Vanhemmuus 23.03.2017 Päivitetty 26.06.2023

5 viisautta, jotka erityislasten vanhemmat ymmärtävät

Erityislapsi perheessä vaatii vanhemmilta paljon, mutta opettaa myös arvokkaita asioita. Kun arjen sujuvuus ei ole itsestäänselvyys, ihminen alkaa iloita pienistäkin onnistumisista. Erityislapsi kasvattaa myös vanhempien empatiakykyä ja suvaitsevaisuutta.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
iStock

Aivoliiton mukaan viidesosalla suomalaislapsista on erityistarpeita. Oireet vaihtelevat lievistä kielellisistä ja oppimisvaikeuksista vaikeisiin kehityshäiriöihin. Lapsen oireet ja tarvitsevuus voivat aiheuttaa vanhemmille stressiä, masennusta ja yksinäisyyden tunnetta.

Tämä ei kuitenkaan ole koko kuva erityisperheistä. Erityislapsi on aikuiselle myös mahdollisuus kasvaa, sillä lapsi opettaa vanhemmalle empatiakykyä ja suvaitsevaisuutta. Lisäksi pienetkin onnistumiset alkavat tuottaa suurta iloa, kun arki on haastavaa.

Listasimme arvokkaat asiat, jotka erityislasten vanhemmat ovat oppineet elämästä.

1. Todellinen rakkaus on ehdotonta

Rakkaudessa on kyse toisen hyväksymisestä myös silloin, kun hän on heikko tai ei pysty käyttäytymään hyvin. Rakkaus ja hellyys eivät saa olla palkintoja, jotka ansaitsemme vain miellyttäessämme muita.

Erityislapsi pakottaa vanhemman muuttamaan käsitystään rakkaudesta. Kaikkein läheisempienkään ihmisten rakastaminen ei ole aina helppoa ja mukavaa.

Tämän ymmärtäminen ei ole kivutonta, mutta se on arvokkaimpia asioita, joita voimme oppia elämästä.

Lue myös: Äiti kieltäytyi kolmesti abortista:  ”Perheemme neljästä lapsesta kahdella on kehitysvamma”

2. Jokaisesta hyvästä hetkestä pitää iloita

Erityislapsen vanhemman on opittava keskittymään olennaiseen ja elämään hetkessä. Jos lapsella on vaikea kehitysvamma tai sairaus, jokainen edistysaskel ja hyvä päivä ovat ilonaiheita.

Erityislasten vanhemmat kertovat usein, että lapsen ansiosta he stressaavat vähemmän. Kun pienetkin onnistumiset ovat suuria voittoja, ihminen ymmärtää, ettei mieltään kannata kuormittaa sillä, mitä tapahtuu kymmenen vuoden kuluttua.

Lue myös: Isla-tytön vaikea kehitysvamma opetti äidille, miten otetaan elämästä ilo irti

3. Muiden ongelmia ei kannata väheksyä

Oman lapsen vaikeudet eivät johda aina katkeroitumiseen. Erityisperheen haasteet ovat myös mahdollisuus oppia empatiaa ja lempeyttä muita kohtaan.

Kun tiedät, millaista ponnistelua arjen pyörittäminen voi vaatia, et väheksy muiden ongelmia. Vanhemmat, joiden lapsen vaikeudet eivät näy päällepäin, tietävät, että muiden elämässä voi olla taisteluita, joista ulkopuoliset eivät tiedä mitään.

Lue myös: 47 palasta -bloggaaja: ”Äidinvaistoni sanoi, että lapsella on Downin syndrooma”

4. Maailma ei kuulu vain ”normaaleille”

Erityislapsi tekee vanhemmasta suvaitsevaisemman ja saa hänet kyseenalaistamaan normaalin käsitteen. Hän oppii, ettei maailma kuulu vain niille, joiden ulkonäkö ja käytös täyttävät tietyt normit.

Lapsen halut ja kiinnostuksenkohteet saavat vanhemmat myös kritisoimaan vallitsevia oloja. Miksi vain niin sanotut normaalit ja terveet saisivat opiskella, tehdä työtä ja toteuttaa itseään?

Tätä kyseenalaistamista tarvitaan, sillä sen ansiosta yhteiskuntamme suvaitsee ja tukee erilaisuutta koko ajan enemmän.

5. Taistelu kasvattaa sisua

Erityislapset ja heidän vanhempansa voivat kohdata vähättelyä ja väärinymmärryksiä. Diagnoosin, erityisopetuksen ja tukien saaminen lapselle on joskus taistelun takana.

Lapsen oikeuksien penääminen ja arjen haasteet voivat uuvuttaa, mutta vanhempi voi myös sisuuntua. Lapsen puolesta käydyt taistelut auttavat vanhempaa toimimaan oma-aloitteisesti ja peräänantamattomasti myös muissa tilanteissa.

Lue myös: Kuinka kahden erityislapsen äiti selviää?

Vertaistukea: Keskustele muiden erityislasten vanhempien kanssa

Lähteet: Aivoliitto, Erityislasten omaiset, Leijonaemot, Hertrack, The Mighty

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X