Näyttelijä Elena Leeve: ”Haastavinta äitiydessä on aikataulutus”

Näyttelijä Elena Leeve uskoo läsnäolon voimaan kasvatuksessa. Työnsä vuoksi hän joutuu olemaan usein iltoja pois kotoa, joten vapaahetkinään hän haluaa keskittyä lapsiinsa täysin.

Teksti Elisa Hurtig
Kuvat Mirva Kakko/Otavamedia
Näyttelijä Elena Leeve nauttii puistoilusta lasten kanssa.
Näyttelijä Elena Leeve nauttii puistoilusta lasten kanssa.

Näyttelijä Elena Leeve kertoo Kaksplussalle arjestaan:

”Äitiydessä haastavinta on tällä hetkellä aikataulutus. Työskentelen nyt freelancerina teatterissa, jossa esityksiä on neljänä iltana viikossa. Iltojen hoitaminen sujuu mieheltäni Jussilta onneksi hyvin, sillä hän on töissä päiväsaikaan. Välillä minusta tuntuu vaikealta ajatella, että olen kotona vasta, kun lapset jo nukkuvat.

Aamumme ovat melkoista hullunmyllyä. Varpua ärsyttää, kun Onni pyörii jaloissa ja häiritsee lähtöä. Jos olen päivällä töissä, Onni on isoäidillään. Vien Varpun päiväkotiin puoli kymmeneksi. Kun Onnela-sarjan kuvaukset alkavat kesäkuussa, arkeemme tulee erilainen tempo. Nyt pidän siitä, että aamut eivät ole ihan hirveää hoputtamista.

Yhteinen aamusmoothiemme on valmistettu hedelmistä, marjoista ja soijamaidosta. Viime aikoina Varpu ei tosin ole suostunut syömään sitä. Hänen mieltymyksensä vaihtelevat muutenkin vähän väliä. Jokin aika sitten hän söi mielellään puuroa, mutta nyt se ei tahdo mennä millään alas, joten hän vuorottelee paahtoleivän ja turkkilaisen jogurtin välillä. Itselleni on tärkeintä saada kahvia, sen voimin selviän aamusta.”

Elena Leeve, lapsi

Puistoissa Elena Leeve tapaa myös muita äitejä, kun lapset leikkivät keskenään.

”Kotityöt eivät ole lempipuuhiani”

”En rakasta ruoanlaittoa. Lapset ovat saaneet minut kuitenkin hellan ääreen. Mikään extremekokeilija en silti ole, vaan teen sitä, mikä maistuu lapsille. Siispä kokkaaminen tahtoo mennä makaronilaatikko-, kasvissosekeitto- ja nakkilinjalle. Itse syön lounaan usein ulkona, joten en tarvitse enää tukevaa illallista kotona.

En voi kutsua mitään kotityötä lempipuuhakseni. En kuitenkaan välttele niitä, koska ahdistun kaaoksesta. Kiireisinä aikoina yritän muistutan itselleni, että pieni kaaos ei haittaa, kunhan me perheenjäsenet jaksamme ja voimme hyvin.

Ostan suurimman osan lastenvaatteista töölöläisestä second hand -liikkeestä. Toki hankin osan myös uutena. En ole hurahtanut lastenvaatteisiin täysin, mutta tykkään hypistellä ja etsiä vaatteita. Merkkiuskollinen en ole.”

Elena Leeve: ”Kun olen lasteni kanssa, keskityn heihin täysin”

”Nautin puistoilusta, vaikka moni kertoo inhoavansa sitä. Viime kesänä, kun Onni oli vauva, kävimme lähipuistossa joka arkipäivä keittolounaalla. Varpu sai puistosta omat kesäkaverinsa ja minullekin löytyi aikuisseuraa.

Leikkiluolat sen sijaan eivät ole lempipaikkojani, sillä kun kaikuvassa hallissa on paljon lapsia, kakofonia on melkoinen. Olemme käyneet niissä muutaman kerran, ja on minusta tietenkin kiva nähdä, miten lapsi rakastaa kaikkea sitä sekoilua.

Minulla kävi hyvä tuuri, sillä moni vanha kaverini sai vauvan samoihin aikoihin kun Onni syntyi. Vauva-arkeni on siksi ollut todella sosiaalista ja se on mahtavaa.

Arjessa mukavimpia ovat hetket, kun koko perhe on yhdessä. Kesällä käymme säännöllisesti mökillä ja se on minulle luksusta, sillä siellä olemme yhdessä rauhassa. Olen huomannut, että me kaikki viihdymme hyvin mökillä. Uskon kasvatuksessa muutenkin läsnäolon merkitykseen: silloin kun olen lasteni kanssa, keskityn heihin täysin.”

Elena Leeve, lapsi

Elena Leeve haluaa opetella sietämään myös pientä kaaosta kiireen keskellä. 3-vuotiaan Varpun ja 1-vuotiaan Onnin kanssa sellaistakin kun syntyy.

”Arki on melkoista palapeliä”

”Saan omaa aikaa anoppini ansiosta. Hyödynnän sen käymällä astangajoogassa kahdesta neljään kertaa viikossa. Yleensä joogaan aamuisin, ja se on henkireikäni: puolentoista tunnin ajan suljen mielestäni kaiken ylimääräisen.

Minulla on lehmän hermot, ja luotan aina, että kaikki järjestyy. Koska jokainen päivämme on erilainen, arkemme on melkoista palapeliä. Jos hoitokuvioihimme tulee jokin yllättävä viime hetken peruuntuminen, saatan tulla huonolle tuulelle. Hyvän tukiverkon ansiosta asiat kuitenkin yleensä rullaavat.

Elena Leeve, lapsi

Elena Leeven poika Onni aloittaa päiväkodin syksyllä.

Jos minulla ei ole esitysiltaa, leikin ja piirtelen lasten kanssa päivällisen jälkeen ja pidän huolen, että tunteet heidän välillään eivät kuumene liikaa. Varpua nimittäin harmittaa, kun Onni sotkee leikit. Vaikka sisarusten välit ovat välillä tuliset, he menevät joka ilta yhdessä kylpyyn. Sen jälkeen syömme iltapalan. Usein Onni nukahtaa ensin, joten minulle ja Varpulle jää hetki kahdenkeskeistä aikaa, jolloin juttelemme tai luemme kirjoja.

Kun lapset nukahtavat, alan laittaa pyykkejä tai järjestellä paikkoja. Usein hoitelen myös työjuttuja. Ehkä kannattaisi välillä mieluummin relata ja tarttua kirjaan. Nyt olen ollut ihan järjettömän koukussa Skam-sarjaan.”

Elea Leeven haastattelu on julkaistu Kaksplus-lehdessä 5/2017.

Lue myös:

Kansanedustaja Sari Multala: ”Olen parempi äiti, kun teen mielekästä työtä”

Hyvinvointivalmentaja Tara Lange opastaa: Rentoutukaa äidit, niin voitte paremmin

Työssäkäyvä äiti, näin pääset eroon syyllisyydestä

Vanhempi, näin saat omaa aikaa – 10 vinkkiä

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä