Kasvatus 25.05.2022

Päiväkodissa lapsen iholla on monta kättä päivittäin, mutta suukottaminen ei käy, havaitsi tutkija

Päiväkodin aikuiset kokivat, että lapsia ei sovi suukottaa. Tutkija kysyy, mitä silloin tapahtuu, jos lapsi pyytää suukkoa.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock
4 kommenttia

Menepäs tuonne, sinun paikkasi on tuolla, päiväkodin aikuinen ohjaa lasta kevyesti selästä työntäen omalle paikalleen.

Aamiaisen jälkeen on hetki aikaa pitää lasta sylissä, joka jo halailee päiväkodin aikuisen jalkaa. Kun puetaan ulkovaatteet, tarvitsee osa vielä apua – varsinkin käsineiden ja hankalien lahkeiden kanssa.

Päiväkodin arkeen mahtuu jo muutamaan tuntiin paljon ja monenlaista kosketusta. Virve Keränen Oulun yliopistosta huomasi aiheesta väitöstutkimusta tehdessään, että moni varhaiskasvatuksen henkilökunnasta jopa yllättyi, kuinka monissa tilanteissa kosketus on mukana.

Kosketus on niin itsestäänselvä osa työtä, että sitä eivät kaikki olleet ennen tutkimusta juuri ajatelleet.

Lue myös: Psykologi vietti kuukauden päiväkodissa varhaiskasvatusta tutkien: ”Mainettaan parempaa työtä”

Välittävään kosketukseen pysähtyminen

Keräsen osatutkimuksessa päiväkodin aikuisten kosketus jaettiin viiteen eri tyyppiin: ohjaavaan, kontrolloivaan, auttavaan, välittävään ja osallistavaan.

Ohjaavaa ja kontrolloivaa kosketusta Keränen havaitsi tutkimusta tehdessään paljon. Mutta varsinkin aamuihin mahtui välittävää kosketusta, kun lapset kaipasivat aikuiselta hellyyttä ja läheisyyttä. Myös lapsen lohduttaminen oli välittävää koskettamista.

Erilaisissa pukemishetkissä ja muissa hetkissä, jossa lapset kaipasivat apua, päiväkodin aikuisten oli autettava muun muassa sukkia jalkaan tai pukemaan kurahousut. Niissäkin tilanteissa kosketus on läsnä. Erityisesti sitä enemmän, mitä pienemmistä lapsista on kyse.

Keränen, joka on myös itse työskennellyt päiväkodissa, pysähtyi tutkimusta tehdessään miettimään välittävän kosketuksen hetkiä.

– Kaiken kiirepuheen keskellä olisi hyvä kiinnittää huomiota välittäviin hetkiin. Voisiko päivään mahtua useampia sellaisia, sillä niitä hetkiä kannattaa vaalia?

Pukemistilanteissa varsinkin hyvin pienet lapset tarvitsevat auttavaa kosketusta.

Suukottaminen ei käy

Keräsen tutkimuksessa varhaiskasvatuksen henkilöstö keskusteli kosketuksesta samalla, kun Keränen keräsi havaintoja ylös.

Lasten suukottaminen oli monen mielestä asia, jota varhaiskasvatuksen henkilökunnan ei sovi tehdä. Päiväkodin lapset eivät ole omia lapsia, joten heitä ei voi siksi suukotella, kuului peruste ryhmäkeskusteluissa.

Suukottelua ei myöskään katsottu suomalaiseen kulttuuriin istuvaksi, eikä lasten vanhempien uskottu ilahtuvan suukottamisesta.

Keränen kuitenkin pohtii, miltä lapsesta tuntuu, jos tämä kaipaisi päiväkodin aikuiselta suukkoa tai erityisen paljon läheisyyttä. Jos lapsen vanhemmat eivät syystä tai toisesta kykene sitä kotona tarjoamaan.

– Onko perustelu lapsellekin silloin se, että ammattilaisena en voi tätä tehdä?

Lue myös: Huomaako päiväkoti, jos kukaan ei leiki lapsesi kanssa? Tämä piirros paljastaa hoitajille totuuden

Monia käsiä iholla päivän aikana

Keränen kiinnitti huomiota siihen, että päiväkodissa on omat vakiintuneet kosketuskäytänteensä. Tämä näkyy esimerkiksi tilanteissa, joissa lapsen tulee pyytää anteeksi toiselta lapselta.

Anteeksipyyntöön on liitettävä halaus, sillä sen katsotaan olevan ikään kuin viimeinen sinetti sille, että asia voidaan unohtaa.

Keränen pohtii, onko kuitenkaan järkevää vaatia lapsia halaamaan tai ottamaan halausta vastaan anteeksipyynnön hetkellä. Miksi lapsille opetetaan kosketusta, joka ei välttämättä lähde lapsista itsestään?

Lisäksi Keränen korostaa, että lapsella pitäisi olla tilaisuus kieltäytyä kosketuksesta.

– Lapsen iholla on useita käsiä päivähoitopäivän aikana. Kaikille lapsille se ei ole pelkästään hyvä asia.

Rakkaudellinen kosketus

Rakastan työtäni, mutta en niitä lapsia. Fraasin Keränen on kuullut monen päiväkodin aikuisen suusta, mutta haluaa kyseenalaistaa sen. Miksi työssä, jossa lapset ovat niin tärkeässä osassa, pitäisi sulkea heidät rakkauden ulkopuolelle?

Niinpä tutkimuksessa rakkaus määriteltiin ennen kaikkea tekona ja valintana. Rakastava koskettaminen tai koskettamatta jättäminen on valinta ja rakkaudellinen teko.

Vaikka koskettamisessa huomio tulee olla lapsessa, voivat päiväkodin aikuiset myös saada välittävän kosketuksen hetkistä työhyvinvointia ja hengähdystauon.

– Rakkaudellinen ei sanana taivu hirveän hyvin suomalaiseen suuhun. Haluan kuitenkin herättää ajatuksia siitä, voisiko varhaiskasvattaja itsekin tuntea olevansa rakastettu niissä tilanteissa, kun lapsi haluaa lähelle. Nämä hetket voisivat katkaista kiireisen arjen.

Kommentit (4)

Keränen pohtii, onko kuitenkaan järkevää vaatia lapsia halaamaan tai ottamaan halausta vastaan anteeksipyynnön hetkellä. Miksi lapsille opetetaan kosketusta, joka ei välttämättä lähde lapsista itsestään?

Olen tästä samaa mieltä. Lapsella on oikeus myös kieltäytyä kosketuksesta

Halaaminen on ok, mutta vieraan lapsen kanssa suukottelu – ei mielestäni ole asiallista puolin eikä toisin. Vanhemmat ovat sitä varten. Ammatillisuus on mukana päiväkodissakin. Jos suukottelulinjalle lähdettäisiin, niin silloinhan suukoteltaisiin myös vieraat vanhukset ja vammaiset ja kaikki jotka sitä haluaisivat. Ei kuulu hyviin käytöstapoihin meillä.

Jo noin 15 v sitten kun työskentelin päiväkodissa me pidimme 4-5vuotiaid3n kassa ” nalle ryhmää ” siellä puhuimme tunteista eri tilanteissa . Kerran kun esitimme lapsille tilanteen missä 3.s sopinut mukaan leikkiin ja alkoi sen tähd3n sotkea leikkiä ,alkoivat nämä 2 kaveria tönimään ja sanoivat että ,sulla on rumat rusket housut ,no se olin minä ruskeissa housuissa ja lapset olivat kauhuissaan ja alkoiva lohduttamaan minua . Jälkeenpäin keskustelimme ensin lasten ha sitten aikuisten kassa mitä tehdä tällaisessa tilanteessa . Monta jopa vaikeaa asiat tuli esille kun jotkut lapset alkoivat avata sisintään ja se oli joskus vaikea kotiasiota jolloin jouduimme ottamaan yhteyttä tukihenkilöön . Paljon on lapsilla traumoja kotor ja he ovat hyvin lojaaleja .

Minun 4-vuotias lapseni on kova halailemaan, silittelemään ja pusuttelemaan. Hän haluaa kaikkia elollisia eläimiä ja ihmisiä pitää hyvänä. Hän halaa päiväkotikavereitaan ja on nyt alkanut halaamaan hoitajiakin, kun on ryhmän vaihdon jälkeen näihin tutustunut kunnolla. Meillä kotona kosketellaan paljon ja lapseni hakee vahvoja tunnekokemuksia. Hän on myös päiväkotikavereilleinsa halaamisen kulttuurin opettanut tahtomattaan. Minusta lapseni päiväkodissa tätä ei katsota pahalla ja hoitajat näkivät asian positiivisena, että lapseni tuntee heidätkin niin turvallisina ja tärkeinä ihmisinä elämässään, että heitäkin voi nyt halata. Olen itse sitä mieltä, että välittävä ja rakastava kosketus hoitaa ihmisen sielua ja kehoa, helpottaa kipuja ja rauhoittaa. Tekee siis hyvää. Olen silti yrittänyt lapselleni opettaa, että kaikki eivät kosketuksesta tykkää ja jos joku ei halua, että häntä halataan niin silloin pitää kunnioittaa toisen tahtoa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X