Minun tarinani 29.08.2021 Päivitetty 18.08.2023

Pauliinalla on kaksi kohtua, joista molemmista syntyi samana päivänä lapsi – lääkäritkään eivät varmasti tiedä, ovatko vauvat kaksosia

Poikkeuksellinen raskaus vei Pauliinan neljäksi päiväksi synnytyssaliin.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
Dina Tähkänen, Pauliinan kotialbumi

Pauliina näki ultraäänessä heti, että jokin oli toisin kuin esikoisen raskaudessa. Onkohan siellä kaksi, hän pohti mielessään.

Kaksi sykkivää sydäntä, lääkäri vahvisti pian – ja lisäsi sitten, että sydämet sykkivät eri kohduissa.

Lue myös: ”Kaksi sykkivää sydäntä. Meinasin pudota pöydältä” – 3 äitiä kertoo mitä seurasi, kun ultrassa näkyikin kaksoset

Sekä 26-vuotiaan Pauliinan että hänen miehensä Pyryn ensireaktio oli shokki. Vanhemmat olivat suunnitelleet, että perheeseen syntyisi vain yksi pikkusisarus. Mutta nyt sikiöt olivat vielä kahdessa eri kohdussakin!

Voisivatko vauvat selvitä, entä miten Pauliinan kävisi?

Siihen lääkärillä ei ollut vastausta. Hän sanoi perehtyvänsä kirjallisuuteen ja soittavansa, kun tietää enemmän.

Kaksi kohtua ja kaksi vauvaa.

Ennenaikaisuus huoletti

Pauliinan ja Pyryn esikoispoika syntyi vuonna 2019. Raskausaika sujui mainiosti pientä pahoinvointia lukuun ottamatta, ja Pauliina synnytti alateitse.

Hän ei koskaan edes leikitellyt sellaisella ajatuksella, että molemmissa kohduissa voisi kasvaa samanaikaisesti vauva.

Fyysisesti uusi raskaus oli paljon esikoisen odotusaikaa rankempi.

– Pahoinvointi oli alussa paljon rajumpaa ja kesti pidempään kuin ensimmäisellä kerralla, Pauliina kertoo. – Olin myös väsynyt. Paljon väsyneempi kuin esikoisen vauva-aikana, kun tämä heräili 15 kertaa yössä.

Lue myös: Heräileekö vauvasi jatkuvasti öisin? Kokeile unikouluttajan vinkkejä

Kaikki piti ottaa rauhallisesti, jotta vauvat eivät syntyisi liian aikaisin.

– Henkinen puoli oli tässä raskaudessa se kaikkein haastavin. Olen suunnitelmallinen ja tykkään siitä, että voin kontrolloida asioita. Nyt kaikki oli niin epävarmaa, Pauliina kertoo.

Eniten huolta aiheutti erittäin suuri ennenaikaisuuden riski. Alun perin tavoite oli päästä raskausviikolle 24, sitten viikolle 28. Raskausviikkoa 38 pidemmälle raskautta ei edes olisi päästetty, koska riskit olisivat kasvaneet liian suuriksi.

Vertaistukea Pauliina etsi somesta, jossa hän saikin tukea paitsi monikkoperheiden vanhemmilta, myös naisilta, joilla on kaksoiskohtu. Tismalleen samassa tilanteessa olevia ei kuitenkaan ole tullut vastaan.

Kestäisivätkö kohdut raskauden?

Kohtuja erottava väliseinä ohentui koko raskauden ajan, ja sen kestäminen oli kysymysmerkki. Myös synnytykseen valmistautuminen aiheutti ahdistusta.

Pauliina pelkäsi sektiota ja toivoi, että lapset voisivat syntyä alateitse.

Lue myös: Kokemuksia synnytyspelosta: ”Kehooni kajottiin ilman lupaa ja se ahdisti minua”

Lisäksi Pauliinaa ahdisti arvuutella, syntyvätkö vauvat samaan vai eri aikaan.

– He olisivat voineet periaatteessa syntyä jopa parin kuukauden ikäerolla.

Lääkärit olivat ymmällään. Yksityisellä klinikalla gynekologi sanoi, että olisi luullut näkevänsä harhoja, ellei olisi tiennyt etukäteen Pauliinan kaksoiskohdusta.

– Tätä kaikkea epävarmuutta ja sitä, että kellään ei ollut antaa vastauksia, oli todella hankalaa kestää. Itkin monet itkut. Ei kuitenkaan ollut vaihtoehtoja, joten piti vain luottaa lääkäreiden arviointiin ja mennä päivä kerrallaan.

Tilanne toi mukanaan valtavasti huolta mutta myös onnea.

– En ollut ennen kokenut, että kaksikohtuisuudessa olisi mitään hyvää. Mutta nyt molemmissa kohduissani kasvoi vauva, ja se on ihmeellistä.

Raskausvatsa ei näyttänyt poikkeukselliselta, vaikka raskaus olikin hyvin harvinaislaatuinen.

Synnytys käynnistyi raskausviikolla 33

Elokuussa 2021 Pauliinan raskaus oli edennyt viikolle 33.

Supistukset alkoivat aamulla, ja Pauliinalle annettiin lääkettä niiden estämiseksi. Jokainen lisäpäivä kohduissa olisi vauvoille hyväksi.

– Olen kuitenkin todella iloinen siitä, että pääsimme niin hyville viikoille. Kaikki on muutenkin sujunut paremmin kuin kuvittelimme, Pauliina kirjoitti synnytyslaitokselta.

Välillä puhuttiin sektiosta, välillä siitä, että alatiesynnytys voisi olla ainakin toisen vauvoista osalta mahdollinen. Mutta yksi asia oli selvä: sairaalasta lähdettäisiin kotiin seuraavan kerran vasta vauvojen kanssa.

Paitsi että ei lähdettykään. Harvinainen raskaus pääsi yllättämään vielä kerran.

Lue myös: Pieni ihme nimeltä Niilo

Neljä päivää synnytyssalissa

Pauliina siirrettiin synnytyssaliin, kun tämän toinen kohdunsuu oli avautunut neljä senttimetriä. Lääkärit totesivat, että synnytystä ei tarvitsisi enää estellä. Parin tunnin kuluttua Pauliina olikin jo kahdeksan senttiä auki.

Esikoisen synnytys oli ollut nopea, joten katsottiin parhaaksi, että Pauliina pysyisi synnytyssalissa osaston sijaan.

Supistukset kuitenkin loppuivat. Pauliina vietti synnytyssalissa neljä päivää odotellen.

Kun mitään ei enää tapahtunut, hänet siirrettiin takaisin osastolle. Seuraavassa ultraäänitutkimuksessa selvisi, että kohdun väliseinä oli hyvin ohut.

Lääkärit päättivät, että vauvat syntyisivät sektiolla. Leikkausaika sovittaisiin parin päivän kuluttua joko samalle tai seuraavalle viikolle.

Lue myös: Kaikki sektiosta – lue syyt, seuraukset ja äitien aidot kertomukset

Pauliina ja Pyry lähtivät kotiin ilman vauvoja. He ehtivät viettää kotona puolitoista tuntia. Supistuksia alkoi tulla kahden minuutin välein.

Sairaalaan saapuessa kohdunsuu oli avautunut kuusi senttiä, ja Pauliinaa alettiin valmistella kiireellistä sektiota varten. Keisarileikkausta pelkävän Pauliinan suuri pelko kävi siis toteen.

– Esikoisen alatiesynnytys oli paljon kivempi kokemus, Pauliina kertoo. – Olin pienessä paniikissa, mutta lääkäri rauhoitteli minua.

Hän ja vauvat kuitenkin selvisivät hienosti.

– Kaikki meni hyvin, ja vauvat syntyivät todella hyvävointisina.

Kaksosia vai ei?

Vauvat ovat poikia. Osa lääkäreistä pitää heitä kaksosina, osa ei.

Vauvat ovat saaneet alkunsa ilman hedelmöityshoitoja. Kukaan ei voi tietää, ovatko vauvat hedelmöittyneet samaan aikaan.

Pauliina ja hänen miehensä kuitenkin pitävät vauvoja kaksosina.

– En tiedä, miten muutenkaan heistä voisi puhua.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön PAULIINA (@tuplastirakkautta) jakama julkaisu

Kaksi kohtua – kaksinkertainen kuukautisvuoto

Kohdun poikkeava rakenne oli selvinnyt Pauliinalle vuonna 2018. Tuolloin hänen siskonsa kertoi saaneensa diagnoosin kaksoiskohdusta.

Lue myös: Kaksoiskohtu on harvinainen rakennepoikkeama, mutta raskaus molemmissa kohdunpuoliskoissa se vasta harvinainen onkin

Myös Pauliina kärsi vaikeista kuukautisista. Hänkin päätti hakeutua tutkimuksiin.

– Diagnoosi oli helpotus, koska sain viimein tietää, mistä kaikki johtui.

Kaksi kohtua tarkoittaa kuukausittain kaksinkertaisesti vuotoa ja kipua. Pauliinan kuukautiset myös kestävät pari viikkoa kerrallaan. Yhdistelmäehkäisypillerit eivät tule hoitokeinona kyseeseen, sillä Pauliina sairastaa migreeniä.

Lue myös: Synnytystarinakisan voittaja: ”Oletko sinä puhelimessa?” kysyi lääkäri ponnistusvaiheessa – synnytin kaksoset kahdella eri tavalla

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X