Supernanny neuvoo: Näin käytät hiljaisuusmattoa

Jäähy ei kuulu nykyaikaan, sanoo Supernanny Pia Penttala. Hiljaisuusmaton käyttö perustuu empatiaan, läheisyyteen ja keskusteluun.

Teksti Piia Sainio
Kuvat MTV
Pia Penttala Supernanny
Pia Penttala on Supernanny Suomi -ohjelman Supernanny, joka käyttää yhtenä kasvatuskeinona hiljaisuusmattoa.

Hiljaisuusmatto on menetelmä, jonka avulla vanhempi pystyy rauhoittamaan lapsen, katkaisemaan levottoman tilanteen ja samalla ohjaamaan lasta käyttäytymään paremmin.

Menetelmän on tuonut julkisuuteen Supernanny Pia Penttala, joka viikoittain vierailee suomalaisissa kodeissa Ava-kanavan ohjelmassa Supernanny Suomi. Jokaisessa jaksossa Pia auttaa yhtä lapsiperhettä, joka on hukassa arkensa kanssa.

Julkisuudessa on esitetty myös tietoa, että Pia olisi itse hiljaisuusmaton kehittäjä. Ihan sellaista kunniaa hän ei halua kuitenkaan ottaa.

– Olen toki käyttänyt menetelmää jo vuosia, Pia sanoo puhelimessa.

Lastensuojelutyötä hän on tehnyt 20 vuotta. Nykyään hän johtaa kahta lastenkotia, jotka hän perusti kymmenisen vuotta sitten Vihtiin. Lastenkodeissa on psykiatrista kuntoutusta lapsille alle kouluikäisistä lukioikäisiin. Isommille lapsille on oma yksikkönsä ja pienemmille omansa.

Lapsi tarvitsee aikuisen vierelleen

Hiljaisuusmatto on tarkoitettu tilanteisiin, joissa lapsen käytös on niin sopimatonta, että siihen on syytä puuttua.

Matolle menevät aikuinen ja lapsi yhdessä, ja he ovat siinä niin kauan kunnes lapsi on rauhoittunut.

– Lapsi ei pysty yksin muuttamaan omaa, epätoivottua käyttäytymistään. Hän tarvitsee mukaansa aikuisen, Pia Penttala sanoo.

– Kun lapsi käyttäytyy huonosti tai hän on itselleen taikka muille vaaraksi, pitäähän siihen puuttua. Tänä päivänä on merkittävää, että puuttumistapa on kannustava eikä hylkäävä.

Hiljaisuusmatto ei ole rangaistus

Mikään jäähymatto hiljaisuusmatto ei ole.

– Jäähymatolle lapsi vain viedään ja jätetään. Jäähymatto on rangaistus huonosta käytöksestä.

Pia Penttalan mielestä jäähymatto ei sovellu tämän päivän kasvatusmenetelmäksi.

– Nykyään kasvatukseen kuuluu keskustelu. Lapsen kanssa pohditaan, miten tilanteessa voisi toimia jatkossa eri tavalla. Ja aikuinen voi kertoa, että hänellä menee hermot, jos lapsi toistaa huonoa käytöstä. Silloin siitä tulee yhteinen asia.

Jäähymatolta tällainen keskusteleva ote puuttuu.

– Pelkästään rangaistuksen antaminen ei ole kauhean pitkäkantoista, Pia sanoo.

Myös aikuisen pitää rauhoittua

Keskusteleminen ja lapsen vierellä oleminen tuo vanhemmalle ymmärrystä lapsen suhteen.

Jos vanhempi kiukustuessaan vain antaa lapselle rangaistuksen ja passittaa jäähymatolle, vanhemmassa itsessä ei tapahdu muutosta. Hän voi edelleenkin olla samassa, kiukun täyttämässä tunnetilassa, kun lapsen rangaistus on ohi.

Silloin aikuinen voi tiedostamattaan saada lapsen tuntemaan itsensä huonoksi ja epäonnistuneeksi.

– Hiljaisuusmatolla ollaan yhdessä. Siinä aikuinenkin rauhoittuu ja saa ymmärrystä ihan eri tavalla.

Kaikille hiljaisuusmatto ei sovi

Vanhemmat ovat omien lastensa asiantuntijoita, Pia Penttala toteaa.

– Hiljaisuusmatto ei sovi kaikille lapsille. On lapsia, jotka voivat todella kovasti provosoitua tällaisesta keinosta. Heidän käytöksensä voi kääntyä juuri päinvastaiseen suuntaan kuin on toivottu. Silloin ei ole mitään syytä lähestyä ongelmaa tällaisen työstämismallin kautta.

Tällöin voi olla syytä kääntyä ammattiavun puoleen.

– Parhaiten hiljaisuusmatto sopii perusperheiden ongelmatilanteisiin, yksittäisen vaikean asian opetteluun.

Toisaalta Pia Penttala ei suosittele hiljaisuusmattoa ihan ensimmäiseksi keinoksi millekään perheelle.

– Tästä ei missään nimessä kannata tehdä sellaista keinoa, jota aletaan vaatia mukaan äitiyspakkaukseen! Pia naurahtaa.

– Hiljaisuusmatto on spesiaali tapa asettaa lapselle rajoja ja opettaa parempaa käytöstä. En pidä sitä ensisijaisena menetelmänä.

Hiljaisuusmaton ABC

A. Käy ennalta läpi lapsen kanssa hiljaisuusmaton käyttöönotto. Asia ei saa tulla lapselle yllätyksenä sitten, kun tilanne on päällä.

B. Hiljaisuusmatoksi käy mikä tahansa matto, joka on yhteistuumin lapsen kanssa nimetty hiljaisuusmatoksi. Sekä lapsi että aikuinen ovat tietoisia siitä, missä hiljaisuusmatto sijaitsee.

C. Anna yksi varoitus. Kun huomaat, että kierrokset rupeavat kohoamaan ja pian saattaa olla edessä tilanne, jossa joudut ottamaan hiljaisuusmaton käyttöön, varoita lasta. Näin annat hänelle mahdollisuuden korjata käytöstään.

D. Pidä lasta sylissä tai ole lapsen vieressä, kunnes tämä rauhoittuu matolla. Olennaista on empaattinen ote.

E. Pidä lapsesta päättäväisestä kiinni, jos hän huitoo ja rimpuilee. Olet päättänyt, että asia tullaan hoitamaan hiljaisuusmatolle – pidä siitä päätöksestäsi kiinni. Älä kuitenkaan satuta lasta.

F. Älä päästä lasta juoksentelemaan. Jos lapsi pääsee lähtemään matolta väärässä tunnetilassa, tunne vain voimistuu ja tilanne muuttuu kaoottisemmaksi.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä