Taas niitä siirretään, ja arki järkkyy! Päiväkodista vinkataan, miten talviajan kanssa pärjää

Tunti sinne, tunti tänne? Väärin. Kellojen siirto tuo usein ylimääräistä vaivaa lapsiperheen arkeen. Muutokset päivärytmissä voivat auttaa.

Teksti Maria Soininen
Kuvat iStock
Taas niitä siirretään!

Tulevan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kelloja siirretään taas talviaikaan eli tunnilla taaksepäin. Lapsiperheissä kellojen siirtäminen saattaa aiheuttaa ylimääräistä tuskailua, mikä näkyy myös päiväkotien arjessa.

– Lapset voivat olla levottomampia kuin yleensä. Mikäli kellojen siirtäminen on vaikuttanut lapseen, saatamme jutella asiasta vanhemman kanssa aamulla, kun lapsi tuodaan päiväkotiin, kertoo kuopiolaisen päiväkoti Touhulan johtaja Eija Saario.

Kevennä arkea

Välillä aikamuutos näkyy lapsen käytöksessä selkeästi, ja tällöin keinona voi olla aikaistetut päiväunet.

– On myös ollut tilanteita, että lapsi, joka yleensä vain lepäilee päiväunilla, onkin nukahtanut kokonaan lyhyeksi jääneiden yöunien takia.

Kellojen siirto on pakollinen paha kaksi kertaa vuodessa, mutta onneksi perheet voivat valmistautua siihen etukäteen. Lapsen päiväohjelmaa voi keventää ja jättää vaativammat askareet seuraaville päiville.

– Väsyneen lapsen kanssa voi vähentää tarkkuutta vaativia tehtäviä ja keskittyä esimerkiksi musiikkiin, kirjoihin ja leluihin. Meillä esimerkiksi ensimmäinen hoitopäivä kellojen siirron jälkeen on vähän rauhallisempi. Jos aamuista on mahdollista tehdä rennompia, niin sitä kannattaa kotona kokeilla, Saario neuvoo.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä