Iina Kuustonen äitiydestä Annassa: ”Haluan kannustaa nauttimaan myös kotonaolosta”

Iina nauttii elämästään pienten lasten äitinä, vaikka se toisinaan onkin hallittua kaaosta ja tulipalojen sammuttamista.

Teksti Anniina Rintala
Kuvat Sampo Korhonen
Iina Kuustonen kokee saavansa perheeltään aina tarvittaessa tukea.

Pienten lasten äidin elämä on hallittua kaaosta, kuten näyttelijä Iina Kuustonen luonnehtii perhe-elämäänsä näyttelijä-muusikko Sebastian Rejmanin kanssa Anna-lehdessä.

Iina kertoo, että hän jää monesti rappukäytävään kertaamaan vuorosanoja saapuessaan kuvauksista kotitalolleen Helsingin Kalliossa. Taskulampun valossa istuva Iina onkin tuttu näky naapureilleen.

Kotona odottavat pariskunnan 2- ja 4-vuotiaat lapset, joten pänttääminen on parempi suorittaa ennen kuin he vievät huomion.

Iina Kuustonen ja Sebastian Rejman.

Lapsuuden perhe antoi turvallisen mallin

Iina kertoo luottavansa siihen, että perhe tukee ja kantaa häntä, vaikka elämässä kävisi vastoinkäymisiä.

– Olen perhekeskeinen ihminen ja edelleen tiivisti tekemisissä myös lapsuudenperheeni kanssa. Olen saanut vanhemmiltani hyvän perusturvan elämään.

Pikkulapsiaikana elämä pyörii paljon kodin ympärillä. Iinaa se ei vaivaa – päinvastoin. Hän kertoo iloitsevansa kutomisesta ja leipomisesta. Iina pitäisi mielellään asunnon ojennuksessa, mutta pienten lasten kanssa se vaatii joustoa.

– Kotinikin haluan pitää harmoniassa ja järjestyksessä, vaikka pikkulapsiarjessa se onkin hallittu kaaos. Tässä elämäntilanteessa perheenäitinä olen omassa elementissäni ja saan luvan olla verkkareissa aamusta iltaan.

Kotiäitiys oli ”aivan ihanaa aikaa”

Iina nähdään tällä hetkellä Ivalo-tv-sarjassa Ylellä. Myöhemmin tänä vuonna tulee ensi-iltaan myös Syke-elokuva, jossa Iina näyttelee.

Näyttelijäntyöt ovat Iinalle tärkeitä, mutta lapset elävät varhaisimmat vuotensa vain kerran. Siksi Iinan mielestä niihin käytettyä aikaa on syytä arvostaa.

–Lapseni ovat nyt 2- ja 4-vuotiaat. Olin heidän kanssaan yhteensä kolme vuotta kotona kahdessa erässä. Se oli aivan ihanaa aikaa. Usein puhutaan siitä, miten tärkeää ura on naiselle, mutta haluan kannustaa nauttimaan myös kotonaolosta.

Hänellä on ymmärrystä muillekin vaihtoehdoille.

– Toki kaikki etsivät itselleen toimivimmat ratkaisut, eikä tässä ole yhtä oikeaa tietä.

Ennen esikoisen syntymää Iina ajatteli, että voisi tehdä töitä parikuukautisen vauvankin kanssa. Hän kuitenkin huomasi vauvaelämän vievän mukanaan.

– Minulla oli alkuun hieman harhainen kuva äitiydestä. Etukäteen kuvittelin, että totta kai teen töitä vauvan ollessa parikuinen, mutta ei se olisi mitenkään onnistunut, koska halusinkin olla niin tiiviisti lapseni kanssa.

Iina ja Sebastian ovat olleet vuosien ajan kihloissa. Iina on myös täti näyttelijäsiskonsa Minkan parivuotiaalle pikkupojalle.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä