Perhe-elämä 12.03.2020 Päivitetty 13.03.2020

9-vuotiaalla lapsella korona – Äiti: ”Minun piti hirveästi selitellä tilannetta, jotta saisimme apua”

Kun korona-altistuksen vuoksi kotikaranteenissa oleva poika alkoi saada virukselle tyypillisiä oireita, Erikssonien perhe jäi omituisten ohjeistuksien varaan.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
Otavamedia

Helsinkiläisen Pauliina Erikssonin 9-vuotiaalle pojalle nousi korkea kuume keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Ennen kuin särkyinen ja voipunut lapsi sai sairaalasta koronadiagnoosin, tilanne oli sekava – ja ulkopuolisten terveyttä uhkaava.

– Oireet sopivat periaatteessa tavalliseen influenssaan mutta myös siihen, että hänellä olisi koronavirus, Pauliina kertoo.

Poika oli ollut jo valmiiksi kotikaranteenissa sunnuntaista lähtien. Hän käy Lauttasaaren ala-asteen koulua, jonka kaksi kolmosluokkaa määrättiin karanteeniin koulun henkilökuntaan kuuluvan aikuisen koronatartunnan vuoksi. Erikssonien perheen muut jäsenet, eli äiti, isä ja 12-vuotias isoveli, eivät olleet karanteenissa.

Perhe oli saanut koululta hyvät ohjeet karanteenia varten, mutta kun poika alkoi oireilla, tilanne muuttui sekavaksi.

Äiti joutui selittelemään ja sai kummallisen ohjeen

– Oletin, että tällaisessa tilanteessa, jossa lapsi on jo karanteenissa ja oireita ilmeneee, olisi jokin selvä proseduuri, mutta se ei mennytkään ihan niin, Pauliina sanoo.

Perhe joutui apua saadakseen soittamaan kaksi kertaa päivystysnumeroon ja lisäksi neuvontanumeroon, joka oli aivan tukossa. Kun Pauliina vihdoin pääsi läpi, perheelle annettiin perushoito-ohjeita.

– Neuvottiin antamaan pojalle särkylääkkeitä ja nesteitä. Näin olimme jo 12 vuoden lastenhoitokokemuksen perusteella tehneetkin. Koin vahvasti, että minun piti hirveästi selitellä tilannetta, jotta saataisiin apua, Pauliina kertoo.

– Kun kysyin, mitä vanhemman pojan kanssa tehdään eli saako hän mennä kouluun, meille sanottiin, että kouluun vaan.

Perhe päätti kuitenkin toimia toisin. Pauliina ei halunnut ottaa riskiä, että mahdollinen koronavirus voisi levitä isoveljen kautta satoihin koulun oppilaisiin ja henkilökuntaan.

Noin tunnin päästä Pauliinan puhelin soi ja neuvontanumerosta soitettiin takaisin: isoveli ei saisikaan missään nimessä mennä kouluun. Pauliina kehotettiin myös soittamaan lisäohjeita Uudesta lastensairaalasta.

– Lopulta oireileva poika pääsi koronatestiin. Ajoimme sairaalan pihalle ja näyte otettiin autossa. Se sujui näppärästi.

Pojan vointi on yhä kehno, mutta se ei ole mennyt huonompaan suuntaan.

Jos vanhempi poika olisi mennyt kouluun, hän olisi saattanut levittää koronavirusta eteenpäin. Kuvituskuva. © iStock

Perhe on kiitollinen Lauttasaaren yhteisöllisyydestä

Nyt pojan diagnoosi on varmistunut koronaksi ja koko Erikssonien perhe on kotona. Pauliina on virallisesti hoitamassa karanteenipotilasta, ja Kela maksaa siitä hänelle täyden palkan. Isä tekee etänä töitä.

– Mutta kotona me nyt pysymme ja hypimme toistemme silmille. Nuorempi poika kutsuu tätä arestiksi, Pauliina kertoo.

– Roskat saa kuulemma viedä.

Perhe ei saa ulkona olla kehenkään kontaktissa.

– Vielä alkuviikosta ulkoitiinkin pojan kanssa. Olemme myös katsoneet paljon elokuvia. Piti jo aloittaa kouluhommien teko, mutta nyt poika on niin kipeä, ettei jaksa.

Ruokaostoksista perheen ei ole tarvinnut kantaa huolta.

– Lauttasaari on ihana paikka asua, koska täällä ollaan niin yhteisöllisiä. Sain jo monta viestiä, että ”me voidaan käydä teidän puolesta kaupassa”. Lopulta vanhemman poikamme kaverin äiti jätti meille ruokaostokset oven taakse.

Perheen karanteeni kestää kaikkiaan 14 päivää.

Pauliina on Kaksplussan verkostobloggaaja. Hän pitää Mrs. Eriksson’s Room -blogia.

Juttuun ja otsikkoon on päivitetty positiivisen koronatestin tulos 13.3.

Lue myös: Uusi tieto koronasta ”saattaa puoltaa koulujen sulkemista” – tarttuu sittenkin lapsiin yhtä helposti kuin aikuisiin

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X