Kasvatus 26.09.2016 Päivitetty 31.05.2023

Näin suhtaudut lapsen ulkonäköpaineisiin – 7 vinkkiä

Lapsilla on yhä enemmän ulkonäköpaineita. Yleensä itseään pitää mukavan näköisenä, jos vanhemmatkin pitävät. Ihailevia katseita, kosketuksia ja sanoja ei voi antaa lapselleen liikaa.

Teksti
Tuija Manneri
Kuvat
iStock

1. Kehu ja ihaile lasta

Lapsi janoaa vanhempiensa arvostusta. Hän uskoo omaan arvoonsa vain, jos hän saa vanhemmiltaan paljon rakastavia viestejä.

Kehoitsetunto rakentuu koko lapsuuden ajan. Katso lasta ilahtuneena silmiin, kuuntele ainakin kerran päivässä kiinnostuneena ja kiireesi salaten, vietä aikaasi hänen kanssaan ja kerro, miten kivaa se on.

Kohtaaminen ei ole helppoa stressaantuneena, mutta aina kun voit, ole oikeasti läsnä. Ja mikä tärkeintä, muista halata ja helliä häntä joka päivä ja sanoa usein jotain kaunista hänen ulkonäöstään.

Orastava murrosikä saa lapsen katsomaan itseään entistä tietoisemmin, ja kaveripiirissä ulkonäköä saatetaan arvostella yhä kärkevämmin.

Lapsi tarvitsee kavereiden luokittelujen ja mediakuvien vastapainoksi vanhempiensa kannustusta. Vanhemmilta saatu ihailu kantaa aikuisikään saakka ja pitää elossa lapsen luottamuksen siihen, että hän on tarpeeksi ihana ja hyvä sellaisenaan.

Lue myös:
7 asiaa, mitä lapselle ei pitäisi sanoa

Näin tuet ujoa lasta

2. Varo lapsen ulkonäön arvostelua

Torjuvat lausahdukset ulkonäöstä voivat vaurioittaa lapsen itsetuntoa rajusti, jopa pysyvästi. Siksi vanhemmat ja muut lapselle tärkeät aikuiset eivät saa koskaan sanoa mitään ikävää lapsen kehosta tai ulkonäöstä, tehdä siitä pilaa tai vahingoittaa sitä.

Aidoissa huolissa, esimerkiksi ylipainossa, kannustus tehoaa tuhat kertaa paremmin kuin vikojen osoittelu.

Lue myös: Näin ehkäiset lapsen ylipainoa
Keskustele: Kasvatuksen takia huono itsetunto

3. Hyväksy lapsen kiinnostus ulkonäköön

Hyväksy lapsen tarve laittautua äläkä syyllistä häntä siihen kuluvasta ajasta tai vaivasta. Kiinnostus ulkonäköön kuuluu kehitykseen. Myös pojat kaipaavat ihailua.

Kokovartalopeilit ovat tärkeitä, kun ulkonäkö ja keho alkavat muuttua.

Lue myös: Hyvä itsetunto auttaa koulutiellä

4. Arvosta itseäsi

Näytä, että rakastat ja arvostat itseäsi juuri sellaisena kuin olet: ylikiloinesi tai lurppuluominesi olet itseesi aivan tyytyväinen ja kelpaat hyvin myös parisuhteessa.

Liika kriittisyys opettaa lapsenkin katsomaan itseään väheksyen ja arvostellen.

Lue myös: Lukeminen kehittää lapsen sosiaalisia taitoja

5. Selitä lapselle mediaa

Kauniiden naisten ja komeiden miesten kuviin törmää aivan kaikkialla. Yhteisten televisio- ja lukuhetkien lomassa lapselle kannattaa selittää, että mallien ja filmitähtien ulkonäkö ei ole todellinen.

Kerro, miten heitä on puettu, meikattu ja kammattu ja että kuvia käsitellään tietokoneella. Auta häntä huomaamaan, että vain mediassa ei näy yhtään näppyä, ryppyä tai ylikiloa ja vain siellä hiukset, iho ja hampaat aina hohtavat.

Puhukaa joskus myös siitä, miten monen näköisiä ja kokoisia ihmiset oikeasti ovat. Lapsen itsetuntoa voi vahvistaa myös valokuvaaminen ja sukukuvien katseleminen, näytteleminen tai filmien tekeminen.

Lue myös:
Miten puhua lapselle terrorismista ja konflikteista?

Näin suojelet lasta ulkonäköpaineilta

6. Kasvata lapsi tasa-arvoon

Yhteiskunnassamme vallitsee edelleen asenne, jonka mukaan tytöt saavat ihailua ulkonäöstään ja pojat taidoistaan. Ihaile poikasi urheilusaavutusten lisäksi hänen kauniita silmiään ja hiuksiaan ja opeta hänelle, että miehen ei tarvitse suorittaa saadakseen arvostusta.

Ja huomaathan tyttösi hienon kampauksen lisäksi hänen laskutaitonsa ja näppäryytensä kodin koneiden kanssa.

Lue myös: Näin tuet lapsesi sosiaalisia taitoja
Keskustele: Päiväkodissa sanoivat, että lapsellani on huono itsetunto

7. Opeta arvostamaan luonnetta

Puhu lapselle siitä, millaisia ihmiset ovat luonteiltaan ja miten he käyttäytyvät toisia kohtaan. Osoita arvostavasi hyvyyttä ja persoonallisuutta, jotta lapsesi oppii pitämään sanoja ja tekoja tärkeämpinä kuin ulkonäköä.

Näytä, että ihailet tavallisia arjen sankareita, haasteiden ja epätäydellisyyksien sietämistä sekä kotitöiden tekemistä ja elämänhallintaa. Ne ovat taitoja ja arvoja, joiden varassa voi elää onnellisena ja tyytyväisenä.

Asiantuntijana lastenpsykiatri Raisa Cacciatore Väestöliitosta. Lähteenä käytetty myös Cacciatoren kirjaa Huomenna pannaan pussauskoppiin (WSOY 2007).

Lue myös: Tunnista lapsen temperamentti ja ymmärrät häntä paremmin

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X