Kasvatus 27.08.2016 Päivitetty 31.10.2022

Lapsen liikenneturvallisuus: 10 vinkkiä liikenteessä liikkumisen opetteluun

Lapsi oppii liikkumaan turvallisesti, jos saa harjoitella aidoissa tilanteissa. Kokosimme kymmenen vinkkiä, miten auttaa lasta oppimaan liikennekäyttäytyminen.

Teksti
Tuija Manneri
Kuvat
iStock

1. Näytä hyvä esimerkki

Lapset ottavat liikennekäytökseensä aina mallia vanhemmista. Käytänkö turvavyötä, heijastinta ja pyöräilykypärää?

Odotanko suojatiellä vihreää liikennevaloa ja katsonko tarkasti molempiin suuntiin? Vai tuleeko sittenkin neuvottua lasta enemmän sanoin kuin teoin?

Lue myös: Kuinka opettaa lapsi pyöräilemään? Asiantuntija vastaa
Keskustele: 5-vuotias lapsi yksin liikenteessä pyörällä

2. Anna lapsen harjoitella

Lapsi oppii liikkumaan turvallisesti, jos hän saa harjoitella sitä vanhempiensa kanssa aidoissa tilanteissa. Yhteiset kävely- ja pyöräretket kannattaa aloittaa jo pienenä.

Kesällä kannattaa suunnata niille reiteille, joista lapsen on syksyllä selviydyttävä koulu- ja harrastusmatkoillaan. Itse tekemällä taidot karttuvat.

Lue myös: Nämä pöytätaidot lapsen pitäisi osata

3. Opettele reitit sekä rauhassa että ruuhkassa

Lähireittien haasteelliset paikat on hyvä koekulkea eri kellonaikoina, jotta lapsi kokee sekä ruuhkaajan että sunnuntairauhan. Taitoja kannattaa kerrata aina vuodenaikojen vaihtuessa, esimerkiksi kun aamut hämärtyvät.

Lue myös: 9 kasvatusneuvoa, jotka todella toimivat
Keskustele: Mitä käytöstapoja opetatte kotona?

4. Kartoita vaaranpaikat

Esi- ja alakouluikäiset lapset ovat vanhusten ohella liikenteen suurin riskiryhmä. Suurin osa lasten liikenneonnettomuuksista sattuu katua ylittäessä tai lähiympäristössä. Treenilistan kärkeen kuuluvatkin siis ylitysharjoitukset.

Kun vanhempi on valinnut eri reittivaihtoehdoista lapselle parhaat, kannattaa yhdessä ja ääneen sopia, että lapsi käyttää juuri niitä, eikä poikkea oikopoluille. Kannattaa sopia tarkasti myös ne kohdat, joista lapsi ylittää tien.

Lue myös: Miten opettaa lapselle hyviä tapoja? Psykologi vastaa

5. Puhu ja näytä reitti läpi

Muutama harjoituskerta ei riitä, vaan koulumatka risteyksineen olisi hyvä kulkea läpi monta kertaa ennen ensimmäistä koulupäivää. Jokaisen suojatien kohdalla voi pysähtyä juttelemaan, milloin saa mennä yli ja milloin ei.

Lapset luottavat helposti, että autot pysähtyvät, mutta heille täytyy valitettavasti opettaa toisin. Suojatie ei nimestään huolimatta suojaa, koska monet autoilijat eivät suojatiellä edes hidasta.

Lue myös: Ensimmäinen puhelin lapselle: muista nämä asiat lapsen kännykän kanssa

6. Kannusta lasta keskittymään

Lasten muisti kantaa vain lyhyen hetken ja huomio kiinnittyy helposti liikenteestä muuhun mielenkiintoiseen. Lasten kanssa pitää puhua, saako vaikkapa pulun, perhosen tai pallon perään rynnätä, ja saako juosta tien toiselle puolelle kaverin luo.

Tarkkavaisuustaidot paranevat 6–10 ikävuoden välillä, mutta vasta noin 11–12-vuotias lähestyy liikennevalmiuksiltaan aikuista.

7. Tarkkaile lapsen liikennetaitoja

Ennen kuin lapsen päästää yksin liikenteeseen, täytyy vanhemman vakuuttua hänen riittävistä taidoistaan. Jos lapsi ylittää teitä holtittomasti tai kulkee siksakkia tien laidata toiselle, hän ei ole kypsä itsenäiseen liikkumiseen.

Lue myös: Näin käytät älylaitetta lapsen kanssa: 8 tilannetta ja ratkaisua

8. Pue lapsi värikkäästi, muista heijastimet

Lapsi ei ymmärrä olevansa niin pienikokoinen, että autoilija ei välttämättä huomaa häntä. Värikäs päähine, ulkoilupuku, heijastimet ja polkupyöräviirit lisäävät turvaa.

Bussi- tai taksikyytiä käyttäville lapsille pitää näyttää, miten pysäkillä toimitaan turvallisesti.

Lue myös: Hyvät tavat: nämä 5 lapsen pitää oppia
Keskustele: Asuminen keskustassa lapsen kanssa

9. Sovi samoista säännöistä toisten perheiden kanssa

”Kenenkään muun ei tarvitse käyttää pyöräilykypärää!” Varmistuksen päinvastaisesta saa, kun kysyy asiaa lapsen ystävien vanhemmilta. Yhteydenpito kannattaa, sillä verkostoitumalla aikuiset voivat sopia yksituumaisia pelisääntöjä.

Yhteiseksi sopimukseksi voi ehdottaa, että aikuinen huomauttaa aina, jos näkee jonkun lapsista vaarantavan liikenteessä itsensä tai muut.

Lue myös: 4 vinkkiä turvalliseen autoiluun lapsen kanssa

10. Yritä vaikuttaa ympäristön turvallisuuteen

Eniten lasten turvallisuutta liikenteessä voidaan parantaa rakentamalla ympäristöstä turvallinen. Jos kotiseudulta löytyy ilmiselviä turvapuutteita, asiasta kannattaa herättää keskustelua ja tehdä aloitteita tilanteen parantamiseksi.

Asiantuntijana lasten liikennekasvatuksesta vastaava suunnittelija Laura Loikkanen Liikenneturvasta.

Lue myös: Näin ymmärrät taaperon tunnekieltä: 10 tilannetta

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X