettavaksi.

Tanskan hovi seisoi avioliiton tiellä

Sijaissynnytys voi olla tarpeen esimerkiksi silloin, kun nainen ei voi syystä tai toisesta tulla raskaaksi.

Prinssi Gustavin ja prinsessa Carinan tapauksessa ilmeinen syy sijaissynnytyksen taustalla lienee pariskunnan korkea ikä, sillä yli 50-vuotiaana raskauden alulle saaminen on hedelmöityshoidoinkin hyvin epävarmaa.

Sen sijaan syy siihen, että pariskunta joutui odottamaan lasta myöhäiseen ikään, saattaa löytyä Tanskan hovista.

Gustav ja Carina ovat nimittäin olleet yhdessä jo pitkään, vaikka avioon he astelivat vasta vuonna 2022. Sitä ennen pariskunta oli seurustellut jo 19 vuoden ajan.

Vihkiminen venyi kuitenkin prinssi Gustavin isän pojalleen testamentissaan asettamien ehtojen takia. Testamentissa todettiin, ettei Gustav saisi periä suvun maita, mikäli hän avioituisi henkilön kanssa, joka ei olisi jalosukuinen, protestantti ja arjalaista perimää.

Gustavin mielitietty Carina ei näitä ehtoja täyttänyt. Vasta lähes 20 vuoden jälkeen Tanskan hovi antoi periksi ja ilmoitti häistä keväällä 2022.

Perheen perustaminen ennen avioliittoa ei kuninkaallisessa hovissa välttämättä olisi kovin suotavaa, mikä onkin mahdollisesti voinut vaikuttaa siihen, ettei kuninkaallispari ole yrittänyt lasta aiemmin.

Saksalaissyntyisen prinssi Gustavin vanhemmat ovat Tanskan prinsessa Benedikte ja jo edesmennyt Sayn-Wittgenstein-Berleburgin prinssi Richard. Gustav on siis Tanskan nykyisen kuningattaren Margareetan siskonpoika.

Lue myös: 56-vuotias amerikkalaisnainen synnytti lapsenlapsensa – olisiko sijaissynnytys perheen sisällä mahdollista Suomessa?

Kommentit (1)

Itse asiassa se oli Gustavin isän isä, joka oli kirjannut testamenttiin nämä ehdot, jotka koskisivat kaikkia sukupolvia hänen jälkeensä. Isoisä oli intomielinen natsi ja katosi sodassa 1944, hän ei siis nähnyt Natsi-Saksan romahdusta ja kyseenalainen testamentti jäi voimaan. Gustavin äiti on Tanskan prinsessa, joka lapsuudessaan eli natsien miehittämässä Tanskassa, joten on kovin vaikea uskoa, että Tanskan hovilla olisi erityistä kiinnostusta pitää kiinni testamentin määräyksistä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X