Perhe-elämä 11.04.2019 Päivitetty 21.04.2020

Lastenkutsut 60-luvulta: Simaa kirsikkajäillä ja hurjat pussinaamarit viisivuotiaille!

Kaksplussan ensimmäisessä vuosikerrassa annetaan vinkkejä kutsukorttien kirjoitukseen sekä neuvotaan, kuinka lapset pääsevät eroon vierailujäykkyydestä. Juhlajuomaksi sopii tietenkin sima.

Teksti
Toimitus
Kuvat
OM-arkisto

Kaksplus 50 vuotta -sarjassa julkaistaan Kaksplus-lehden artikkeleita sen perustamisvuodesta 1969 lähtien. Miltä lapsiperheen elämä ennen näytti? Mitkä ilmiöt kiinnostivat, mitkä asiat askarruttivat vanhempia? Hyppää mukaan aikamatkalle!

Kaks’plus 2/1969:

Kun Mika täyttää viisi vuotta

Kun Antti täytti viisi vuotta, olohuoneen katosta putosi lamppu. Kun Outi täytti viisi vuotta, häneltä paloi nenä syntymäpäiväkakun kynttilöitä puhaltaessa. Kun Pekka täytti viisi vuotta, makuuhuoneen tapettiin syntyi toinen toistaan mielikuvituksellisempia taideteoksia. Saa nähdä mitä tapahtuu, kun Mika täyttää viisi vuotta. Antin, Outin, Pekan ja Mikan viisivuotissyntymäpäivälle on joka tapauksessa varmasti yhteistä yksi asia: juhlat ovat ratki hauskat.

Kun lastenkutsuja suunnitellaan, on ensimmäinen muistettava asia lähettää kutsut ajoissa. Hauskaksi asian tekee jo se, että päivänsankari ja äiti laativat yhdessä kutsuttavien luettelon sekä kutsukortit kartonginpalaselle. Kutsu voidaan mainiosti elävöittää aiheen mukaisin piirroksin tai kiilto- ja painokuvin. Ja itse teksti voi olla vaikka tähän tapaan:

”Jaana, tulethan meille ensi lauantaina yhdeltä, mulla on synttärit. Äiti sanoi, että ollaan tavallisissa vaatteissa – se olisi ehkä mukavampaa. Ja äiti sanoi vielä, että saadaan leikkiä neljään.

Tuuthan sä?

toivoo melkein viisivuotias Mika.”

Sitten itse valmistelut:

Äiti on tehnyt kaiken valmiiksi ennen vieraiden tuloa. Kaikki vaikeuksia aiheuttavat ansat, särkyvät esineet ja huiskeessa mukaan tarttuvat liinat on korjattu pois. Pöytä on katettu yhdessä ja lelutkin on otettu esille.

Vieraat on mukavin ottaa vastaan eteisessä pukemalla kullekin vuorollaan ylle jännä paperipussi, johon on maalattu hurja naamio sekä tehty silmiä ja käsiä varten aukot. Jokainen uusi tulija saa sitten yrittää arvata kuka minkin pussinaamion alla piilee – ja vierailujäykkyys, jos sitä tällä iällä yleensä on, katoaa varmasti hetkessä. Pussinaamarin saa mukavasti valmistetuksi itse kymmenen kilon paperipussista tai kauppojen kantokassista, mutta ei missään tapauksessa muovisesta. Pussinaamareita saa kyllä kaupoistakin ellei aikaa riitä askarteluun.

Ja siellä kaikilla oli niin mukavaa. Syntymäpäivätarjoiluja 60-luvun malliin.

Ja sotata saa

Pöytä katetaan valmiiksi ennen juhlan alkua. Liinaksi paras on vahakangas tai kertakäyttöinen liina. Pahvilautaset ovat mainiot tähän tarkoitukseen, mutta lasit sen sijaan saavat mieluimmin olla muovia; kertakäyttömukit kaatuilevat liian herkästi. Lautasten alle kirjoitetaan arvoitukset tai kutakin juhlijaa ilmentävät lyhyet riimitykset, jotka sitten luetaan ennen kakun kimppuun käymistä. Ihan nuorimmille voi varata suuret muoviessut niinkuin aikuisillekin rapukekkereissä.

Jos intoa ja aikaa vielä riittää, leikitään hetkinen ja kellon lähestyessä neljää kajautetaan lähtölauluksi ’Porsaita äidin oomme kaikki’. Laulun aikana juhlan sankari ripustaa vieraidensa kaulaan silkkinauhasta riippumaan komean nimikkoporsaan – piparipossun, johon vieraan nimi on kirjailtu sokerikuorrutuksella. Näin ei vieraiden tarvitse kotiin palattuaan luonnehtia kutsuja kuten muuan syntymäpäivävieras: ”Kyllä siellä muuten oli mukavaa, mutta vain Jari sai lahjoja, eikä me muut mitään”.

Simaa ja kirsikkajäitä

Juhlajuomana taloudellisin on sima, helpoimmin valmistettava taas tiivisteestä tehty mehu tai virvoitusjuomat sellaisenaan.

Sima:

1 kg fariinisokeria

10 l vettä

2 sitruunaa

1 tl hiivaa

1 dl rusinoita

Koristeeksi: Kirsikkajäät

Sokeri ja vesi kiehautetaan ja jäähdytetään huoneenlämpöiseksi. Sitruunoista puristettu mehu ja hiiva lisätään. Siman annetaan käydä vuorokauden verran, jonka jälkeen se siivilöidään pulloihin. Jokaiseen pulloon tipautetaan muutama rusina ja sima viedään viileään kypsymään ainakin neljäksi päiväksi, mieluummin koko viikoksi.

Kirsikkajäät valmistetaan kakun koristelusta jäävistä kirsikoista (purkki punaisia ja vihreitä kirsikoita). Ne asetetaan jääkaapin jääkuutiorasioiden pohjalle ja rasiat täytetään vedellä sekä jäädytetään kaapin pakastelokerossa tai pakkasten aikana ulkosalla.

 

Kaksplus 50 vuotta -sarjassa julkaistaan Kaksplus-lehden artikkeleita sen perustamisvuodesta 1969 lähtien. Miltä lapsiperheen elämä ennen näytti? Mitkä ilmiöt kiinnostivat, mitkä asiat askarruttivat vanhempia? Hyppää mukaan aikamatkalle!

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X