Aamuruskosta Zelinaan – näitä nimiä ei vuosi sitten näkynyt! Uudet nimet tytöille ja pojille

Vuoden mittaan nimirekisteriin on putkahtanut uusia nimiä lähes joka alkukirjaimelle. Onko sinun suosikkisi Litti, Burton vai Hallatar?

Teksti Tiina Torikka
Kuvat iStock
Aamurusko on viiden elossa olevan suomalaisen tytön tai naisen etunimi.

Millaisia uusia nimiä viime vuosi toi tullessaan? Alla olevan listan nimet eivät vielä alkuvuodesta 2019 löytyneet nimirekisteristä.

Etunimitilastoa ylläpitää Digi- ja väestövirasto. Se ei listaa yksityisyyssyistä sellaisia nimiä, joilla on alle viisi kantajaa.

Vuoteen 2019 asti näillä listan nimillä on siis saattanut olla neljä haltijaa. Esimerkiksi Suomen tilastohistorian ensimmäinen Kossi syntyi vuosien 1940–59 aikana, mutta sai viime vuoden aikana viidennen kaimansa ja ylsi julkiseen nimirekisteriin.

Nykyisin noin viisi prosenttia vauvoista saa nimen, jota ei ole kenelläkään toisella samana vuonna syntyneellä lapsella.

Uusia nimiä pojille A-Z

Kaikilla nimillä on Suomessa tällä hetkellä viisi haltijaa.

Albi

Burton

Cicero

Devon

Eliyas

Fortune

Haiku

Iver

Justo

Kossi

Litti

Maximos

Nicos

Ode

Rikhartti

Sipe

Tomo

Uni

Velmer

Ymer

Zac

uusia nimiä

Kuutamo on rekisterissä uusia nimiä. Kuutamo on viiden elossa olevan suomalaisen tytön tai naisen etunimi.

Uudet nimet tytöille A-Z

Kaikilla nimillä on Suomessa tällä hetkellä viisi haltijaa.

Aamurusko

Belina

Ceelia

Dorsa

Elliana

Frea

Gulmira

Hallatar

Inkku

Jianna

Kuutamo

Lovelia

Maimi

Nandi

Onni

Piper

Rosamunda

Seeni

Tammi

Viira

Yoko

Zelina

Etunimistö on muutamassa vuosikymmenessä tuplaantunut yli 120 000 nimeen. Rekisterin uudet nimet heijastavat kansainvälisiä vaikutteita.

– Nimiä on lainattu ulkomailta aina; kielitieteilijöiden mukaan nimet ovat kielen helpoimmin toisiin kieliin lainautuvia osasia. Myös Matit ja Liisat ovat näitä lainoja, kertoi Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen erityisasiantuntija Petra Saarnisto Kaksplussan haastattelussa viime kesänä.

– Nykyään lainattuja nimiä ei kuitenkaan enää mukauteta Suomen kieleen, tai korkeintaan siten, että englantilainen kirjoitusasu lausutaankin suomalaisittain.

Päivitetyssä Kaksplussan Nimikoneessa on nyt yli 20 000 erilaista suomalaisille annettua nimeä. Se antaa vauvan nimeä pohtivalle ehdotuksia omien rajausten kuten alkukirjaimen, pituuden, sukupuolen ja yleisyyden mukaan.

Lue myös: Riita lapsen nimestä? Näin valitsette Sen Oikean nimen ilman valtapeliä – 7 hauskaa menetelmää

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä