Minun tarinani 02.06.2017 Päivitetty 22.09.2022

5 tapaa, joilla lapsi lievittää stressiäsi

Stressaantunut aikuinen voi ajatella, että oma aika on paras tapa nollata aivot. Lapsen kanssa leikkiminen ja läheisyys ovat kuitenkin loistavia keinoja ladata akkuja.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
iStock

Perhe-elämästä puhutaan usein stressaavana, vaikka lapset voivat vähentää aikuisen uupumusta ja paineita. Läheisyys ja nauru nimittäin laskevat tutkitusti stressihormonien määrää, parantavat unenlaatua ja tasaavat sykettä.

Listasimme 5 tapaa, joilla lapsi lievittää stressiäsi ja kohentaa mielialaasi.

1. Lapsi saa sinut nauramaan

Pienen ihmisen maailma on täynnä hassuja asioita. Lapsen hupsuttelulle on vaikea olla nauramatta, ja nauru on elämäneliksiiriä kehollesi ja aivoillesi.

Naurun on todettu virkistävän verenkiertoa, edistävän ruoansulatusta ja hapettavan tehokkaasti verta. Se on kehon sisäistä aerobista liikuntaa, joka rentouttaa lihakset ja vapauttaa mielihyvähormoni endorfiinia.

Kun ihminen nauraa, stressihormonien ja negatiivisten ajatusten määrä laskee ja positiivisten tunteiden määrä lisääntyy. Stressaantuneen aikuisen ei siis kannata vetäytyä omiin oloihinsa, vaan heittäytyä mukaan lapsen riemuun.

Vauvan ensimmäinen hymy: Milloin vauva alkaa hymyillä?

2. Lapsen helliminen rauhoittaa kehon ja mielen

Kosketuksen voima on ihmeellinen. Sen on huomattu vaikuttavan positiivisesti niin mielialaan, sosiaalisiin suhteisiin, unen laatuun, ruokahaluun kuin sydämen terveyteen. Paijaushetki tasoittaa sykettä, rauhoittaa mieltä ja lisää mielihyvähormonien tuotantoa.

Lapset eivät pihtaile halauksiaan ja pusujaan, ja stressaantuneen vanhemman kannattaakin nauttia läheisyysterapiasta. Hellittely tekee hyvää myös lapsen itsetunnolle ja turvallisuudentunteelle.

Tutkimuksissa on huomattu, että ihmiset, jotka koskettelevat läheisiään paljon, myös reagoivat kosketukseen voimakkaimmin. Mitä enemmän hellitte toisianne, sitä enemmän saatte läheisyyshetkistä voimaa ja mielihyvää.

Näin vanhempien kehonkieli vaikuttaa lapsen kehitykseen

Keskustele: Kuinka paljon pidätte vastasyntynyttä sylissänne?

3. Lapsi auttaa näkemään mahdollisuudet

Lapsen mieli on joustavampi kuin aikuisen. Jos lohikäärme uhkaa syödä ritarin, lapsen mielikuvitus kasvattaa siivet ritarin selkään, ja tämä pelastautuu lentämällä. Lohikäärmeen nielaisema ritari taas voi kutittaa hirviön vatsaa, kunnes käärme hikkaa hänet ulos.

Lapsen kanssa leikkiminen ja hänen tarinoidensa kuuntelu opettavat aikuiselle kekseliäisyyttä. Joustavuudesta ja luovuudesta on paljon apua, kun ajatukset kiertävät pakonomaisesti samaa ahdistavaa rataa.

Mitä tehdä, kun lapsi puhuu omiaan ja keksii tarinoita?
Näin satu kehittää lasta

4. Lapsi pakottaa keskittymään hetkeen

Aikuisen stressi johtuu usein tulevaisuuden ja tapahtumattomien asioiden murehtimisesta. Lapset taas elävät voimakkaammin nykyhetkessä.

Lapsen kanssa puuhailu on kuin mindfullness-harjoitus. Lapsi pakottaa aikuisen keskittymään asioihin, jotka tapahtuvat nyt, oli kyse sitten kevään ensimmäisestä perhosesta tai maitolasin kaatumisesta.

Läsnäolon taito lievittää stressiä, sillä nykyhetkeen keskittyvä ihminen ei raahaa mukanaan näkymätöntä ajatustaakkaa. Hän nauttii täysillä käsillä olevan hetken hyvistä puolista, vaikka seuraavana aamuna tiedossa olisi vaikea palaveri.

Mindfullness auttaa lapsiperheen stressiin ja kiireeseen – 7 vinkkiä

5. Lapsi muistuttaa siitä, mikä elämässä on tärkeää

Rakkauden ja turvan antaminen lapselle on vanhemman tärkein tehtävä. Tämä oivallus auttaa aikuista keskittämään energiansa oikeisiin asioihin ja sulkemaan turhat murheet mielestään.

Ymmärrys omasta vastuusta voi saada aikuisen huolehtimaan itsestään paremmin, sillä vanhemman jaksaminen vaikuttaa koko perheeseen. Lapsi muistuttaakin vanhempaansa päivittäin siitä, kenen vuoksi hänen kannattaa ponnistella.

Lapsi opettaa iloa ja itsevarmuutta – 20 vanhemmuuden parasta asiaa

Lähteet: Child Development, Maya Clinic, Suomen mielenterveysseura, Sydänliitto, Terveyskirjasto

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X