Näin koko perhe nauttii kesälomasta – 8 vinkkiä stressittömään lomaan

Ahdistutko ajatellessasi kesäloman hintaa? Kiukuttelevatko lapset, kun juoksette mummolasta mökille ja huvipuistoon? Hyvä loma on sopiva yhdistelmä rentoutta ja rutiineja. Näiden vinkkien avulla kesäloma ei ime voimianne, vaan lataa kaikkien akut.

Teksti Janica Brander
Kuvat 123RF
Näin koko perhe nauttii kesälomasta

1. Älä lataa lomaan liian korkeita odotuksia

Loma on harvoin pettymys siksi, että se olisi huono. Pettymys johtuu usein liian korkeista odotuksista. Muutamaan viikkoon yritetään ahtaa matkoja, sukulointia, kesätapahtumia, uimakouluja ja suursiivouksia.

Hyväksy se, että loma kestää vain muutaman viikon. Älä ripustaudu suunnitelmiin orjallisesti, vaan ajattele niitä mahdollisuuksina. Olisi mukavaa käydä sekä Muumimaailmassa että ystävien mökeillä, mutta nämä ovat vaihtoehtoja, eivät pakkoja.

Lue myös: Tunnista stressin oireet ja tasaa kierrokset ennen lomaa

2. Varaa kalenteriin löysää aikaa

Mukavakin tekeminen muuttuu uuvuttavaksi, jos sitä on liikaa. Lisäksi elämä lasten kanssa on ennakoimatonta. He voivat sairastua matkalla, ja lomalla aamut venyvät.

Älä ahda jokaista päivää täyteen, vaan jätä kalenteriin tyhjiä hetkiä. Jos suunnitelmat muuttuvat, älä ajattele, että loma on pilalla. Sairaspäivä voi olla perheen löhöilypäivä, jolloin makoillaan sohvalla, katsellaan elokuvia ja syödään noutoruokaa.

Keskustele: Ärsyttää, mies ei halua tehdä minkäänlaisia lomasuunnitelmia

3. Eläkää myös tavallista arkea

Läsnäolo ei tarkoita sitä, että jokaisen päivän pitäisi olla täynnä idyllisiä eväsretkiä ja että vanhempien pitäisi viihdyttää lapsia koko ajan.

Aikuisten on pyöritettävä arkea lomallakin. Läsnäoloksi riittää se, että teette tavallisia asioita yhdessä. Ottakaa lapset mukaan autonpesuun ja ruoanlaittoon. Rauhallinen perusarki voi ladata akkuja paremmin kuin matkat ja tapahtumat.

Keskustele: Miten teillä yksinhuoltajilla sujuu lasten kesäloma?

4. Pidä kiinni tärkeimmistä rutiineista

Loman ihanuus on vapaudessa. Voitte valvoa hieman myöhempään, herätä rauhassa ja syödä aamupalaksi munkit torilla. Tärkeimmät rutiinit kannattaa silti säilyttää lomallakin.

Jos lapsi kiukuttelee väsyneenä, älä tingi hänen nukkumaanmenoajoistaan, vaikka ottaisitte rennommin muissa asioissa. Kun lapset ovat levänneitä ja heidän verensokerinsa ei heilahtele, kaikilla on mukavampaa.

Keskustele: Alakoululaisten kotiintulo- ja nukkumaanmenoajat kesälomalla?

5. Huomioi lapsen temperamentti

Hälyisä huvipuisto voi olla aralle lapselle kaoottinen kokemus. Aktiivinen lapsi voi kyllästyä mökkeilyyn ja alkaa marista kavereidensa perään.

Lapsen temperamentti ja kiinnostuksenkohteet kannattaa huomioida, kun suunnittelette lomaa. Kun teette asioita, joista lapset nauttivat luonnostaan, he uskaltavat astua välillä mukavuusrajojensa ulkopuolelle.

Lue myös: Tunnista lapsen temperamentti, ja ymmärrät häntä paremmin

6. Nauttikaa ilmaisista elämyksistä

Mukavan yhdessäolon ei tarvitse maksaa maltaita. Käykää retkillä rannoilla, puistoissa ja ilmaisissa kesätapahtumissa.

Älä ahdistu, vaikka lapset kertoisivat, mitä kaikkea kivaa ja kallista heidän kaverinsa ovat tehneet. Lapset vertailevat aina tavaroitaan ja kokemuksiaan. Koko kesän ulkomailla reissannut lapsi voi olla kateellinen kaverilleen, joka on päässyt mato-ongelle.

Lue myös: Näin lapsiperhe säästää rahaa – 15 vinkkiä!

Keskustele: Listatkaa ilmaista tekemistä köyhälle, mutta aktiiviselle perheelle

7. Älä tee töitä lomalla

Äkkiäkös pari työmailia näpyttelee laiturinnokassa. Palaverin hoitaa puhelimessa krokettipelin lomassa.

Pienten työvelvoitteiden hoitaminen lomalla voi tuntua kevyeltä ajatukselta. Multitaskaaminen ja keskeytykset ovat kuitenkin pois sekä sinulta että lapsilta. Et rentoudu kunnolla, ja lapset ärtyvät, kun työasiat varastavat huomiosi. Tee mieluummin ylitöitä ennen lomaa, ja keskity kesälomalla lepoon ja perheeseesi.

Lue myös: Vaihda vapaalle – näillä vinkeillä saat kaiken irti lomastasi!

8. Luokaa yhteisiä lomarituaaleja

Koko perheen erityiset lomarituaalit erottavat vapaa-ajan arjesta. Rituaalin ei tarvitse olla kallis ja vaivalloinen. Ottakaa tavaksi syödä jäätelöt ulkona ensimmäisenä lomapäivänä tai järjestäkää lettukestit.

Mukavat, toistuvat tavat jäävät lasten mieleen usein vahvemmin kuin tavarat ja matkat. Rituaaleilla on myös tärkeä symbolinen merkitys. Ne julistavat, että yhteinen vapaus on alkanut.

Lue myös: Mistä saisi iloa arkeen?

Lähteet: Babycenter, Center for Parenting Education, Huffington Post

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä