Kasvatus 21.11.2021

Hei mummo, miksi te pilasitte maailman? Näin puhut lapselle ilmastonmuutoksesta

Aktivistimummot-liikkeen perustajajäsen Seija Kurunmäki antaa seitsemän ohjetta.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock, Seija Kurunmäen kotialbumi

Tällaisina aikoina niin vanhemmat, isovanhemmat kuin monet muutkin läheiset joutuvat pohtimaan, miten puhua lapselle ilmastonmuutoksesta. Aivan pieni lapsi on vielä autuaan tietämätön aiheesta, mutta mitä isommaksi lapsi kasvaa, sitä enemmän hänellä on kysyttävää.

Lue myös: Mitä vegaanilapsi todella syö? Tällainen on syntymästään saakka vegaanin 1-vuotiaan ruokaviikko

Tosiasioiden tunnustaminen sekä lasten ilmastokasvatus ovat ehdottoman tärkeitä, mutta niin on myös ahdistuneen lapsen rauhoitteleminen. Painava huoli  vaikuttaa vasta kehittymässä olevan lapsen hyvinvointiin ja tämän tulevaisuudenuskoon.

  • Nuorisobarometri vuodelta 2018 paljastaa, että liki 70 prosenttia nuorista on huolissaan ilmastonmuutoksesta.
  • Tätä tuoreemman tutkimuksen mukaan jopa 43 prosenttia suomalaisista nuorista aikuisista kokee, että koko ihmiskunta on tuhoon tuomittu.

Miten puhua lapselle ilmastonmuutoksesta niin, ettei kiistä tosiasioita tai vähättele lapsen tunteita? Aktivistimummot-ympäristöliikkeen perustajajäsen ja neljän lapsen isoäiti Seija Kurunmäki, 65, kertoo näkemyksensä.

Tämä ei ole lapsen taistelu

Kurunmäki korostaa, että tärkeintä, mitä aikuiset voivat tehdä, on viedä taakkaa pois lapsen tai nuoren harteilta.

– Lapselle puhuessa täytyy luoda turvallisuudentunnetta ja tuoda esiin, että yhdessä tekemällä voidaan vaikuttaa asioihin.

Kurunmäki perusti yhdessä yhdentoista muun isoäidin kanssa Aktivistimummot-liikkeen, joka palkittiin Vuoden isovanhempi 2021 -tunnustuksella. Kurunmäen mukaan liikkeen tärkeimpiä tehtäviä on paitsi konkreettisten ilmastotekojen edistäminen, myös lastenlasten ilmastoahdistuksen vähentäminen.

miten puhua lapselle ilmastonmuutoksesta

Aktivistimummo Seija Kurunmäki korostaa, vastuu ilmastosta ei kuulu lapsille.

Lapsen taakan keventäminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että väittää huolen olevan turha tai liioiteltu.

Huolestuttavimpana Kurunmäki silti pitää kehitystä, jossa ilmastonmuutoksen torjumisesta tulisi eräänlainen kilpailu. Se ei puolestaan tarkoita sitä, että yksilön teoille ei pitäisi antaa mitään arvoa.

– Pointti on siinä, että ilmastonmuutoksen torjuminen ei ole lasten vaan aikuisten tehtävä.

Lue myös: Mistä vauvat tulevat? 6 neuvoa, kuinka vastata lapselle

Teini-ikäinen saattaa olla vihoissaan siitä, miten edeltävät sukupolvet ovat päästäneet maailman sellaiseen kuntoon kuin se nyt on. Vihaiseen nuoreen kannattaa suhtautua ymmärtäväisesti.

– Nuorelle voi kertoa, mitä on tehty ja millaisin tuloksin. Yksilöitä ei pidä syyllistää, siitä tulee vain loputon kierre.

Miten puhua lapselle ilmastonmuutoksesta – kootut ohjeet

  • Kuuntele lasta ja ota hänen huolensa tosissaan.
  • Älä vähättele tosiasioita.
  • Puhu lapselle ikätasoisesti.
  • Toiminta tuo toivoa. Kiinnitä siis huolissaan olevan lapsen huomiota arkisiin asioihin, jotka ovat ilmastolle hyväksi. Vaikkei kasvisruoan syöminen tai roskien kierrättäminen pelasta maailmaa siltä seisomalta, tee lapselle selväksi, että pienilläkin teoilla on vaikutusta ilmastonmuutoksen hillitsemiseen.
  • Vie vastuuta lapsen harteilta kertomalla, mitä päättäjät tekevät asian eteen.
  • Älä edistä ilmapiiriä, jossa syytellään sormella yksilöitä tai kilpaillaan siitä, kuka tekee eniten ilmaston puolesta.
  • Ennen kuin puhut aiheesta lapsen kanssa, selvitä omat tunteesi aihetta kohtaan. Omaa pelkoa ei saa tartuttaa lapseen eikä tämän pelkoa ole muutenkaan syytä lietsoa.

Lue myös: Mieti, miten puhut lapselle – Neljän K:n sääntö toimii, vaikka olisit väsynyt

Seura.fi: Seija Kurunmäki ideoi ystäviensä kanssa Aktivistimummot-ympäristöliikkeen – Työkaluina ovat mummoviisaus, toivo ja kohtuus

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X