Syntymäpäiväänsä viettävä rouva Jenni Haukio on ollut huolissaan korona-ajan lapsista: ”Rajoitusten arki on hänelle ainoa normaali”

Jenni Haukio on kehottanut tukemaan lapsia vaikeiden poikkeusolojen keskellä.

Teksti Anniina Rintala
Kuvat Katri Makkonen / Tasavallan presidentin kanslia
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio saapuivat kesävirka-asunnolle Kultarantaan kesällä 2019.

Runoilija ja tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio viettää tänään syntymäpäiväänsä. Haukio juhlii 44-vuotismerkkipäiväänsä koronakevään keskellä.

Kolmevuotiaan Aaro-pojan äiti on ollut huolissaan, mitä koronaviruksen aiheuttama poikkeustila tekee lapsille.

– Jos ajattelee esimerkiksi 2–3-vuotiasta lasta, jonka muisti ulottuu vain muutamia kuukausia taaksepäin, on koronarajoitusten määrittelemä arki hänelle ainoa ”normaali”, Haukio kirjoitti tammikuun kolumnissaan Seurassa.

Erityisen paljon Haukiota on mietityttänyt, miten ihmiskontaktien väheneminen vaikuttaa lapsiin. Hän kuitenkin muistutti kirjoituksessa, että terveysviranomaisten ohjeita on syytä noudattaa.

Toisaalta korona-aika voi tarjota enemmän aikaa yhdessä oman perheen kanssa, kun se on muuten saattanut helposti jäädä kiireisen arjen jalkoihin.

Haukio kehottaa aikuisia tukemaan lapsiaan poikkeusolojen keskellä kannustamalla suuntaamaan huomion korona-ajan hyviin puoliin.

Vielä koittaa päivä, jolloin korona-ajan lapset ovat aikuisia: Haukio toivoo, että he voivat kokea saaneensa voimia ympärillä olevilta aikuisilta.

– Kun kuukausien ajan elettiin ennenkokemattoman lähellä omaa ydinperhettä – toinen toisistaan voimaa ja turvaa ammentaen. Se on kokemus, joka parhaimmillaan lämmittää sydäntä läpi koko elämän, Haukio kirjoittaa kolumnissaan.

Kolme vuotta sitten äidiksi

Sauli Niinistön ja Jenni Haukion esikoinen syntyi tammikuussa 2018 Helsingin Naistenklinikalla.

– Sekä äiti että vauva voivat hyvin, kertoo synnytyksessä mukana ollut isä, tasavallan presidentin kanslia tiedotti pian lapsen syntymän jälkeen.

Viimeisin julkinen otos iloisesta, isänsä sylissä istuvasta noin 7-kuisesta Aarosta on otettu presidentin 70-vuotissyntymäpäivän kunniaksi. Sauli-isän syliin on myös päässyt perheen Lennu-koira. Perheen pienempien parivaljakko on kuvan perusteella näyttänyt tulleen hyvin toimeen.


Juuri taaperoiän ohittanut Aaro on koko nimeltään Aaro Veli Väinämö. Kolmas nimi tulee isän puolelta, sillä Sauli Niinistön toinen nimi on Väinämö. Aaron nimipäivää vietetään 1. heinäkuuta.

Aaron ensimmäisistä vuosista on kantautunut vain muutamia kuulumisia, sillä presidenttipari on halunnut varjella poikansa yksityisyyttä.

Myös perheen Lennu-lemmikki vetäytyi julkisuudesta presidenttiparin linjattua, että tylppäkuonoiseksi jalostettua koirarotua ei ole hyvä esitellä. Jenni Haukio on myös kirjoittanut aiheesta avoimesti niin ikään Seuran kolumneissaan.

Lue myös: Tällainen oli yksi korona-ajan synnytys: ”Kätilö neuvoi ponnistusasennon ja kiiruhti toiseen synnytykseen”

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä