Perhe-elämä 10.03.2022

”Lasten matka pakoon on kuin pitkä painajainen” – Moldovan rajalla työskentelevä avustustyöntekijä kertoo lasten saapuvan nälkäisinä, sairaina ja traumatisoituneina

Kaksplus haastatteli Moldovassa, lähellä Ukrainan rajaa työskentelevää Planin asiantuntijaa Unni Krishnania ja kysyi, miltä tilanne näyttää avustustyöntekijän silmin.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
Plan International / Mikko Toivonen

Ukrainan sodassa suurimpia kärsijöitä ovat lapset, kuten Plan Internationalin humanitaarisen työn johtaja Unni Krishnankin toteaa.

– Vaikka lapsilla ei ole mitään tekemistä sodan syiden kanssa, se vaikuttaa heihin paljon enemmän kuin muihin. Monet lapset ovat traumatisoituneet, ja heidät on riuhtaistu heidän normaalista arjestaan.

Monet avustusjärjestöt priorisoivatkin lasten ja lapsiperheiden auttamisen sodan hetkellä. Lapsia on saapunut pakolaisina Ukrainasta muun muassa naapurimaihin Puolaan, Romaniaan ja Moldovaan, jonka rajalla Unni Krishnan koordinoi avustustyötä.

Hän ei säästele sanojaan kuvaillessaan tilannetta, jossa Ukrainasta saapuneet lapset ovat.

Lue myös: Synnytys edessä, ja maailman tilanne ahdistaa: ”Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen saa olla nyt ykkösprioriteetti”

Rajan ylitystä joutuu odottamaan tunteja

Lapset ovat jättäneet kaiken tutun ja turvallisen yllättäen minimaalisilla valmisteluilla.

Heillä on mukanaan yleensä vain yksi reppu. Osa heistä on joutunut jättämään ystävänsä ja perheenjäsenensä. Osa on joutunut eroon myös rakkaista lemmikeistään.

Matka on taitettu hyytävässä talvisäässä.

– Lasten matka pakoon on kuin pitkä painajainen. Rajan ylitystäkin he ovat joutuneet odottamaan pitkiä tunteja. Lapset saapuvat vastaanotto- tai kauttakulkukeskukseen nälkäisinä, sairaina ja traumatisoituneina.

Sotatila itsessään on jo lapsille traumatisoivaa. Osa lapsista on lisäksi joutunut eroon vanhemmistaan.

Lue myös: Perheenäiti Säde lähettää isät hakemaan ukrainalaisia turvaan – näillä keinoilla sinäkin voit auttaa

Lasten kysymyksille ei näy loppua

Päästyään Ukrainasta pois pakolaislapset tarvitsevat paljon apua edelleen. Unni Krishnan kuvailee, kuinka hätääntyneillä lapsilla riittää kysymyksiä. Ne osoitetaan vapaaehtoisille, äideille ja opettajille.

Siksi Plan valmistautuu yhdessä paikallisten kumppanijärjestöjen kanssa järjestämään näille aikuisille psykologisen ensiavun pikakursseja.

Lapsille täytyy myös järjestää inhimillisesti kestävät olot: ruokaa, vettä ja terveydenhuoltoa. Taloudellinen avustus on myös saatavilla.

Osa psykologista tukea on leikkien ja aktiviteettien järjestäminen lapsille, jotta he saavat arjen rutiineja ja edes hetkeksi paluun normaaliin arkeen.

Lahjoitukset avustusjärjestöille konkretisoituvat elintärkeinä resursseina

Ideaalitilanteessa lasten kanssa työtä tekevien olisi hyvä olla tehtävään koulutettuja, jotta lapsille ei koidu mitään harmia. Heidän ohjaamiseensa ja saattamiseensa kenttätyöhön Planin kaltaiset avustusjärjestöt tarvitsevat resursseja, joka tulee muun muassa lahjoituksista.

Erityisesti tytöt ovat sota- ja kriisitilanteissa vaarassa joutua ihmiskaupan uhreiksi. Niinpä Planin työntekijät jakavat tietoa niin tytöille kuin rajapoliiseille sekä siirtolaisviranomaisille ihmiskaupasta ja sen riskeistä sekä miten niitä voi vähentää.

– Tarjoamme tarvittaessa myös taloudellista tukea haavoittuvassa asemassa oleville tytöille ja heidän huoltajilleen perustarpeista huolehtimiseksi ja vähentääksemme todennäköisyyttä, että he joutuvat turvautumaan haitallisiin selviytymiskeinoihin.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X