Kasvatus 27.01.2023

Älä painosta lastasi halaamaan ketään – Tässä on syy, miksei niin saisi tehdä

Fyysisen läheisyyden osoittamisen ei pitäisi olla ystävällisyyden edellytys, eikä niin tulisi lapselle opettaa.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

”Anna mummille hali!”

Isovanhemman kädet ovat jo ojossa, mutta lapsi piiloutuu vanhemman taakse. Seuraa naurua ja rohkaisua: menehän nyt halaamaan!

Jos ei vieläkään tärppää, isovanhempi lähestyy lasta itse ja silittää tämän poskea. Vanhempi naurahtaa, että tänään taitaa ujostuttaa.

Tilanne voi äkkiseltään vaikuttaa harmittomalta, mutta varsinkin toistuessaan se voi kääntyä haitalliseksi.

Pienelläkin lapsella on oikeus vetää rajat sille, millä tavalla hän haluaa osoittaa ja vastaanottaa fyysistä läheisyyttä.

Lopeta lapsen käytöksen selittely

Mitä siis tulisi tehdä, kun lapsi ei anna vastakaikua halausta kaipaavalle sukulaiselle? Vanhempi voi kokea tilanteen kiusallisena.

Olisi kuitenkin tärkeää, että lapsi saa päättää rajoistaan ilman, että vanhempi selittelee tilannetta muille. Elias on vähän ujona tänään, ehkä hän siitä kohta lämpiää -tyyppiset lausahdukset eivät kunnioita lapsen itsemääräämisoikeutta.

Vanhemman selittely antaa lapselle käsityksen, että vanhempi on pettynyt tai nolostunut hänen takiaan. Tilanne voi tuntua lapsesta tukalalta, jos halaamishaluttomuuden syynä on ujous tai se, että hän pitää halattavaksi tarjottua henkilöä jollain tavalla epämiellyttävänä.

Niinpä vanhemman ei pitäisi painostaa lasta fyysiseen läheisyyteen. Vanhemman pitää puuttua peliin myös silloin, jos lapsi on ilmeisen haluton halaamaan mutta sukulainen tai muu henkilö ei sitä usko. Vanhempi voi todeta ääneen, että ”jos Emma ei halua halata, se on ihan ok.”

Näin toteamalla lapsi oppii, että hänellä on oikeus päättää, keitä hän lähelleen päästää ja että vanhempi puolustaa hänen itse asettamiaan rajoja.

Lasta saa ujostuttaa, ja muiden tulee kunnioittaa sitä.

Halaaminen sukujuhlissa on hyväntahtoista. Myöhemmin elämässä kaikki lähestymisyritykset eivät välttämättä ole sitä.

Siksi lapsen on tärkeää ymmärtää jo varhaisella iällä, että toisten ihmisten epätoivottuun kosketukseen ei tarvitse mukautua. Asiaa on hankalampaa selittää lapselle, jos häntä samanaikaisesti painostaa halaamaan ihmisiä, joita hän ei juuri sillä hetkellä tahdo koskettaa.

On myös muita tapoja olla kohtelias

Lapsen käytöksen selittelemisen sijaan olisi parempi, että vanhempi rohkaisisi lasta huomioimaan kanssaihmisiä muilla tavoilla.

Jos halaaminen ei innosta lasta, mitä jos tervehdittäisiin sanallisesti, käteltäisiin tai heitettäisiin yläfemmat?

Toki on hyvä huolehtia, ettei lapsi käyttäydy juhlissa tai vierailuilla tylysti. Fyysisen läheisyyden osoittamisen ei kuitenkaan pitäisi olla ystävällisyyden edellytys, eikä niin tulisi lapselle opettaa.

Jos perhe itse isännöi juhlia, yksi vaihtoehto tilanteen ratkaisemiseksi on pyytää lasta viemään vieraiden takit oikeaan paikkaan tai tarjoamaan heille alkupaloja tarjottimelta.

Näin lapsi oppii hyviä käytöstapoja ja toisten huomiointia ilman, että häntä painostetaan halaamaan ketään.

Lähde: PureWow

Lue myös: Voiko vanhemman näkeminen alastomana häiritä lasta? Monessa perheessä saunotaan murrosiän jälkeenkin yhdessä

Kommentit (1)

Outoa miten käsitellään lapsen halaamista. Silloin kun on kysymys läheisistä perheyhteisössä tuntuu todella oudolta että halaaminen olisi lähes rikos. Perjeyhteisöön kuuluvat myös esim.mummot ja ukit. Lasten vanhemmat ovat tässä avainasemassa. Lapsi näkee miten he suhtautuvat vanhempiinsa. Lämmin ja vuorovaikutteinen luottava keskinäinen suhde edes auttaa lasten lämmintä rakastavaa suhdetta perheyhteisön jäseniin jossa tunteet näytetään lämmöllä esim.
halauksin. Tällön halaukset tulevat luonnostaan. Yläfemmat sopivatkin kyllä hyvin tuttaville. Lapselle on tärkeää että hän kokee että läheisyys ja lämpö myös lähipiirin kanssa on normaalia. Silloin ei tarvitse lasta pakottaa halaamaan.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X