Tuleva isä voi saada raskausoireita

Vauvan odotus ei ole aina helppoa miehellekään. Isäksi tulon hämmennys voi purkautua jopa fyysisinä oireina. Mieskin tarvitsee tukea suureen muutokseen. Lue miesten couvade-oireista.

Teksti Matilda Katajamäki
Kuvat iStock
Myös miehillä voi olla oireita raskaudesta

Kun pariskunnalle on tulossa lapsi, nainen ei ole välttämättä ainoa, joka kärsii oireista. Tutkimusten mukaan noin kymmenen prosenttia miehistä kokee puolisonsa raskauden aikana niin kutsuttuja couvade-oireita: väsymystä, unettomuutta, päänsärkyä, ärtyneisyyttä, hermostuneisuutta, vatsavaivoja ja painonnousua.

Couvade on ranskankielinen ilmaus, joka viittaa alkujaan hautomiseen. Miesten oireilua raskausaikana tutkittiin ensi kerran 1950-luvulla, jolloin huomattiin, että sotilailla oli enemmän fyysisiä vaivoja, jos heidän vaimonsa olivat raskaina.

Oireiden uskotaan johtuvan isäksi tulemisen ahdistuksesta, joka johtuu siitä, että isät saavat liian vähän huomiota suuressa muutoksessa, joka hämmentää heitä siinä missä naisiakin.

On ehdotettu, että couvade-ilmiö nimettäisiin uudelleen ”syntymää edeltäväksi stressioireyhtymäksi”, jotta miesten ahdistukseen kiinnitettäisiin enemmän huomiota.

Rasittavimmat vaiheet oireita potevilla miehillä ovat tavallisesti odotuksen alkuaika ja viimeiset ajat ennen lapsen syntymää. Sen vuoksi olisi hyvä, että neuvola huomioisi miehiäkin näinä aikoina.

Miesten on usein vaikea myöntää pelkojaan ja ahdistumistaan, koska heiltä odotetaan vahvuutta ja onnistumista. Oloa voi helpottaa jo se, että mies kuulee tällaisten tunteiden olevan normaaleja. Isyysvalmennusryhmä olisi siksi monelle miehelle hyvä tukiverkko ja paikka löytää sanoja tunteilleen.

Lue myös:
Isän synnytyksen jälkeinen masennus on luultua yleisempää
Jakakaa hoitovastuu: anna isän hoitaa vauvaa

Äiti voi auttaa masentunutta

Jos miestä oikein ahdistaa odotusaikana, odottava äiti voi tehdä paljon asian auttamiseksi. On tärkeää ottaa isä mukaan odotukseen tavallisessa arjessa. Äidin olisi hyvä kannustaa isää osallistumaan ja vahvistaa isän luottamusta omiin kykyihinsä. Tärkeää olisi, että raskaana oleva nainen pystyisi huomioimaan oman kasvavan äitiytensä ohella myös puolisoaan.

Naisen olisi hyvä olla tietoinen, että isän osuus raskaudessa ei ole olla vain äidin tukena. Myös mies käy läpi omaa isäksi kasvamisen prosessiaan, ja parisuhteen tarjoamalla tuella on myös hänelle erittäin suuri merkitys.

Tyytymättömyys parisuhteeseen on merkittävä syy miehen oireilulle, ja se myös vaikeuttaa raskauskokemuksien jakamista. Couvade-oireita aiheuttavat myös itseen kohdistuvat vaatimukset; isä voi kokea ahdistusta siitä, että ei osaa tukea äitiä odotuksessa ja synnytyksessä.

Isän olisi hyvä tietää, että äidille jo pienikin tuen osoittaminen on tärkeää. Äidin ei tulekaan vaatia liikaa isältä etenkään liian pian, jotta isä saisi omaan tahtiinsa orientoitua raskauteen eikä ahdistuisi entisestään.

Lähde: Terveydenhoitajiksi valmistuvien Anna Aikasalon ja Elina Arposen opinnäytetyö ”Couvade-ilmiö – isän oireilu raskausaikana” Pirkanmaan ammattikorkeakoulun hoitotyön koulutusohjelmaan (2008).

Lue myös:
Kun isä jää ulkopuoliseksi
Raskausoireet ennen kuukautisten poisjääntiä: katso kattava lista
Keskustele:
Miehen raskausoireet?

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä