Perhe-elämä 22.08.2022

5 maailmalla yleistä sukunimikäytäntöä, joihin Suomessa ei ole totuttu

Kaikki Euroopankaan maat eivät jaa yhteistä sukunimikäytäntöä.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Suomessa säädettiin vuonna 1921 sukunimilaki, jonka mukaan jokaisella on oltava etunimen lisäksi sukunimi. Yli sadan vuoden kokemuksella meillä on siis totuttu tietynlaiseen nimeämiskäytäntöön, jota noudattavat monet muutkin länsimaat.

Kaikkialla maailmassa tai edes Euroopassa ei kuitenkaan toimita samalla tavalla. Islannissa varsinaista sukunimeä ei yleensä ole ollenkaan, ja esimerkiksi espanjalainen sukunimi koostetaan eri tavalla kuin suomalaisittain on totuttu.

Lue myös: Mikä sukunimeksi: oma, puolison vai täysin uusi nimi? 5 tärkeää pointtia sukunimen valinnassa

Listasimme viisi kiinnostavaa esimerkkiä sukunimikäytännöistä, jotka ovat suomalaisittain vieraita mutta muualla maailmassa hyvinkin yleisiä.

1. Espanjalainen sukunimi koostuu kahdesta osasta

Espanjassa ja muissa espanjankielisissä maissa sukunimi tavallisesti periytyy sekä isän että äidin suvusta. Näin ollen henkilöllä on kaksi sukunimeä, joista ensimmäisenä mainitaan isän nimi ja toisena äidin.

Espanjalainen sukunimi ei kuitenkaan aina ole kaksiosainen, vaan halutessaan henkilö voi ottaa käyttöönsä vain toisen vanhempansa sukunimen. Näissä tapauksissa tavallisimmin valitaan isän sukunimi.

Suomessa nimilaki uudistui vuonna 2019 niin, että vastaava järjestelmä on meilläkin mahdollinen. Lapselle voi antaa sukunimiyhdistelmän, joka kirjoitetaan yhteen yhdysmerkillä tai vaihtoehtoisesti erikseen, kuten Virtanen Mäkelä. Suomen nimilain mukaan sukunimiä ei voi olla kahta enempää.

2. Islantilaiset ovat jonkun tyttäriä tai poikia

Reilun 360 000 asukkaan Islannissa vallitsee omintakeinen nimijärjestelmä. Henkilöihin viitataan virallisissakin yhteyksissä heidän etunimellään, joka on islantilaisten päänimi.

Siinä missä suomalaiset lisäävät etunimen perään sukunimen, islantilaiset lisäävät patro- tai matronyymin, jonka loppuosa on -son tai -dóttir henkilön sukupuolen mukaan. Suomalaisittain tällä järjestelmällä muodostettu nimi olisi esimerkiksi Aino Timontytär.

espanjalainen sukunimi

Jylhä Islanti on asukasluvultaan varsin pieni maa.

Toisin kuin sukunimet, islantilainen lisänimi ei periydy. Seuraavan sukupolven nimi määräytyy taas toisen vanhemman, tavallisimmin isän, etunimen mukaan. Varsinaiset sukunimet ovat maassa harvinaisia.

3. Somaliassa ei käytetä sukunimiä

Itä-Afrikassa sijaitseva Somalia on liki 16 miljoonan asukkaan maa, jossa ei käytetä sukunimiä. Sen sijaan henkilölle annetaan kolme nimeä, joista ensimmäinen on hänen etunimensä, toinen isän etunimi ja kolmas isoisän etunimi.

Suomen laissa on säädetty, että henkilöllä on oltava sukunimi. Niinpä Suomeen muuttaneiden somalien nimitiedot on tapana merkitä niin, että yksilön ensimmäinen nimi on hänen etunimensä ja kaksi jälkimmäistä nimeä eli isän ja isoisän nimet katsotaan sukunimiyhdistelmäksi.

4. Kiinalainen sukunimi on ennen etunimeä

Kiina on asukasluvultaan maailman suurin valtio. Maassa asuu huimat 1,4 miljardia ihmistä.

Kiinassa ja monissa muissakin Aasian maissa, kuten Koreassa ja Vietnamissa, sukunimi periytyy seuraavalle sukupolvelle kuten Suomessakin. Ainoa ero on, että sukunimi mainitaan ennen etunimeä. Näin muodostettu nimi voisi olla Suomessa esimerkiksi Korhonen Juha.

espanjalainen sukunimi

Kansainvälistymisen myötä monet aasialaiset ovat vaihtaneet nimiensä järjestystä länsimaissa totuttuun tyyliin, jotta vuorovaikutus ulkomaille helpottuisi.

Kiinalaisittain on tapana, että henkilöä puhutellaan koko nimellä tai sukunimellä. Yksilönnimeä puolestaan käytetään vain lähipiirin kesken.

5. Indonesialaisella saattaa olla vain yksi nimi

Indonesia on yksi maailman monikulttuurisimmista valtioista, jossa vallitsee monenlaisia nimikäytäntöjä. Indonesian suurimman etnisen ryhmän muodostavat jaavalaiset, joita maassa asuu yli 83 miljoonaa.

Kuten joissain muissakin aasialaisissa kulttuureissa, jaavalaisilla on yleensä käytössään vain yksi nimi. Koska se on kantajansa ainoa nimi, sitä ei mielletä sen enempää etu- kuin sukunimeksikään.

Lähde: Kielikello: Maahanmuuttajien nimijärjestelmistä; Kielikello: Sukunimettömät islantilaiset; Kotus

Lue myös: Koirasuo, Muurahainen, Ukkosmyrsky, Messias… – Tällaisia uudissukunimiä suomalaiset hakevat nyt

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X