Perhe-elämä 05.04.2019 Päivitetty 13.08.2019

Tunnetko digitaaliset kotityöt? Nämä askareet ovat perheissä usein miesten ja teinien juttu

Myös kotityöt saavat digitalisoituvassa maailmassa uusia ulottuvuuksia. Digiosaaminen jakautuu monissa perheissä luonnostaan, mutta sitä tulisi yrittää myös tasata.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Oletko koskaan kuullut digitaalisista kotitöistä?

Erilaiset älylaitteet ovat yhä tärkeämpi osa monen lapsiperheen arkea. Älypuhelimet, tabletit, älykellot ja tietokoneet ovat sekä arjen hyödykkeitä että viihdyttäjiä, ja yhä useammat kodinkoneet myydään älyominaisuuksien kera.

Digitalisoituvalla elämällä on kuitenkin hyötyjensä lisäksi myös varjopuoli: se vaatii ylläpitoa ja huoltoa. Perinteisistä kotitöistä poiketen digitaalisia kotitöitä tekevät perheissä selvästi eniten miehet ja perheen nuoriso.

Silpputyötä pitkin päivää

Digitaalisilla kotitöillä tarkoitetaan kaikkia niitä kotitöitä ja vastuita, jotka liittyvät digitalisoituvan kodin ylläpitämiseen ja arjen sujuvana pitämiseen, kertoo tutkimusryhmänjohtaja Sakari Taipale Jyväskylän yliopistosta.

Taipale on tarkastellut perhearjen digitalisoitumista niin Suomessa kuin muualla Euroopassa. Digilaitteiden sekä erilaisten sovellusten hankinta ja ylläpito ovat Taipaleen mukaan muodostuneet jo osaksi suomalaisperheiden ajankäyttöä.

– Tutkimukseni mukaan nämä kotityöt – kuten laitteiden hankinnat ja asennukset, virusturvasta huolehtiminen, käyttäjätilien asennukset, salasanojen palautukset ja opastus – limittyvät osaksi monia muita arjen askareita. Suureksi osaksi kyse on silpputyöstä , Taipale toteaa.

Digitaalisia kotitöitä tehdään siis muiden askareiden ohessa pitkin päivää. Kun jokaisella perheenjäsenellä on omat laitteensa, digiasioiden hoitamisessa vierähtää helposti tovi jos toinenkin. Mistä muusta tämä aika on pois?

Digityöt kerääntyvät sille, joka ne parhaiten osaa – eikä se ole pelkästään hyvä juttu

Digitaaliset kotityöt ovat ilmiönä vielä uusi, eikä niihin keskimäärin käytettävää aikaa ole tarkasti mitattu. 2000-luvulla digilaitteiden parissa vietetty aika on kuitenkin selvästi lisääntynyt, ja erityisesti naiset katsovat perinteistä tv:tä entistä vähemmän. Nuoret puolestaan tekevät perinteisiä kotitöitä vähemmän kuin ennen.

Sen sijaan miehet osallistuvat kotitöihin aiempaa enemmän,  ja tämä näkyy niin perinteisissä kuin uusissa askareissa.

– Digitaalisia kotitöitä tekevät perheissä pääasiassa miehet. Perheenisät vastaavat usein laitteiden hankinnoista sekä niiden asentamisista, Taipale kertoo.

Digitaaliset kotityöt

Maailma muuttuu, ja kotityöt siinä samalla.

Naiset tekevät digitaalisia kotitöitä puolestaan lähinnä silloin, jos heillä on siihen kiinnostusta tai erityisosaamista.

– Usein digitaaliset kotityöt organisoituvat perheissä luonnostaan: työt tekee se, jolta ne helpoimmin sujuvat ja joka ne osaa. Osaamista olisi kuitenkin hyvä jakaa, Taipale muistuttaa.

Esimerkiksi erotilanteessa digitietämys jakautuu epätasaisesti, ja yksinhuoltajaperheissä tarvitaan oman kodin ulkopuolista apua tietoteknologian käytössä muita perheitä enemmän. Tämä tulee helposti kalliiksi.

Lapset pyyhältävät taidoissaan nopeasti aikuisten ohi

Digitaalisista kotitöistä tulisi keskustella lapsiperheissä samalla tavoin kuin muistakin kotitöistä – vastuiden jakaminen ja ajatus siitä, että jokainen tekee osansa perhearjen sujuvoittamiseksi pätee myös digiaskareisiin.

– Lasten on hyvä oppia, että laitteiden toimivuuden ja tietoturvallisuuden eteen on tehtävä töitä, Taipale toteaa.

Digilaitteet eivät ole pelkkää hupia, vaan vaativat myös huolenpitoa. Jo taapero voi osata käyttää tablettia näennäisen sujuvasti, mutta monta muuta ulottuvuutta järkevästä digikäyttäytymisestä vielä puuttuu. Vanhemman olisi lisättävä näitä vähitellen ja ikätason mukaisesti: lähtien laitteiden latauksesta kameran turvalliseen käyttöön, salasanoihin, tietojen siirtämiseen muistista toiseen, virusturvaan ja kohteliaaseen nettikäyttäytymiseen.

Lähestyttäessä teini-ikää vanhemmat tuntevat usein lasten pyyhältävän digitaidoissaan aikuisen ohi – ja näin yleensä onkin. Miesten lisäksi perheen nuorisolla on Taipaleen tutkimuksen mukaan suuri vastuu kodin digitaalisista kotitöistä: erityisesti nuoret miehet hoitavat monissa perheissä ohjelmistoasennukset, päivitykset ja muut vastaavat tehtävät.

Taitavan diginuoren kohdalla on kuitenkin muistettava, että on edelleen vanhempien vastuulla, että digilaitteita käytetään turvallisesti ja vastuullisesti. Nuori tarvitsee opastusta ja häntä turvaavia ja hyödyttäviä käyttörajoja vielä pitkälle teini-ikään saakka.

 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X