Perhe-elämä 01.12.2018 Päivitetty 13.08.2019

Kysely: Lapset kokevat viettävänsä liikaa aikaa netissä

Lapset pitävät nettiä ja pelejä pääosin positiivisena asiana. Liiallinen netinkäyttö huolestuttaa kuitenkin aikuisten lisäksi myös lapsia itsejään. Perheissä aikuisen vastuu lapsen digihyvinvoinnista on suuri.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Myös lapsista on tullut älylaitteiden suurkuluttajia. Erilaiset pelit, sovellukset ja sivustot houkuttelevat viettämään yhä enemmän aikaa ruudun ääressä, ja muu tekeminen jää helposti vähemmälle.

Vaikka vanhemmasta voi tuntua, ettei lapsi näe omassa pelaamisessaan mitään negatiivista, ja jatkaisi sitä vanhemman salliessa vaikka maailman tappiin asti, ei näin kuitenkaan ole:

Yli kolmannes lapsista kokee, että viettää netin äärellä liikaa aikaa.

Pelit lohduttavat yksinäisyydessä

Seitsemässä maassa toimiva Lasten neuvoa-antava paneeli pohti syksyn aikana lasten digihyvinvointia. Yhteensä noin 770 11–12-vuotiasta lasta vastasi kysymyksiin, jotka liittyivät netinkäyttöön.

Yli puolet lapsista koki, että pelit ja sovellukset tuovat iloa ja yhteisöllisyyttä elämään. Niiden kerrottiin lohduttavan yksinäisinä hetkinä sekä auttavan saamaan uusia ystäviä.

Lähes puolet (46%) lapsista oli sitä mieltä, että vanhemmat tukevat heidän online-harrastamistaan ja kiinnostuksen kohteitaan.

Samaan aikaan kuitenkin 38% kyselyyn vastanneista lapsista koki, että viettää liikaa aikaa netissä ja sovellusten parissa.

Lapset näkevätkin internetin ennen kaikkea positiivisena asiana – kuitenkin liiallinen netissä vietetty aika sekä tietoturvauhat ovat riskejä, jotka myös lapset tunnistavat.

Aikuisista yli puolet huolissaan

Vanhempien rooli digilaitteiden käyttöön opastamisessa on erityisen tärkeä. Vaikka jo hyvin pieni lapsi oppii esimerkiksi tabletin toiminnot hetkessä, on netissä turval1lisesti toimiminen pitkä oppimisprosessi.

Aiemmin tänä syksynä julkaistussa digihyvinvointiselvityksessä ilmeni, että vain 19% vanhemmista kokee lastensa puhelimella viettämän ajan olevan sopivalla tasolla.

Sen sijaan jopa 60% vanhemmista oli siitä huolestuneita ja pitää lastensa puhelimen käyttöä liiallisena.

Selvityksen mukaan kuitenkin vain 14 prosenttia perheistä oli keskustellut puhelimen käytöstä yhdessä.

Tämä olisi hyvä saada korjattua. Vaikka diginatiivi voi vaikuttaa monin tavoin myös aikuista pätevämmältä netinkäyttäjältä, tarvitsee lapsi paljon tukea sekä aikuisen neuvoja – lasta suojaavia rajoituksia unohtamatta.

Lähde: Telia

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X