Kasvatus 13.02.2018 Päivitetty 14.08.2019

Keräilijä, marisija ja vessahuumorin suuri ystävä... 10 tuttua asiaa esikoululaisen vanhemmalle

Iltavillit, ruokarosvous ja tarrat — tuttuja juttuja, kun perheessä elelee eskari.

Teksti
Maria Soininen

Iso, pieni esikouluikäinen on jo tottunut valittaja, kyselijä, besserwisser – ja tietenkin pissa-kakkahuumorin suuri ystävä! Nämä asiat ovat tuttuja useammassakin esikouluikäisen perheessä:

1. Tarrojen eteen tehdään mitä vain

Saat eskarilaisen syömään lautasen tyhjäksi, lopettamaan vitkastelun, pesemään hampaat ja pukeutumaan ennätysajassa – kunhan hän saa palkintotarransa! Eskarilaisen unelma konkretisoituu 3D-henkisen tarran muodossa, jossa on (tietenkin) hänen lempiohjelmansa hahmo. Vielä parempaa? 3D-tarra läntättynä keskelle kaapinovea. Mitä pidempi tarrarivistö, sen siistimpää.

2.Oma ruoka ei kelpaa, mutta äiti, mitä sinun lautasellasi on? Saanhan maistaa?

Aina sama kaava: tenavan lautaselle lastattu kaalilaatikko ei kelpaa lapselle itselleen, mutta jos pöperö vaihtaa paikkaa jonkun toisen lautaselle… kyllä kiitos! Se riemu, jonka lapsi saa siitä, että hän pääsee nappaamaan suupalan toisen edestä, saa jopa hillosipulin maistumaan valkosuklaapallerolta. Taikasanat lautasrauhan onnistumiseksi? ”Se on tulista”. Eskari-ikäisen ruokarosvous loppuu kuin seinään.

3. Vikinä, marina, valitus – helppoa, kun sen osaa

”Mä en halua mennä kylpyyn, koska vesi on liian märkää, enkä mä varmasti mene nukkumaan, ja äiti muuten, sä olet ihan kakkapää, kun autoit mulle yöpuvun päälle”. Vaikka kaksi- ja kolmivuotiaan uhma on jo taakse jäänyttä elämää, tilalle tulee uusi tuttavuus: kuusivuotiaan kiukku. Esikoululainen osaa valittaa kaikesta ja kaikissa tilanteissa. Reilun viiden vuoden kuluttua hän valittaa siitä, kuinka hän ei ikinä koskaan saa nukkua tarpeeksi.

Keskustele: 6-vuotiaan prinsessan uhma

4. Miksi mansikoissa on pisteitä? Miten liikennevalot osaa vaihtaa väriä? Tutkiiko hammaslääkäri omat hampaansa?

Voit olla varma, että kaikille vastauksille löytyy kysymys eskarilaisen suusta. Sen lisäksi, että kysymykset vaihtelevat hedelmistä hammaslääkäriin, saat vastata uteluihin uudestaan ja uudestaan. Google onkin usean eskari-ikäisen lapsen vanhemman paras kaveri.

5. Pyllyt ja pierut, mikäs sen hauskempaa

Taattu naurutakuu. Oikeastaan takuu koskee hyvin monia ihmiskehon toimintoja. Eskarilainen tietää, että juhlien staraksi pääsee, jos röyhtäisee kuuluvasti tai onnistuu tekemään täydellisen pieruäänen kainalolla. Niin tietävät eskarilaisen vanhemmatkin, valitettavasti (pakkohan ne juhlat on jonkun järjestää).

6. Iltavilli iskee ja kovaa

Hetki ennen nukkumaanmenoa, ja esikouluikäinen saa hepulin. Kaikki naurattaa, ja joka paikkaan hypitään ja syöksytään. Esikoululaisen iltavilli on kuin yliannostus kofeiinia, ja vanhemmilla on täysi työ villikon rauhoittamisessa.

7. Eskarilainen, tuo keräilijäluonne

Esikoululainen toteuttaa keräilyinnostustaan kaikilla mahdollisilla tavoilla. Kaikki lähileikkipuiston kivet ovat ehdottomasti kotiinkuljetuksen arvoisia. Jos hän keräilee tarroja, kissatarra-kokoelma laitetaan todennäköisesti esille kaapin oveen – miten hyvin se siitä näkyykään! Onneksi on olemassa tarrakirjoja, joihin tenavan hiellä ja vaivalla hankitun kokoelman saa säilöttyä. Piiloon. Eskarilaisen keräämille kiville, lehdille ja oksan palasille on jo vaikeampi keksiä näkymätöntä säilytyspaikkaa – vaatteiden taskuista ja pesukoneen rummusta niitä kyllä löytyy sitäkin varmemmin.

8. Erilaiset lelusankarit – ne kuuluvat päivään jokaiseen

Olipa kyseessä Lego Nexo Knights -sarjan Lance tai Frozenin Elsa, esikouluikäinen on uskollinen sankarilleen. Hän jäljittelee idoliaan aamupalapöydässä, haluaa tulla kutsuttavaksi vain sankarinsa nimellä tai huomaa kaikki sankariin liittyvät lelut ja mainokset. Esikoululaisen rikas mielikuvitus on toki hellyyttävää, mutta vanhempien rahanmeno ei niinkään. Miksi, oi miksi Frozenille on omistettu kokonainen hyllynurkkaus ruokakaupassa?

9. Esikoululaisen mielestä kaikki, mikä kasvaa pihassa, on syötävää

Ei, vaikka monet ulkona kasvavat marjat näyttävätkin kauniilta, niitä ei voi välttämättä syödä. Ei, vaikka leikkisit seikkailija-lintua, joka tarvitsee superpillereitä.

10. Vanhempi on suurin sankari kaikista

Eskarilainen ihailee isää ja äitiä kaikessa (jopa enemmän, kuin Lancea tai Elsaa). Milloin tahansa on aikaa kiivetä vanhemman syliin ja hellitellä. Siksi esikoululaisen vanhemmuus onkin vallan ihanaa aikaa.

Lähde: netmums.com

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X