Kasvatus 28.02.2017 Päivitetty 14.08.2023

Kehu ja ihaile lastasi – se parantaa hänen itsetuntoaan

Lapsen pitää saada tuntea olevansa vanhempiensa silmissä lumoava. Lasta ei voi kehua liikaa. Terve itsetunto rakentuu siitä, että lapsi saa paistatella vanhempiensa ihailussa.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
iStock

Tunnettu lastenpsykiatri Jari Sinkkonen ilmaisi äskettäin (Kodin Kuvalehti 9.2.) huolensa siitä, että suomalaisvanhemmat eivät kehu lastensa ulkonäköä tarpeeksi – se olisi tärkeää, jotta lapsen itsetunto kehittyisi hyväksi. Sinkkosen mukaan ulkoisen olemuksen kommentoimista pidetään esineellistämisenä ja lasta kehutaan söpön ja suloisen sijasta ennemminkin reippaaksi ja ahkeraksi.

Kehumisella on suora vaikutus lapsen hyvän itsetunnon muodostumiseen. Sinkkosen mielestä lapsen on tunnettava olevansa vanhempiensa silmissä lumoava, jotta pohja terveelle itsetunnolle voisi kehittyä.

– Yksikään ihminen ei vahingoitu siitä, että häntä sanotaan ihanaksi, Sinkkonen muistuttaa.

Kaksplus otti selvää, miten eri-ikäisten lasten vanhemmat kehuvat lapsiaan ja heidän ulkonäköään.

Pienten lasten itsetuntoa tuetaan kehumalla ja kannustamalla

”Kehun Sagaa kauniiksi ja suloiseksi. Ihastelen myös usein hänen tukkaansa. Sagan kiharasta tukasta saattaa olla tulevaisuudessa vaivaa, kun sitä pitää kosteuttaa, harjata ja laittaa pampuloita. Hiusten laittaminen voi tuntua lapsesta ärsyttävältä ja hän saattaa pelätä, että harjaaminen sattuu. Siksi koen, että on tärkeää tuoda lapselle positiivinen olo hänen kauniista hiuksistaan. Haluan tukea tyttäreni itsetuntoa muidenkin asioiden kautta kuin sen, että hän on kaunis. Kehun Sagaa aina silloin, kun hän oppii uuden taidon tai tekee jonkun asian hienosti. ”Hienosti sait lapasen itse käteen, siivosit, veit tavaran paikoilleen ja lauloit. Vau, hienoa! Taitava Saga!””

Niina Nordberg, 1-vuotiaan Sagan äiti

”Ihastelen Danielin ulkonäköä ehkä vähän ärsyttävälläkin lässytysäänellä: ”Voi, kun olet niin söpö.” Kehun hänen vaatteitaan sanomalla: ”Kylläpä sinulla on hieno paita.” Kun käytän jotakin kosmetiikkaa, jota Danielkin haluaisi kokeilla, sanon hänelle yleensä, että hän ei tarvitse kosmetiikkaa, koska on muutenkin niin hyvännäköinen. Kehun myös usein Danielin fyysisiä ja henkisiä saavutuksia. Yritän kehua ja kannustaa aina, kun hän tekee jonkin asian hienosti.”

Lilli Opas, 2-vuotiaan Danielin äiti

”Kutsun vanhinta poikaamme sydäntenmurskaajaksi”

”Kutsun lapsiani päivittäin söpöliineiksi ja vanhinta poikaamme Sebastiania sydäntenmurskaajaksi. Kehun Sebastiania hyvistä arvosanoista koulussa ja hehkutan hänen osaamistaan jalkapallossa. Hakiessani tyttöjä tarhasta katsomme yhdessä päivän piirustukset ja kehun, miten hienoja ja taitavia molemmat tytöt ovat. Itsetunto rakentuu pienistä arkisista asioista ja pienikin kehu voi olla lapselle todella iso asia.”

Mari Salmela, 8-vuotiaan Sebastianin, 5-vuotiaan Angelican, 4-vuotiaan Danielan ja 2-vuotiaan Caspianin äiti

”Kehun esikoistamme Aaroa komeaksi pojaksi. Sanon, että hänellä on hieno tukka, enkelin silmät ja urheilijan kroppa. Tukka onkin Aarolle tärkeä. Viime kesänä lähes puliksi nyhdetty tyyli sai pojan kyyneliin, eivätkä tytöt kuulemma tykkää sellaisesta.

Kuopustamme Helmiä kehun hienoksi neidiksi, kun hän tykkää asustaa itseään. Olemme alusta asti ihastelleet ääneen nättiä tyttöämme. Aina voisi varmasti kehua enemmän, mutta aika paljon tuleekin kehuttua. Erityisesti silloin, kun lapset toimivat oikein: auttavat kaveria, pukevat itse tai leikkivät nätisti keskenään. Pyrimme siihen, että pelkkä kehu ja kannustus riittäisivät ilman varsinaisia palkintoja. ”Oletpa taitava” ja ”Reippaasti tehty” kuuluvat meillä usein.”

Heli Karvinen, 4-vuotiaan Aaron ja 2-vuotiaan Helmin äiti

Keskustele: Lapsen ulkonäön kehuminen

Annatko lapselle tilaa kasvaa? Älä suorita vanhemmuutta

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X