Perhe-elämä 19.05.2020 Päivitetty 14.08.2023

Alkuraskaudessa hallituskriisi, loppuraskaudessa poikkeuslait – Emma Karin kolmas lapsi osoitti naispoliitikkojen solidaarisuuden: ”Ihanaa siskouden aikaa”

Emman raskaus osui poikkeukselliseen ajankohtaan. Rankka aika kuitenkin osoitti, miten politiikan maailma on muuttunut odottajien kohdalla.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
Niclas Mäkelä / OM-arkisto

Kolmatta lastaan odottavan Emma Karin, 36, kotona käy kuhina. 10-vuotias poika osallistuu netin välityksellä matematiikan opintopiiriin, jonka hän on itse keksinyt järjestää koulukavereidensa kanssa. 6-vuotias tytär tiskaa tuohtuneena.

– Tyttäreni tuli kysymään katsottuaan tv:tä, miksi Muumimamma tekee kaikki kotityöt. Eihän se ole reilua? Hän näemmä sisuuntui ja päätti hoitaa oman osansa. En valita, Emma nauraa.

Tasavertaisuus niin perheen kuin kotitöidenkin osalta on itsestäänselvyys Emman kodissa. Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajan ja kansanedustajan päivät venyvät usein pitkiksi. Puoliso Tapio Laakso työskentelee Pelastakaa lapset ry:ssä.

– Eduskunnassa ei varsinaisesti löysäillä. Ihmisten pitää venyä, ja työmäärät ovat kovia. Tuntuu etuoikeudelta, että saan tulla kotiin, jossa pääsen hölmöilemään ja riehumaan lasten kanssa.

Jälkikasvunsa seurassa Emma voi olla suorittamatta tai pinnistelemättä.

– Heidän kanssaan en ehdi ajatella tulevaa, sillä lasten aikakäsitys on niin superpreesensissä – kaikki tapahtuu tässä ja nyt.

Esikoinen pitää ajantasalla raskausviikoista

Emman koko perheellä on odotusta ilmassa. Isosisarukset toivovat jo vauvan syntymää. Kuukausien raskausaika on lapsille pieni ikuisuus – varsinkin, jos pikkusisarusta on odottanut joulusta asti syntyväksi.

– Nuorempi lapsistamme kirjoitti joulupukille kaipaavansa pientä siskoa tai veljeä. Jouluaattona paketista löytyikin kortti, johon joulupukki oli kirjoittanut, että pikkusisar tulee ensi vuonna.

Riemastuttavaa ”lahjaa” odottaa myös perheen esikoinen.

– Poikani tietää paremmin kuin kukaan raskausviikkojen erot. Hän herättää minut joka lauantai lukemalla netistä, mitä kyseisellä viikolla tapahtuu.

Kun Emma järjesteli touhukkaana perheen reissua Kolin kansallispuistoon, esikoinen teki tulkintansa tilanteesta lukemansa perusteella. Poika kuiskasi perheen isän korvaan, että äidillä on nyt puuhakas kausi.

Kolmas lapsi on tuloillaan Emma Karin perheeseen. Isosisarukset silittävät kuvassa äitinsä päätä.

Isosisarukset ovat olleet täysillä mukana odotuksessa sen jälkeen, kun kolmas lapsi ilmoitti tulostaan. Kuva: Paula Kukkonen / OM-arkisto

Puuhaa riittää, vaikka raskaushormonit eivät olisi pelissä. Ympäristöliikkeestä poliitikoksi ponnistanut Emma ei kuitenkaan ole pyrkinyt ajoittamaan raskauksiaan.

– Meillä ei ole yhdenkään lapsen kohdalla ollut mitään kalenterisuunnitelmaa. Tämäkin raskaus oli pitkään odotettu ja toivottu.

Kun kolmas lapsi syntyy, hänellä on kymmenen vuotta ikäeroa perheen esikoiseen.

Emma oli 26-vuotias, kun esikoinen syntyi. Tuoreen äidin ensimmäiset vaalit olivat juuri takana.

– En ole tehnyt politiikkaa muuten kuin pienten lasten äitinä. Perheen ja poliittisen uran yhdistäminen on minun tapani olla äiti. Feministinä ajattelen, että äidillä pitää olla mahdollisuus sekä hyvään työ- että perhe-elämään.

Emma ei usko, että kolmas lapsi tulee muuttamaan hänen suunnitelmiansa uran suhteen.

Hän tekee työtä sen eteen, että kolmekymppiset ja perheelliset naiset pystyvät osallistumaan politiikkaan ja yhteisten asioiden hoitamiseen siinä missä perheelliset miehetkin.

”Raskas aika oli myös ihanaa siskouden aikaa”

Onneksi vaikuttaa siltä, että asiat ovat menossa parempaan suuntaan.

Pitkään kansanedustajana ollut naiskollega tuli sanomaan Emmalle, että maailma on selkeästi muuttumassa paremmaksi: aiemmin eduskunnassa ei näkynyt viimeisimmillään raskaana olevia naiskansanedustajia.

– Raskauteni ei sattunut helpoimmalle ajanjaksolle. Alkuraskaudessa hallituskriisi ja sitten poikkeuslakien aika.

Emma on kuitenkin saanut kokea ihmisten ymmärtäväisyyden ja huolenpidon tiukoissakin paikoissa.

– Hallituskriisin aikaan istuimme Maria Ohisalon kanssa pitkiä iltoja Valtioneuvoston linnassa. Kamppailin pahan alkupahoinvoinnin kanssa, mutta verensokerin pitäminen tasaisena helpotti oloa. Olen surkea muistamaan omia eväitä. Onneksi Marian käsilaukusta löytyi usein myslipatukka.

Puolueen puheenjohtaja ja sisäministeri varmisteli tiuhaan Emmalta, mikä vointi oli. Myös pääministeri on tarkistanut Emman olon kesken kokouksen.

– Raskas aika oli myös ihanaa siskouden aikaa.

Emma kertoo, että heidän puolueessaan lapset ovat aina tervetulleita kokouksiin.

– Ihmiset myös ymmärtävät, että jos on pieni lapsi, täysistunnoissa ei voi tehdä iltapäivystyksiä. Demokratian kannalta on todella huono asia, jos lapsellisten mahdollisuus osallistua politiikkaan olisi pienempi kuin muiden.

Maailmantuska aikuisten kannettavana

Politiikan tiukka tahti ei siirry Emman mukana kotiin. Perhe puuhastelee paljon yhdessä, mutta parasta on lojuminen leffan ja popcornien äärellä.

– Me äidit olemme hyviä luomaan suorituslistoja. Hyvä vanhemmuus ei kuitenkaan määrity sen perusteella, onko tehnyt luomusoseet itse alusta alkaen tai onko lapsilla oikean merkkiset vaatteet. Lapset eivät myöskään saa olla mikään poliittinen projekti.

Kotona Emman perhe kokkaa kasvisruokaa, mutta koulussa lapset voivat valita mitä syövät.

– Lapset ovat ihmeellisiä ja ainutlaatuisia. Heidän tulisi saada kasvaa sellaisiksi kuin ovat.

Emman esikoinen on rauhallinen ja viihtynyt kirjojen parissa pienestä pitäen. Nuorempi tytär taas on hyvin aktiivinen lapsi.

– Kun saavun kotiin, kuulen kyllä, onko hän paikalla, Emma naurahtaa.

Parasta kuitenkin on, että kotona elämä saa näkyä ja kuulua.

– Välillä ihmettelen, miten samoista vanhemmista voi kasvaa niin erilaisia lapsia. Ainakin voin heittää kaikki sellaiset uskomukset romukoppaan, että joku piirre lapsissani olisi oman kasvatustyöni ansiota.

Emma pohtii, että hänen lapsensa tuskin ajattelevat perheen elävän mitenkään poikkeuksellisen ekologista elämää.

– Emme käytä autoa, koska asumme keskustassa ja välttelemme hankkimasta muovikrääsää. Mutta maailmantuska on aikuisten kannettava. Sitä ei saa sysätä lasten niskoille.

Lapset ovat Emmalle ja monella hänen äänestäjälleen motivaatio ilmastoystävällisempään yhteiskuntaan.

– Moni isovanhempi tuli sanomaan vaalien alla, että he eivät enää halua äänestää omien etujensa vaan lastenlasten puolesta.

Ilmastokysymysten ja politiikan tekemisen lomassa Emma oli ajatellut kolmannen lapsen kohdalla jäädä äitiyslomalle ennen laskettua aikaa, joka on kesäkuussa.

– Olen aiemmin tehnyt töitä synnytykseen asti. Nyt kuitenkin ajattelin käyväni äitiysjoogassa ja ottavani enemmän aikaa itselleni. Taas se on jäänyt.

Mieltä lämmittää kuitenkin jo ajatus, että kesällä pääsee nuuhkimaan pienen nyytin huumaavaa vauvantuoksua. Se muistuttaa jälleen kerran siitä, miksi tämä pallo kannattaa pitää elinkelpoisena.

Lue myös: Huippu-uraa tekevä Maria Mäkynen, 31, pettyi raskaana kohteluunsa – ”Minua ei enää ’vaivattu’ asioilla”

 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X