Isä, ethän nirsoile lapsesi edessä! Lapsi ottaa kypsennettyjen kasvisten syömisessä mallia vahvasti isältä

Lapsen kasvisten syönti seurailee äidin esimerkkiä, mutta isän esimerkki on vahvin kypsennetyissä kasviksissa.

Teksti Anniina Rintala
Kuvat iStock
Kun perheen mies ei syö kasviksia, ei välttämättä lapsikaan halua maistella kypsennettyjä kasviksia, toteaa uusi tutkimus.

Lapset ottavat vanhemmiltaan mallia – myös kasvisten syömisessä. Kotiympäristö muovaa ensimmäisenä lapsen suhdetta ruokaan.

Tuoreessa Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa kävi ilmi, että 3–5-vuotiaiden perheissä syödään auliimmin tuoreita kuin kypsennettyjä kasviksia.

Yli 70 prosenttia lapsista söi raakoja vihanneksia ja hedelmiä 5–7 kertaa viikossa. Yhtä useasti kypsennettyjä kasviksia maisteli 26 prosenttia lapsista.

Tutkimukseen mahtui aivan pieni joukko niitä, ketkä söivät raakoja vihanneksia vain kerran viikossa tai harvemmin. Näitä oli  kaksi prosenttia lapsista.

Sen sijaan oli paljon tavallisempaa, että lapsi söi näin harvoin kypsennettyjä kasviksia. Kolmasosa lapsista söi kypsennettyjä kasviksia kerran viikossa tai harvemmin.

Jos mies ei syö kasviksia, ei oikein lapsikaan

Aiemmissa tutkimuksissa on tunnetusti saatu viitteitä siitä, että ennen kaikkea äidin kasvisten syönnillä on vaikutusta lapsen halukkuuteen syödä vihanneksia ja hedelmiä.

Nyt tutkijat päätyivät siihen, että äidin syöminen kyllä vaikuttaa lapsen tuoreiden ja kypsennettyjen kasvisten että marjojen ja hedelmien syömiseen. Mutta isien vaikutus lapsen syömiseen oli vahvimmillaan, mitä tulee kypsennettyihin kasviksiin.

Perhe istuu pöydässä syömässä. Mies ei syö kasviksia vaan pelleilee kirsikkatomaateilla.

Kun mies ei syö kasviksia, ei välttämättä päiväkoti-ikäinenkään rohkene maistella kypsennyttäjä kasviksia. Vihanneksia ei kuitenkaan tarvitse popsia otsa rypyssä. Kuva: iStock

– Tämä osoittaa, että lasten totuttaminen kasvisten syöntiin ei todellakaan ole vain äitien asia, vaan molempien vanhempien antama positiivinen malli ja rohkaisu on tärkeää, kertoo projektitutkija, ravitsemusterapeutti Kaisa Kähkönen tiedotteessa.

Jos lapsi on hyvin ennakkoluuloinen uusia ruokia kohtaan, on erityisesti kypsennettyjen kasvisten syönti hankalaa. Isän roolia kannattaa erityisesti tällöin painottaa, jotta lapsi alkaisi maistella esimerkiksi uunissa paahdettuja tai keitettyjä kasviksia.

Tutkimuksessa verrattiin, kuka perheessä syö eniten kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Äidit söivät suhteellisesti enemmän kasviksia ja hedelmiä kuin isät ja lapset.

Isät ja lapset sen sijaan söivät vihanneksia ja hedelmiä suhteellisesti yhtä paljon.

Tyttöjen ja poikien kasvisten syönnissä ei havaittu merkittävää eroa.

Tämä toimii: anna lapselle kasviksia illalla

Jos haluaa kasvattaa jälkikasvunsa kasvisten syöntiä, kannattaa tutkimuksen mukaan satsata illalliseen. Lapset, jotka söivät illallisella kasviksia, kuluttivat tuoreita kasviksia kaiken kaikkiaan useammin ja enemmän.

Yhteiset ateriahetket eivät olleet kasvisten syömisen kannalta kuitenkaan niin merkityksellisiä kuin tutkijat olivat ounastelleet. Jos siis koko perheen yhteiset ateriat tuppaavat kaiken arkikiireen keskellä jäädä harvinaisiksi hetkiksi, ei se vielä vaikuta dramaattisesti lapsen kasvisten syöntiin.

Tutkimuksen perusteella vihanneksien, marjojen ja hedelmien syöminen on kuitenkin suomalaisissa lapsiperheissä keskimäärin vähäisempää kuin terveyden kannalta olisi suotavaa.

Lue myös: Näin myös nirso lapsi rakastuu kasviksiin! 11 herkullista ideaa

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä