Minun tarinani 26.01.2023

Aleksandra on ehkä maailman tatuoiduin äiti, ja sitä suomalaiset eivät ymmärrä: ”Lapset tajuavat sanoneensa rumasti, mutta monesta aikuisesta ei voi sanoa samaa”

Päästä varpaisiin tatuoitu Aleksandra Säävälä on turtunut siihen, että jokaisella ihmisellä on mielipide hänen ulkonäöstään. Itselleen ja kolmelle lapselleen hän on vain äiti.

Teksti
Elina Viitanen
Kuvat
Aleksandra Säävälän kotialbumi

Ensimmäisen tatuoinnin Aleksandra Säävälä otti muistoksi isästään, joka kuoli Aleksandran ollessa 9-vuotias. Isän 50-vuotispäivänä syntyi maailmaan Aleksandran ja hänen miehensä kolmesta lapsesta nuorin.

– Se oli minulle merkki siitä, että isä kulkee mukanani.

Nuorimman lapsensa saadessaan Aleksandra oli jo tatuoitu kasvoja myöten. Silti kukaan lapsista, ei edes nyt 7-vuotias iltatähti, ole ihmetellyt äidin ulkonäköä.

– Ulkonäköni on heille niin normaali asia. Tatuoinnit ovat heille arkipäiväisiä, Aleksandra kertoo ja huomauttaa myös lasten isän olevan yhtä voimakkaasti tatuoitu.

Kaksi vanhempaa lasta ovat 13- ja 11-vuotiaita. Lapsista kaksi on maininnut joskus haluavansa ehkä tatuoinnin.

– Keskimmäinen haluaa, että otamme joskus kaveritatuoinnit sormiin. Toinen ottaa kaksoispisteen ja toinen sulun ja kun sormet laitetaan yhteen, tulee hymiö. Tälle jätän tilaa sormestani, vaikka muu kehoni on tarkoitus lähiaikoina mustata kokonaan ja sitten tehdä uusia tatuointeja valkoisella päälle.

Tatuointitaitelijana työskentelevä Aleksandra antaa omien lastensa ottaa tatuoinnin aikaisintaan 16-vuotiaana. Saavutettua ikää enemmän asia riippuu lasten käytöksestä ja kypsymisestä. Aleksandra haluaa, etteivät lapset ota yhtäkään tatuointia, jota myöhemmin katuisivat kovasti.

Huutelua kadulla

Tällä hetkellä Aleksandran iholta löytyy vain pieniä alueita esimerkiksi jalkapohjissa ja kämmenpohjissa, joissa ei ole mustetta. Aleksandra ei ole laskenut montako tatuointia hänellä on, mutta monta.

Asian on noteerannut myös yllättävä taho.

– Minuun otettiin yhteyttä Guinness World Recordsista ja kerrottiin, että olen tällä hetkellä todennäköisesti maailman tatuoiduin nainen.

Päästäkseen ennätystenkirjaan, Aleksandran olisi pitänyt mennä dermatologille, joka olisi laskenut virallisen prosenttiosuuden tatuointien peittämästä ihoalasta.

– En jaksanut lähteä siihen. En pidä ulkonäköäni minään. Kun katson peiliin, näen vain äidin.

Lue myös: Heidi Nyman törmää arjessaan jatkuviin ennakkoluuloihin: ”Muuta ei tarvitse kuin puhua nätisti”

Ulkopuoliset eivät suhtaudu Aleksandran ulkonäköön yhtä rennosti. Vuosien aikana Aleksandra on saanut kuulla monenlaisia törkeitä kommentteja. Yleensä huutelijat ovat aikuisia ihmisiä.

– Kerran eräs mies tuli kommentoimaan, etten saa miehiä tämän näköisenä. En voinut muuta kuin nauraa. En ole todellakaan pyrkinyt siihen, että olisin muiden mielestä kaunis.

Usein Aleksandra ohittaa huutelijat ja poistuu paikalta, mutta joskus on pakko sanoa takaisin jotain yhtä ikävää kommentoijan omasta ulkonäöstä, jotta hän huomaisi, miten typerältä haukkuminen kuulostaa.

Harvoin ikävät kommentit kuitenkaan menevät ihon alle: Aleksandra kertoo tottuneensa niihin.

– Jos välittäisin siitä, mitä muut ajattelevat, en näyttäisi tältä. Välillä se kyllä ihmetyttää, miksi joku näkee tarpeelliseksi kantaa huolta muiden ulkonäöstä.

Ikävän tilanteesta tekee se, jos kommentoija hyökkää, kun lapset ovat mukana. Lasten kuullen on esimerkiksi surkuteltu heidän kohtaloaan. Sen Aleksandra kokee kummallisena, sillä lapsilla on kaikki todella hyvin ja he ovat aivan tavallinen perhe.

Kerran eräs vanhempi mies pysäytti auton varta vasten ja tuli haukkumaan jalkakäytävää pitkin lastensa kanssa kävellyttä Aleksandraa rumilukseksi kirosanojen saattelemana.

– Käännyin lasteni puoleen ja kerroin heille, että tässä he näkevät nyt käytännön esimerkin siitä, miksi kotona opetellaan käytöstapoja.

Lapset saavat ihmetellä

Lapset saattavat Aleksandran nähdessään huudahtaa hämmästyneenä tai alkaa kysellä omilta vanhemmiltaan, miksi tuo täti näyttää tuolta. Silloin vanhemmat usein alkavat hyssytellä lapsiaan. Se ei Aleksandran mielestä ole oikea tapa toimia.

– Lapset ovat uusia ihmisiä, joille kaikki on ihmeellistä. He saavatkin ihmetellä, kysyä ja puhua. En minä siitä pahastu, vaan vastaan kysymyksiin mielelläni.

Harvoin, mutta toisinaan vieraiden lasten kommentit saattavat mennä haukkumisen puolelle. Silloin Aleksandra yleensä puuttuu tilanteeseen.

– Kerran eräs tyttö kommentoi ulkonäköäni aika törkeästi. Silloin kerroin hänelle, että ei ollut kovin kivasti sanottu toisesta ihmisestä. Hän otti asian hyvin.

– Lapset ovat fiksuja. He tajuavat sanoneensa rumasti, mutta monesta aikuisesta ei voi sanoa samaa. Aikuiset piiloutuvat helposti mielipide-argumentin taakse. Ei se ole mielipide, jos kommentoit negatiivisesti toisen ulkonäköä. Se on haukkumista, Aleksandra toteaa napakasti.

Aleksandralle ja hänen miehelleen on hyvin tärkeää opettaa lapsilleen, ettei ihmisiä saa millään tavalla lokeroida. Avoimuuden lisäksi toinen tärkeä arvo on kasvattaa lapsista itsevarmoja.

– Itsevarmat ihmiset pitävät puolensa, eikä heidän tarvitse alentaa muita ylentämällä itseään, Aleksandra Säävälä tiivistää.

Lue myös: Millan toinen raskaus ei sujunut ongelmitta, mutta vielä pahemmat koettelemukset tulivat ulkopuolelta

 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X