Kasvatus 16.07.2021

Päiväkodit ovat hiljentyneet kesällä koronan myötä entisestään – lapselle väliaikainen hoitopaikka voi olla jännittävä muutos

Kesäpäivähoidon tarpeessa korona näkyy edelleen, mutta monet lapset suuntaavat tänäkin kesänä uuteen hoitopaikkaan. Lapsen ikä vaikuttaa siihen, milloin asia kannattaa ottaa esille.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Kesäaikana päivähoidossa on lapsia paljon muita vuodenaikoja vähemmän. Lasten määrä voi olla jopa kymmenesosan normaalista.

Esimerkiksi Espoon kaupungin suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa oli toukokuussa 2021 noin 12 500 lasta. Nyt kesäpäivähoitoon on ilmoittautunut 1300 lasta, joskin heinäkuun toteutuneet luvut eivät vielä ole tiedossa.

Kesäpäivähoitoon on ilmoittautunut Espoossa vain 1300 lasta.

Ennen koronaa vuonna 2019 lapsia oli kesäpäivähoidossa muutama sata enemmän, noin 1600 lasta. Koronan vaikutus näkyy siis lasten kesäpäivähoidon tarpeessa hienoisesti edelleen.

Päiväkodeissa on viime aikoina ollut muutenkin tavanomaista hiljaisempaa koronatilanteen takia. Poikkeusolojen aikana, keväällä 2020, päivähoitoon osallistui valtakunnallisesti vain noin kolmannes lapsista.

Koronan vaikutuksesta päivystyshoitopaikkoja on myös tänä kesänä auki tavallista enemmän. Lapsen päivähoitopaikka voikin kesällä olla muualla kuin tutuilla kulmilla.

Päiväkoti kesällä on usein muualla – näin valmistaudut väliaikaiseen muutokseen

Lapselle ja vanhemmillekin väliaikainen päiväkodinvaihdos voi olla jännittävä paikka.

Helsingin kaupungin Nalle-Tahvonlahden päiväkodin varajohtaja Maija Jokela kuitenkin lohduttaa, että oli päiväkoti missä tahansa, henkilökunta koostuu aina varhaiskasvatuksen ammattilaisista.

– Vanhemmat voivat luottaa hyvillä mielin päiväkodin henkilökunnan ammattitaitoon, vaikka päiväkoti kesällä olisikin toinen kuin tavallisesti.

Jokela suosittelee vanhempia tutustumaan huolella infokirjeeseen, joka päiväkodista postitetaan. Ensimmäistä päivää sujuvoittaa huomattavasti se, että paikan päällä tietää, mille ovelle pitää suunnata.

– Ja aina saa kysyä, jos jokin mietityttää.

Lapselle maisemanvaihdos ja vieraat aikuiset ovat iso muutos. Miten häntä siis pitäisi siihen valmistella?

– On todella tärkeää, että lapselle puhuu muutoksesta positiiviseen ja rohkaisevaan sävyyn. Voi esimerkiksi innostaa miettimään, että kesäajan päivähoidosta voi saada uusia kavereita.

Muutoksesta ja sen ajankohdasta on kuitenkin hyvä puhua ikätasoisesti. Aivan pienelle lapselle ei kannata selittää, että päivähoito toisaalla alkaa kahden viikon kuluttua, sillä siihen mennessä lapsi ehtii jo unohtamaan asian.

On ylipäätään tärkeää puhua muutoksesta, jotta se ei tule lapselle yllätyksenä.

– Kannustan puhumaan lapselle avoimesti. Siten lapsi saa varmuuden siitä, että vaikka muutoksia tapahtuu, kaikki on silti hyvin.

Jutussa esiintyvät suomenkielisen varhaiskasvatuksen luvut on saatu Espoon kaupungin sivistystoimesta. 

Lue myös: Saako lapsi olla päiväkodissa, jos vanhemmat lomailevat? ”Olen jaksanut olla kärsivällisempi ja kuuntelevampi”

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X