Kummalle puolelle otat vauvasi syliin? Tutkijat löysivät yhteyden masentuneisuuteen

Lapsen ikä vaikuttaa ratkaisevasti siihen, kumpaa puolta äidit suosivat kantamisessa.

Teksti Anniina Rintala
Kuvat iStock
Vasemmalla puolella kantaminen on luontevaa useille nisäkkäille.

Pääasia on, että vauvaa kantaa hellästi ja turvallisesti. Kuitenkin se, kummalla puolella vartaloasi kannattelet vauvan päätä, saattaa yllättäen kertoa henkisestä hyvinvoinnistasi ja suhteestasi vauvaan.

Monet nisäkäsäidit ovat taipuvaisia kantamaan jälkeläisiä kehonsa vasemmalla puolella. Ihmisten lisäksi taipumusta on havaittu muun muassa apinoilla. Ilmiö on havaittavissa myös merinisäkkäillä, jotka eivät varsinaisesti kanna poikastaan vaan poikanen pysyttelee emonsa läheisyydessä.

Noin 60–90 prosenttia ihmisäideistä kantaa lastaan siten, että tämän kasvot asettuvat äidin vasemmalle puolelle. Silloin myös vasemmalle kädelle varautuu suurempi osa lapsen painosta.

Erityisesti vauvan ollessa 1–3 kuukautta vanha, äidit suosivat vasemmalle puolelle asettuvaa kantamistyyliä. Tällöin vauvaa kannetaan pääosin niin, että lapsi on selinmakuulla niska tuettuna, sillä pään kannattelu on vielä alkutekijöissään.

Ensimmäisten kuukausien jälkeen vasemmalla kantaminen vähenee ja se saattaa jopa korvaantua oikeanpuoleisella kantamistyylillä.

Miksi äidit suosivat vasempaa puolta?

Tutkijat arvelevat, että nisäkäsäidit suosivat vasenta puolta siksi, että mahdollisimman kattava määrä tietoa vauvan tilasta välittyy äidin oikeaan aivolohkoon. Sillä puolella käsitellään muun muassa tunteita ja lajikumppaneihin liittyviä asioita, kuten kasvojen ilmeitä. Muun muassa itkeminen rekisteröidään oikealla aivopuoliskolla.

Lapsen näkökulmasta puolestaan äidin kasvojen havaitseminen olisi optimaalisinta silloin, kun lapsi on sijoittunut äidin vasemmalle puolelle.

Oikealla puolella kantaminen yleistyy mitä vanhemmaksi lapsi kasvaa.

Oikealla puolella kantaminen saattaa viitata äidin masentuneisuuteen

Parin vuoden takaisessa tutkimuksessa havaittiin yhteys, jossa lastaan enemmän oikealla kantavat äidit olivat muita taipuvaisempia masennukseen. Äidit, jotka kantoivat perhepotrettien perusteella lapsiaan enemmän vasemmalla, saivat vähemmän masentuneisuusmerkintöjä kuin äidit, jotka kantoivat lapsiaan oikealla puolella.

Vasempaa suosivat äidit myös saivat hieman enemmän merkintöjä empaattisuudesta.

Tutkijat teorisoivat, että oikeanpuoleista kantotapaa suosiva äiti saattaisi olla esimerkiksi kokenut synnytyksessä asiota, jotka huolettavat häntä.

Viitteitä aihepiirin tutkimuksissa on saatu myös siitä, että mitä enemmän äiti ja vauva olivat erossa toisistaan, sitä vähemmän äidillä oli taipuvaisuutta kantaa lasta vasemmalla. Tämä istuisi teoriaan siitä, että vaikea synnytys ja siitä toipuminen erossa lapsesta voisi vaikuttaa äidin ja vastasyntyneen kehollisen yhteyden rakentamiseen.

Kyseisen tutkimuksen otanta ei ollut valtavan suuri: siihen osallistui 50 äitiä, joiden lapset olivat iältään 0–3-vuotiaita.

Lähteet: Malatesta, Marzoli, Rapino & Tommasi: The left-cradling bias and its relationship with empathy and depression

Lue myös:  Äitiys kaduttaa: ”Voisin sen sijaan olla hyvä isä” – Tutkijat perehtyivät vaiettuun ilmiöön

Kommentit

1 kommenttia
Avatar

Pieniä kannan molemminpuolin ja isompia vasemmalla. Koen vakaammaksi kantaa painavampia vahvemmalla puolellani. Olen vasuri, mutta pystyn toimimaan oikeallakin kädellä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä