Perhe-elämä 12.02.2019 Päivitetty 13.08.2019

Kysy nämä kysymykset, ennen kuin lapsi lähtee kaverille yökylään

Yökyläreissut ovat lapselle jännittäviä ja mieltä avartavia kokemuksia. Vanhemman tehtävänä on huolehtia siitä, että lapsi on turvassa ja että keskusteluyhteys vanhempien välillä toimii.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Yökyläilyt ovat monelle yksi hauskimmista ja jännittävimmistä jutuista lapsuudessa – yökyläreissuilla kerrotaan salaisuuksia peiton alla, syödään kaverin kotona iltapalaa ja aloitetaan leikit uudestaan heti aamusta.

Ne ovat myös ensimmäisiä kertoja, kun lapsi on yön yli erossa vanhemmistaan tai muista sukulaisista ja tutustuu toisten perheiden tapoihin olla ja elää.

Kun lapsi menee kaverille yökylään ensimmäistä kertaa, on vanhemman tehtävänä varmistaa, että yökyläily sujuu mahdollisimman mukavasti.

Oikeaa ikää yökyläilyyn ei ole

Monet lapset aloittavat yökyläilyn kouluiässä, mutta jos lapsi itse niin haluaa, yökyläillä voi myös paljon tätä aiemmin – lapsen oma halu ja toive sekä aikuisen luottamus majoittavan perheen vanhempiin ovat yökyläilyssä avainasemassa.

Sopivia yökyläkavereita voi löytyä ystäväperheistä sekä naapureista, mutta myös päiväkodista tai koulukavereista. Yökyläreissut ovat myös vanhemmalle hyvä tilaisuus tutustua lapsen kavereihin paremmin ja tukea lapsen ystävyyssuhteita.

Mitä pienempänä lapsi lähtee yökylään, sitä tärkeämpää on, että paikka on tuttu ja että vanhemmat tuntevat toisensa ja tietävät toistensa toimintatavat. On tärkeää voida luottaa ihmiseen, jonka hoiviin lapsen antaa.

Kysy nämä kysymykset kaverin vanhemmalta ennen yökyläilyä:

♦ Ketkä ovat perheestä kotona ja vahtivat lapsia?

♦  Mitä suunnitelmia yökyläilylle on? Oletteko kotona vai onko suunnitelmissa käydä jossakin lasten kanssa?

♦  Saavatko lapset katsoa tv:tä tai olla internetissä? Valvotaanko sitä, mitä sisältöjä lapset näkevät?

♦  Mitkä ovat nukkumisjärjestelyt ja monelta lapset menevät nukkumaan?

♦  Jos lapsella on joitakin ruoka-ainerajoituksia tai allergioita, onko ne otettu yökyläpaikassa huomioon?

♦  Miten toimitaan, jos lapsi haluaa kotiin?

Lapsi kaverille yökylään: Tutut rutiinit rauhoittavat ilta-aikaa.

Mitä pienempi lapsi on, sitä suurempi merkitys tutuilla rutiineilla ilta-aikaan hänelle on.

Yhdessä asioista keskustelemalla saa käsitystä siitä, miten perheiden ajatusmaailmat kohtaavat ja miten kaveriperhe suhtautuu mahdollisiin huolenaiheisiin. Mitä pienempi lapsi on, sitä tärkeämpää on, etteivät kaikki tutut rutiinit muuttuisi, vaikka ollaankin kyläpaikassa: esimerkiksi iltapala- ja nukkumaanmenoajasta voi sopia vanhempien kesken etukäteen.

Jos toisen vanhemman kanssa keskustellessa vastaukset jättävät epämiellyttävän tunteen, on yökyläily syytä perua tai ainakin siirtää tulevaisuuteen, kun lapset ovat hieman isompia – lapsen turvallisuus ja viihtyvyys ovat aina etusijalla.

Yökyläilyyn voi kannustaa, mutta pakottaminen on pahasta

Yökyläilyt kavereiden kanssa eivät ole lapsen kasvun ja kehittymisen kannalta mitenkään välttämättömiä. Ne ovat kuitenkin usein hyvin mieluisia juttuja lapsuudessa, ja vanhempi voi esitellä lapselle yökyläilyn ideaa, kun aika tuntuu sopivalta. Vanhemman kannustava asenne tukee lasta kohti uusia, avartavia ja mukavia kokemuksia.

Kun lapsi on lähdössä yökylään, kaikkien tulisi olla positiivisella mielellä ja iloisia tästä jännittävästä tapahtumasta. Jos aikuinen näyttää kovin huolestuneelta tai puhuu omasta ikävästään, voi lapsi ajatella, että yökyläilyssä on jotakin pahaa tai alkaa pelätä ikävää jo ennakkoon.

Vanhemman on hyvä korostaa kahta asiaa lapselle:

  • Vanhemmille saa aina soittaa ja jutella, jos esimerkiksi ikävä iskee tai tulee muuta asiaa.
  • Yökylässä on kivaa, mutta se voi olla ensimmäisillä kerroilla myös vähän jännää. Kaverin vanhemmalle saa ja kannattaa aina kertoa, jos jokin asia painaa mieltä.

Yllätyksiin ja odottamattomiin tilanteisiin on syytä varautua, sillä myös kylässä voi sattua ja tapahtua – aivan kuten kotonakin. Vanhempien hyvä keskusteluyhteys ja sama käsitys pelisäännöistä tuovat varmuutta siihen, että yllätystenkin edessä yökylävieras on turvassa ja tieto kulkee vanhemmalta toiselle sujuvasti.

Lähde: Mannerheimin lastensuojeluliittoModern mom

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X