Kasvatus 19.06.2022 Päivitetty 16.08.2022

Neljävuotiaan lapsen hyve-keskustelu käydään läpi varhaiskasvatuksen ja neuvolan kanssa

Hyve-mallin tarkoituksena on vahvistaa lapsen hyvinvointia edistämällä perheen, varhaiskasvatuksen ja neuvolan välistä yhteistyötä.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Neljävuotiaan vanhemmille saattaa tulla yllätyksenä, kun varhaiskasvatuksesta ehdotetaan hyve-keskustelulle aikaa.

Kyseessä on varhaiskasvatuksessa käytössä oleva hyve-malli, jonka yksi osa koostuu keskustelusta varhaiskasvatuksen ja perheen kanssa.

Toinen osa hyve-mallia on neuvolan terveydenhoitajan tekemä laaja terveystarkastus sekä neuvolan lääkärin tekemä tarkastus.

Lue myös: Onko Arttu viskari? Kuusi sanaa päiväkodin hepreaa – ota nämä termit nyt haltuun

Hyve-keskustelu on sama kuin vasu-keskustelu

Varhaiskasvatuksessa käytävä keskustelu hyve-mallin osalta on samanlainen kuin vasu-keskustelu eli keskustelussa laaditaan ja arvioidaan yhdessä lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaa.

Hyve-malli on siis nelivuotiaan lapsen kehityksen ja hyvinvoinnin arviointi vanhempien, neuvolan ja varhaiskasvatuksen yhteistyönä, kuten Helsingin kaupungin verkkosivuilla se määritellään.

Tarkoituksena on vahvistaa yhteistyötä neuvolan, varhaiskasvatuksen ja vanhempien välillä sekä tarjota apua tarvittaessa.

Lue myös: Huomaako päiväkoti, jos kukaan ei leiki lapsesi kanssa? Tämä piirros paljastaa hoitajille totuuden

Näin hyve-malli toimii

  • Sovi varhaiskasvatuksessa aika keskustelulle, kun lapsen 4-vuotissyntymäpäivä alkaa lähestyä. Varaa myös neuvolan terveydenhoitajalle aika parin viikon päähän keskusteluajasta. Lääkäriaika varataan vasta terveystarkastuksen jälkeen.
  • Ennen keskustelua saat varhaiskasvatuksesta hyve-mallin tutustuttavaksi. Materiaalin avulla voi etukäteen miettiä lapsen kehitykseen ja kasvuun liittyviä asioita.
  • Keskustelussa kirjataan ylös vanhempien ja varhaiskasvatuksen opettajan mietteitä. Sovitaan, mitä niistä lähetetään neuvolaan.
  • Neuvolan terveystarkastuksessa terveydenhoitaja arvio leikinomaisessa tilanteessa lapsen kasvua ja kehitystä. Samalla keskustellaan ja käydään läpi koko perheen hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä. Samalla sovitaan, mitä tietoja tarkastuksesta välitetään varhaiskasvatukseen.
  • Lääkäri tutustuu terveystarkastuksen ja varhaiskasvatuksen huomioihin. Lääkäri tekee lapselle yleistarkastuksen ja lähettää tarvittaessa jatkotutkimuksiin sekä välittää tietoja sovittaessa myös neuvolaan.
Hyve-keskustelu: kuvassa lapsi askartelemassa maalin kanssa päivähoidossa.

Etenkin haastavasti käyttäytyvä lapsi hyötyy varhaiskasvatuksen ja vanhempien yhteistyöstä

Jos lapsella on ongelmia tunteiden ja käyttäytymisen säätelyn kanssa, hän saattaa kohdata useita haasteita: riidat muiden lasten kanssa ja epäonnistumisen kokemukset vaikuttavat lapsen itsetuntoon ja käsitykseen omasta itsestä.

Haastavasti käyttäytyvä lapsi hyötyy erityisesti vanhempien ja varhaiskasvatuksen yhteistyöstä.

– Kasvatusyhteistyö voi parhaimmillaan olla merkittävä tuki vanhemmille ja huoltajille ja vahvistaa koko perheen hyvinvointia, varhaiskasvatuksen yliopistonopettajana Jyväskylän yliopistossa työskentelevä Erja Rautamies kertoo tiedotteessa.

Erja Rautamies on tarkastellut väitöstutkimuksessaan haastavasti käyttäytyvien lasten vanhempien kertomuksia kasvatusyhteistyöstä varhaiskasvatuksessa.

– On tärkeää, ettei päivittäisistä kohtaamisista tulisi liian kuormittavia vanhemmille. Vanhempien on tärkeää saada tietää myös lapsen onnistumisista sekä toverisuhteista ja leikeistä, joka puolestaan vahvistaa vanhempien luottamusta lapsensa hyvinvoinnin toteutumiseen varhaiskasvatuksessa. Tärkeää on myös kiinnittää huomiota varhaiskasvatuksen ammattilaisten jaksamiseen, jotta kasvatusyhteistyön tavoitteet voivat toteutua, toteaa Rautamies.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X