Kasvatus 17.02.2019 Päivitetty 02.02.2022

”Tuo saa aina enemmän!” Näin vastaat tyypilliseen sisarusriitaan

Sisarusten seurassa kasvamiseen kuuluu nahistelu, kilvoittelu ja mustasukkaisuuskin. Joskus jatkuva narina alkaa kuitenkin ottaa aivoon.

Teksti
Kaisa Pastila
Kuvat
iStock

Sisarukset kokevat usein, että joku saa muka enemmän jotain. Miten vanhemman kannattaisi suhtautua, kun sisarusten riitely alkaa ottaa hermoon?

– Lasten on hyvä harjoitella sitä, että joku saa jotain eri aikaan kuin toinen, kunhan toisen vuoro on sitten seuraavalla kerralla, psykoterapeutti Pekka Holm sanoo.

Hän näkee sisarusriidat treenipaikkana, joissa harjoitellaan esimerkiksi eri mieltä olemista ja pettymistä. Niiden avulla lapsella vahvistuu ajatus, että vaikka tulee riitaa, asioista voidaan sopia ja leikki voi jatkua.

Vanhempi voi sanoa tilanteessa esimerkiksi: ”Minä rakastan teitä molempia ihan yhtä paljon, mutta nyt oli X:n vuoro.” Jos toinen sisarus hermostuu, vanhempi suhtautuu empaattisesti pettyjään.

Kaikkea ei voi saada

– Lapsille kannattaa opettaa, että maailmassa kaikki eivät saa aina kaikkea samaan aikaan ja yhtä paljon. Elämä ei ole ihan reilua. Tämä tulee kuitenkin vastaan koulussa ja myöhemmin esimerkiksi työelämässä.

Holmin omat lapset ovat jo tottuneet vuorotteluun.

– Jos toiseksi nuorin lapseni saa jotain ja pikkusisko kysyy, miksi hän ei saanut, vastaan: ”Koska veli on isompi.” Jos pikkusisko saa jotain, vastaan: ”Koska sisko on pienempi.” Lapset hyväksyvät nykyään selitykset.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X