Äitiysblogit: Äideistä tuli blogitähtiä

Teksti Kaisa Pyykkö
Kuvat Ari Heinonen / Otavamedia Pekka Holmström / Otavamedia Riikka Hurri / Otavamedia
äitiysblogit kiljuva pikkunälkä

Äitiyspakkaukseen pitäisi nykyään kuulua läppäri tai vähintään tabletti. Niin moni tuoreista äideistä perustaa perhe-elämälleen omistetun blogin. Aihepiireittäin blogeja listaavalta Blogilistalta löytyy lähes 10 000 suomenkielistä perheeseen ja lapsiin liittyvää blogia.

Ja perheessähän riittää puimista: uuden elämän odotus, synnytys, elämänmuutos… Moni haluaa jakaa tarinansa. Ja todella moni haluaa ottaa sen vastaan, sillä suosituimmat äitiysblogit keräävät kymmeniä tuhansia seuraajia.

Mikä äitien elämässä kiehtoo?

Äitiysblogit: aitoja ja rehellisiä

Mustavalkoisessa kuvassa nuori nainen katsoo hymyttä kameraan kädet lanteilla. Yllään hänellä on valkoiset puuvillaiset rintaliivit. Vatsan ihossa näkyy raskausarpia.

Tässä mä seison, lukee kuvan yläpuolella. Raskauden- ja imetyksenjälkeistä vartaloa esittelevä postaus on ollut Kiljuva Pikkunälkä -blogin luetuimpia.

– Haluan olla täysin rehellinen, blogia Kaksplus.fi:ssä kirjoittava Demi Aulos, 19, sanoo.

– Ei minua itseänikään kiinnosta blogit, jossa ei näy kirjoittajan kasvoja tai lapsesta käytetään vain alkukirjainta.

Juuri aitoutta äitiysblogeista haetaan, sanoo aihetta Social Interaction in Motherhood Blogs -gradussaan tutkinut Riikka Mäkinen.

– Äitiysbloggaajat ovat normaaleja äitejä, ja heidän antamansa kuva äitiydestä on totuudenmukaisempi kuin median luoma.

Demi Aulos ei ehkä ole ihan perusmutsi: hän tuli vahingossa raskaaksi 17-vuotiaana, ja pääsi mukaan Teiniäidit-tosi-tv-sarjaan. Samoihin aikoihin hän perusti äitiysblogin.

Nyt Kiljuva Pikkunälkä on yksi Suomen suosituimmista äitiysblogeista. Se valittiin vastikään Suomen inspiroivimmaksi perheblogiksi.

Äitiysblogit: koko elämä mukana

Demi Aulos opiskelee kaksoistutkintoa ja valmistuu kahden vuoden kuluttua ylioppilaaksi ja lähihoitajaksi. Työ hänellä kuitenkin on jo.

– Olen jo pitkään pitänyt blogia työnäni, tosin hirveän nautittavana työnä.

Blogi vie suurimman osan nuoren äidin vapaa-ajasta eli niistä hetkistä, jolloin hän ei ole oikansa Viiman, 2, kanssa tai koulun penkillä. Tekstien suunnittelu, kirjoittaminen, tarkistaminen, kuvien ottaminen ja käsittely vievät tunteja joka päivä.

– Minulla on varmaan sata luonnosta odottamassa valmiiksi kirjoittamista.

Aiheet, joista jokaisella on mielipide, kiinnostavat eniten.

– Postaus, jossa kerroin, että meille riittää yksi lapsi, sai lukijat kertomaan oman lapsilukunsa ja syyn siihen.

Riikka Mäkinen huomasi tutkimusta tehdessään, että äitiysbloggaajat uskaltavat käsitellä äitiyden tabuja ja vaikeita aiheita – kuten raskausarpista vatsaa tai yksilapsisuutta – ja tarjoavat samalla vertaistukea toisille äideille.

Hyvä blogi ei koskaan ole pelkästään kirjoittajan areena. Lukijat ovat vähintään yhtä tärkeitä.

– Usein heitän postauksen loppuun kysymyksen, jossa pyydän lukijoita kertomaan omasta elämäntilanteestaan ja ajatuksistaan, Demi Aulos sanoo.

Äitiysblogit: mukana myös blogilapset

Kiljuva Pikkunälkä -blogilla on uskollinen seuraajajoukko, joka tunnistaa kirjoittajan, kun tämä tulee vastaan Keravan Citymarketissa. Myös Demi Auloksen lapsen, kaksivuotiaan Viima-pojan pellavapää ja ruskeat silmät tunnetaan.

Onko oikein kuvata Viimaa blogiin ja kirjoittaa tämän elämästä?

– Blogiäideillä on blogilapsia. Ei Viima ole Suomen ainoa blogilapsi. Tämä on minun valintani, mutta kaduttaisihan se ihan järjettömästi, jos Viima isompana syyttäisi minua elämänsä pilaamisesta blogilla.

Bloggaaja on kuitenkin tarkka siitä, ettei nolaa Viimaa blogissa. Kakkajutut ja nakukuvat jäävät Demin perheen yksityiskäyttöön.

Toisinaan, nykyään harvoin, Demi Aulos törmää keskustelupalstoilla ketjuihin, joissa hänen persoonaansa ja elämäänsä ruoditaan joukolla.

– Onhan se kuumottavaa, että ihmiset tietävät niin paljon minusta. Mutta toisaalta olen itse valinnut tällaisen puolijulkisen ammatin, joten jonkin verran ruodintaa pitääkin kestää.

Äitiysblogit: Mielipidevaikuttajia, yhteisön kuningattaria

Äitibloggaajilla on valtaa. USA:ssa äitiysbloggaajat julistettiin vaikutusvaltaisimpien bloggaajien joukkoon jo vuonna 2010. Suomessakin suosituimmat äitiysbloggaajat, kuten Demi Aulos, ovat myös mielipidevaikuttajia.

Pr-toimistot ja firmat tyrkyttävät bloggaajille ilmaista tavaraa siinä toivossa, että ne vilahtaisivat blogissa. Suosituimmat bloggaajat tuntevat arvonsa, eivätkä anna näkyvyyttä tuotteille ilmaiseksi.

Riikka Mäkisen mukaan juuri äitiysblogeille on tyypillistä yhteisön muodostuminen blogin ympärille. Kommentointi mahdollistaa vuorovaikutuksen bloggaajan ja lukijoiden välillä: kommenttiosiossa jaetaan ilot, murheet, tiedonmurut ja mielipiteet.

– Äidit haluavat vaihtaa ajatuksia ja verkostoitua samassa elämäntilanteessa ja samoin ajattelevien ihmisten kanssa. Netti mahdollistaa keskustelun missä ja milloin vain, ja se sopii vauvansa ehdoilla elävälle äidille.

Joillekin äideille netti saattaa jopa olla ainoa paikka, jossa voi keskustella toisten kanssa.

Siinäpä taas yksi syy lisätä tabletti äityspakkaukseen.

äitiysblogit

 

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä