Minun tarinani 02.05.2017 Päivitetty 13.08.2019

Neljä etunimeä lapselle? – nimilaki aiotaan uudistaa

Lapsen sukunimeksi voisi tulla vaikkapa Virtanen-Korhonen, jos vanhemmilla on eri nimet. Myös pitkäkestoisen avoliiton osapuolet voisivat jatkossa ottaa yhteisen sukunimen.

Teksti
Saga Wiklund

Etunimiä ja sukunimiä koskeva lainsäädäntö aiotaan uudistaa. Oikeusministeriön työryhmä ehdottaa, että sukunimiyhdistelmät sallittaisiin, ja että pitkäkestoisen avoliiton samoin kuin rekisteröidyn parisuhteen osapuolet voisivat myös halutessaan ottaa yhteisen sukunimen.

Uudistuksen tavoitteena on saada lainsäädäntö vastaamaan yhteiskunnassa tapahtuneita muutoksia; muun muassa avoliittoperheiden lukumäärä on kasvanut ja kansainvälisiä perheitä on entistä enemmän.

Vauva voisi saada neljä etunimeä

Työryhmä ehdottaa etunimien enimmäislukumäärän nostamista kolmesta neljään. Etunimeksi voitaisiin valita myös nimi, joka ei vastaa kotimaista nimikäytäntöä, jos se on vakiintuneesti Suomessa käytössä.

Etunimien sukupuolisidonnaisuudesta ei luovuttaisi, mutta nimet, joiden ei voida katsoa vakiintuneen vain jommankumman sukupuolen nimiksi, olisivat edelleen molempien sukupuolten käytettävissä.

Lapsen nimenantovelvoitetta koskevaa määräaikaa nostettaisiin nykyisestä kahdesta kuukaudesta kolmeen kuukauteen.

7 asiaa, joita kannattaa miettiä vauvan nimeä valitessa

Sukunimiyhdistelmät sallittaisiin

Ehdotuksen mukaan kahdesta eri sukunimestä voitaisiin muodostaa sukunimiyhdistelmä. Lapsella voisi näin olla nimiyhteys kumpaankin vanhempaansa tilanteessa, jossa vanhemmilla on eri sukunimet.

Työryhmän mukaan sukunimiyhdistelmän salliminen ottaisi huomioon entistä paremmin perheiden erilaiset tilanteet ja lisäisi tasa-arvoisuutta ja yhtenäisyyttä esimerkiksi avoliitto- ja uusperheissä.

Puolisoiden yhtäläinen oikeus muodostaa sukunimiyhdistelmä toistensa sukunimistä kunnioittaisi puolisoiden tahtoa muodostaa nimiyhteys toisiinsa ilman, että kumpikaan joutuisi luopumaan omasta nimi-identiteetistään tai nimiyhteydestä mahdolliseen lapseen.

Puolisot voisivat edelleen valita myös yhden, yhteisen sukunimen, joka siirtyy sellaisenaan lapselle.

Tämän lapsesi nimi paljastaa sinusta

Avoliitossakin voisi ottaa yhteisen sukunimen

Pitkäkestoisessa avoliitossa elävät voisivat saada erillisestä hakemuksesta yhteisen sukunimen tai sukunimiyhdistelmän. Avopuolisoilla olisi oikeus yhteiseen sukunimeen, jos hakijat ovat asuneet yhteistaloudessa vähintään viisi vuotta tai heillä on yhteinen lapsi tai yhteisessä huollossa oleva lapsi.

Mahdollisuus yhteiseen sukunimeen tai sukunimiyhdistelmään koskisi myös rekisteröidyssä parisuhteessa eläviä.

Työryhmä ehdottaa myös sähköisten palvelujärjestelmien luomista ja nimilautakunnassa käsiteltävien hakemusasioiden rajaamista.

Uusi etu- ja sukunimilaki ehdotetaan tulevaksi voimaan aikaisintaan vuoden kuluttua siitä, kun se on hyväksytty ja vahvistettu. Rekisteröidystä parisuhteesta annettua lakia koskevat muutokset tulisivat voimaan viimeistään vuoden 2018 alusta.

Annoitko tietämättäsi kuninkaallisen nimen lapsellesi?

Suosituimmat etunimet ovat nyt Sofia ja Onni

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X