Perhe-elämä 07.06.2019 Päivitetty 29.01.2021

Lisää hoitajia, yh-rahaa, isyysvapaata: Suomi tekee nyt monta parannusta lapsiperheen tukiin ja asemaan – ota kantaa, mitä odotat eniten

Uusi hallitusohjelma näyttää lupaavalta lapsiperheiden näkökulmasta. Siinä kaavaillaan muutoksia, jotka toteutuessaan edistävät lapsiperheiden yhdenvertaisuutta.

Teksti
Elina Hovinen
Kuvat
iStock
2 kommenttia

Mannerheimin Lastensuojeluliiton johtava asiantuntija Esa Iivonen kommentoi muutoksia.

Päivähoito-oikeutta ei enää rajata

Uusi hallitus palauttaa subjektiivisen päivähoito-oikeuden. Edellisellä hallituskaudella päivähoito-oikeutta oli rajoitettu siten, että esimerkiksi työttömän lapsi ei ollut oikeutettu kokoaikaiseen varhaiskasvatukseen.

– Oikeuden rajaaminen jaotteli väkeä kahteen kerrokseen. Joissakin tapauksissa lapsi on joutunut vaihtamaan isompaan päiväkotiryhmään vanhemman työttömyyden vuoksi, Esa Iivonen sanoo.

Rajaamaton päivähoito-oikeus turvaa lapselle yhdenvertaisen varhaiskasvatuksen vanhempien tilanteeseen katsomatta.

Äänestä jutun lopussa, mitä perhe-elämän parannusta odotat kipeimmin!

Työelämän ja perheen yhteensovittaminen on nykytyöelämässä vaikeaa. Aikaisempi järjestelmä teki siitä vieläkin vaikeampaa.

– Tämä on ehdottomasti suunta parempaan.

Päiväkodin ryhmäkoko pienenee

Varhaiskasvatuksessa ryhmäkokoihin 3-vuotiaista alkaen tulee uuden hallituksen myötä muutos. Aikaisemman kahdeksan lapsen sijasta jatkossa yhtä hoitajaa kohden on seitsemän lasta.

– Osa-aikaisessa hoidossa olevilla lapsilla on yksi hoitaja 13 lasta kohden. Se on ongelmallista eikä tähän ole luvassa muutosta, Iivonen huomauttaa.

Pienempi ryhmäkoko takaa laadukkaampaa päivähoitoa ja parantaa vuorovaikutusta. Isot päiväkotiryhmät ovat lapselle usein stressaavia.

Lapsi aloittaa päiväkodin – 10 vinkkiä sujuvaan alkuun

Syntyvyys on ollut viime vuosina rajussa laskussa.

– Pienten lasten osuus väestöstä pienenee jatkuvasti. Meillä on varaa taata kaikille lapsille riittävän laadukas varhaiskasvatus.

Yksinhuoltajien ja isojen perheiden tuet

Lapsiperheköyhyyttä esiintyy eniten yksinhuoltajaperheissä, pikkulapsiperheissä ja monilapsisissa perheissä. Yksinhuoltajalasten lapsilisää korotetaan ja monilapsisten perheiden 4. ja 5. lapsen lapsilisää nostetaan.

– Pidän tätä tärkeänä ja tarpeellisena. Kaikki muutokset, jotka parantavat yksinhuoltajien elintasoa ovat tärkeitä, sanoo MLL:n Iivonen.

Hynttyyt yhteen – yksinhuoltajaäitien kommuuni

Lapsiperheiden tukia ei ole nostettu vieläkään sille tasolle, jolla ne olivat 90-luvulla.

– Olen muutoksen suhteen erityisen toiveikas, sillä hallitusohjelmassa sanotaan, että lapsiperheköyhyys on hallituksen erityisessä seurannassa.

Isyysvapaan kiintiö pitenee

Uudistuksen myötä molemmilla vanhemmilla on yhtä monta kuukautta kiintiöityä vanhempainvapaata. Isien perhevapaita pidennetään, mutta ne eivät kuitenkaan lyhennä äidin oikeutta vanhempainvapaaseen.

– Tämä uudistus on hyvin toteutettu. Äitien vanhempainvapaata ei saa lyhentää.

Isät eivät käytä kovin ahkerasti oikeuttaan vanhempainvapaaseen. Vain 10 prosenttia isistä pitää vanhempainvapaata.

– Isyysvapaiden määrä on hiukan lisääntynyt. Tämä uudistus voi lisätä määrää entisestään, arvelee Iivonen.

– Perhevapaauudistukseen olisi saanut investoida enemmän etenkin, jos huomioidaan syntyvyyden lasku, mutta tämä on oikea suunta.

Kommentit (2)

97% perheistä käyttää hoitovapaata. Äidit jäävät :) Suomessa vain murto-osa isistä jää hoitovapaalle, saati tekee myöhemmin osa-aikaista tai lyhennettyä työpäivää. Äidit tekevät ? Miksi näin on ? Syynä ei ole raha, jos molemmat käyvät työssä. Isät edelleenkin, eivät ota vastuuta.. Äitien eläkekarttumat jäävät hoitovapaiden ja lyhennetyn työpäivän takia pieniksi. Vanhemmuuden kustannuksia tulisi jakaa. Jos lapsivapaita jaettaisiin, ehkä eroja tulisi vähemmän.

Teen pätkätöitä, ja on ollut todella rasittavaa, että koko ajan saa olla tekemässä uutta hoitoaikasopimusta ja myös päivähoitomaksua laskeva sihteeri on saanut rustata lapun jos toisenkin… Siis silloin kun olen töissä, on oikeus kokopäivähoitoon ja silloin kun töitä ei ole niin tehdään sopimus vähemmille tunneille. Ja kuukauden-parin välein tätä venkslausta. Hyvä että loppuu.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X