Vapaa-aika 24.03.2023 Päivitetty 22.03.2024

Kellojen siirto 2024 – koska se on ja miten siitä selviää lasten kanssa?

Kellojen siirto tuo usein ylimääräistä vaivaa arkeen, kun perheen rytmit menevät sekaisin. Koska kellojen siirto tapahtuu vuonna 2024 ja miten siitä selviää?

Teksti
Maria Soininen ja toimitus
Kuvat
iStock
Video
Beda Salmi

Kellojen siirto tapahtuu kahdesti vuodessa, keväällä ja syksyllä.

Kelloja siirretään yhdellä tunnilla eteen- tai taaksepäin, riippuen vuodenajasta eli siirrytäänkö kesä- vai talviaikaan.

Helppo muistisääntö auttaa hahmottamaan, mihin suuntaan kelloja siirretään: aina kuluvan vuoden kesää kohti.

Kellojen siirto 2024

Kesäaikaan siirrytään aina maaliskuun viimeisenä sunnuntaina. Seuraavan kerran kelloja siirretään kesäaikaan vuonna 2024 maaliskuun 31. päivä aamuyöllä klo 03:00. Tällöin kelloja siirretään yhdellä tunnilla eteenpäin eli klo 03:00 → 04:00.

Talviaikaan siirrytään vuosittain lokakuun viimeisenä sunnuntaina. Seuraavan kerran kellot siirretään talviaikaan 27.10.2024 aamuyöllä kello 04:00. Kelloja siirretään silloin tunnilla taaksepäin eli klo neljästä kolmeen.

Kevennä arkea

Lapsiperheissä kellojen siirto saattaa aiheuttaa ylimääräistä tuskailua: jo tunnin muutos voi aiheuttaa kitkaa erityisesti iltoihin ja aamuihin.

Lapset voivat olla kellojen siirron jälkeen olla levottomampia kuin yleensä. Välillä aikamuutos näkyy lapsen käytöksessä selkeästi, ja tällöin keinona voi olla esimerkiksi aikaistetut päiväunet.

Kellojen siirto on pakollinen paha kaksi kertaa vuodessa, mutta onneksi siihen voi valmistautua siihen etukäteen. Lapsen päiväohjelmaa voi keventää ja jättää vaativammat askareet seuraaville päiville.

Väsyneen lapsen kanssa voi vähentää tarkkuutta vaativia tehtäviä ja keskittyä esimerkiksi musiikkiin, kirjoihin ja leluihin. Jos aamuista on mahdollista tehdä rennompia, myös sitä kannattaa kotona kokeilla.

Miksi kellojen siirto ei ole vieläkään päättynyt?

Kesäaikaan ja talviaikaan siirtyminen on herättänyt närää jo pitkään.

Maaliskuussa 2019 Euroopan parlamentti hyväksyi lakialoitteen, jonka mukaan kellojen siirtely kesä- ja talviaikaan päättyisi EU-maissa vuonna 2022.

Ehdotus odottaa vielä EU:n neuvoston käsittelyä, sillä neuvosto ja parlamentti päättävät asiasta yhteisesti. Neuvoston käsittely edellyttää, että kaikki jäsenmaat ovat muodostaneet asiaan oman kantansa. Asian käsittely neuvostossa on toistaiseksi pysähtynyt.

Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan Suomi on jäsenvaltioista aktiivisimmin ajanut sitä, että kellojen siirto päästäisiin tulevaisuudessa lopettamaan kokonaan. Yrityksistä huolimatta kellojen siirto tapahtuu totuttuun tapaan myös vuonna 2024.

Lue myös: Kesäaikaan siirtyminen voi olla lapselle vaikeaa – näin uuteen rytmiin on helpompi päästä kiinni

Päivitetty 15.2.2024. Juttuun lisätty ajantasainen tieto kesä- ja talviaikaan siirtymisestä sekä päivitetty tieto lakialoitteen tilanteesta.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X