Kasvatus 06.02.2019 Päivitetty 13.08.2019

Liikenneturva varoittaa lasten puhelimenkäytöstä – sovi kotona nämä kännykkäsäännöt

Onko teidän perheessä käytössä yhteiset kännykkäsäännöt? Niin kannattaisi olla, sillä lapsi oppii liikennekäyttäytymistä erityisesti vanhemmiltaan.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Liikenteessä puhelin vie huomion helposti – niin lapsilta kuin aikuisilta.

Vaikka lapset ja nuoret kokevat usein olevansa näppäriä puhelimenkäyttäjiä, ei lapsen kyky hahmottaa liikennetilanteita ole yhtä kehittynyt kuin aikuisen.

Aivot eivät pysty käsittelemään kahta vaativaa tehtävää samanaikaisesti. Siksi esimerkiksi viestitellessään lapsi siirtää tarkkaavaisuuttaan liikenteen ja puhelimen välillä, ja katse voi olla useita sekunteja pois liikenteestä – risteysalueella se on helposti liikaa.

Sovi koko perheen yhteiset säännöt

Jos aikuiset ovat välillä huolissaan lastensa puhelimen käytöstä, niin ovat myös lapset itse.

Kännykkä on osa lasten ja nuorten arkea, mutta se ei saa hallita sitä. Puhelimen koukuttavuus tunnistetaan jo yleisesti, ja aikuisen tuleekin tukea lasta järkevään ja kohtuulliseen puhelimenkäyttöön.

Liikenneturvan vanhemmille suunnatun kyselyn mukaan neljä viidestä vanhemmasta arvioi, että lapsi käyttää liikenteessä kävellessään jollain tavalla puhelinta.

Monet vanhemmat arvioivat lapsen puhuvan puheluita, viestittelevän, kuuntelevan musiikkia kuulokkeilla, katsovan videoita tai pelaavan kännykällään liikenteessä.

Kuten kaikissa asioissa, on vanhempien oma esimerkki oleellinen tekijä myös lapsen liikennekasvatuksesssa. Jos vanhempi räplää puhelintaan auton ratissa, on hankalaa selittää lapselle, miksei hän saa käyttää kännykkää pyörän selässä.

Tämän takia perheessä kannattaa sopia yhteiset, kaikkia koskevat kännykkäsäännöt liikenteeseen.

Mahdollisia kännykkäsääntöjä liikenteeseen:

1. Tienylityksissä ja risteyksissä katse pois puhelimesta! Viestittely, pelaaminen ja kaikki muu odottaa sen aikaa, kun on ylitettävä tie.

2. Musiikin kuuntelu on matkoilla mukavaa, mutta volyymin pitää olla sen verran matala, että esimerkiksi liikenteen äänet (ohittavat autot, kelloa soittavat pyörät) eivät huku sen alle.

3. Pelaaminen sopii huonosti liikenteeseen. Se vaatii paljon keskittymistä ja imaisee mukaansa niin, että ympäristön reagointi helposti jää. Varsinkin pienille lapsille voi asettaa kännykän käyttöön liittyviä rajoituksia niin, että esimerkiksi koulumatkojen aikana puhelimella ei edes pääse internetiin tai pelisovelluksiin.

4. Pyöräilyyn tai auton rattiin ei kuulu puhelin. Videoiden katselu tai pelaaminen eivät sovi koskaan nopeaan liikkeeseen. Harvoin myöskään puhelut tai viestit ovat niin tärkeitä, että niihin pitäisi vastata välittömästi. Pyörällä viestit ja puhelut voi hoitaa niin, että pysähtyy hetkeksi. Autoillessa puhelut hoidetaan hands-freellä, mutta muista, että myös puheluun keskittyminen ajon aikana heikentää liikenteen havainnointikykyä.

5. Liikenteessä turvallisuus tulee aina ensin, kännykkä vasta toisena. Liikenteessä voi tulla vastaan lukuisia muutoksia ja poikkeustilanteita: tietöitä, roska-autoja, lumenpudottajia, hälytysajoneuvoja ja väliaikaisia reittejä. Puhelin ei saa viedä huomiota pois niin, että turvallisuus vaarantuu. Jos huomaat liikenteessä jotain poikkeavaa, laita puhelin viimeistään silloin taskuun ja keskity ympäristöön.

Paras tilanne on, jos puhelin pysyy liikenteessä poikkeustilanteita lukuunottamatta turvallisesti taskussa.

Lähde: Liikenneturva

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X