Upea tarina äitiydestä – Nelli löysi lapsensa avulla kadotetun luovuuden: ”Erkin ansiosta minusta tuli minä”

Tamperelainen Nelli, 33, löysi kadonneen luovuutensa lapsen syntymän jälkeen ja alkoi tehdä musiikkia.

Teksti Oili Urmas
Kuvat Sara Pihlaja
Nelli on ylpeä äitiydestään ja Erkki-pojastaan.

”Äitiys muutti elämäni. Minusta tuli laulaja ja lauluntekijä. Kun synnytin lapsen, jokin pato murtui sisälläni. Aloin säveltää ja kirjoittaa tekstejä ja tunsin ensimmäistä kertaa elämässäni, että olen todella hyvä jossakin.

Olen pianonsoiton opettaja. Musiikki on aina kuulunut elämääni. Niin pitkään kuin muistan, olen ilmaissut itseäni musiikin keinoin. Lapsena soitin pianolla paljon musiikkia korvakuulolta ja keksin omia sävellyksiä. Mutta kun 7-vuotiaana aloin opiskella konservatoriossa viulun soittoa, musisoinnista alkoi kadota luovuus.

Olin opiskellut sääntökeskeisesti ja tein asioita kohtalaisella menestyksellä. Äitiyslomalla pysähdyin ensimmäistä kertaa elämässäni. Unohdin opiskelussa vaikuttaneet auktoriteetit, jotka olivat aiemmin sanelleet minulle, miten minun kuuluu soittaa ja esiintyä. Tunsin itseni vapaaksi. Luovuus löytyi uudestaan poikani syntymän jälkeen.”

Lokakuu 2010: Erkki joutui teho-osastolle synnytyksen jälkeen. Päässä on side, jonka alla on kanyyli.

Dramaattinen alku

”Tulin raskaaksi 24-vuotiaana. Olimme olleet silloisen puolisoni kanssa yhdessä noin kaksi vuotta, kun ajatus lapsesta nousi esiin. Päätimme, että vauva saa tulla. Olinkin melkein heti raskaana. Odotus sujui hyvin. Raskauden toinen kolmannes oli hyvää aikaa, nautin siitä tosi paljon.

Erkki syntyi lokakuussa 2010. Vauva sai synnytyksen yhteydessä aivokalvontulehduksen, ja hänet kiidätettiin teho-osastolle. Äitiyden alusta en muista juuri mitään. Minulla on hämärä mielikuva, että olen itkenyt sairaalan käytävällä. Onneksi Erkki selvisi vähällä, eikä aivokalvontulehduksesta jäänyt vaurioita. Minä kävin omia tunteita myöhemmin läpi terapiassa.

Lapsen myötä kasvoin aikuiseksi. Minulla oli vastuu toisesta ihmisestä. Minulle tuli myös tarve purkaa äitiyden mukanaan tuomia tunteita lauluiksi. Alussa kappaleet tulivat kuin itsestään. Muistan ensimmäiset tilanteet, kun kirjoitin ja sävelsin musiikkia.

Ne hetket olivat usein niin hengellisiä, että kyyneleet valuivat silmistäni samalla kun tapailin melodiaa pianolla. Ja onnen kyyneleitähän ne ehdottomasti olivat, vaikka taisin samalla käsitellä surua ja pettymyksiä.

Monet kappaleistani ovat omaelämäkerrallisia. Laulujen myötä aloin kasvaa vahvemmaksi ja viisaammaksi ihmiseksi ja paremmaksi äidiksi.”

Elokuu 2012: Erkki piti pyöräilemisestä jo kaksivuotiaana.

Kaikella on tarkoituksensa

”Vuonna 2013 hakeuduin Heikki Salon sanoituskurssille Hämeenlinnaan. Jännitin kovasti palautetta. Mutta turhaan jännitin. Heikki kutsui minut lauluntekijävalmennukseen Ikaalisiin.

Sen jälkeen en ollut vielä henkisesti kypsä, vaan kävin asioita läpi pääni sisällä ja kasvatin itseluottamustani pari vuotta. Viime keväänä julkaisin taiteilijanimelläni Nelli Nelson esikoissinglen Tuhat vuotta sitten.

Omat kokemukseni ovat vahvistaneet luottamustani elämään. Kaikella on tarkoituksensa. Uskon Jumalaan ja siihen, että kaikilla meillä on oma tehtävämme ja polkumme. Olen ylpeä äitiydestäni ja lapsestani. Saan seurata lapseni kehitystä ja voin tukea lasta kasvamaan omiin mittoihinsa.”

Huhtikuu 2018: Nelli ja Erkki olivat lomalla Espanjassa. Vesi on heille tärkeä elementti.

Mukava jakso elämässä

”Erkki on nyt seitsemänvuotias, ja elämässämme on menossa mukava jakso. Sitä mukaa kun lapsi kasvaa ja itsenäistyy, on vain hyväksyttävä, että lapsella on oma elämä. Kaikki asiat eivät enää kuulu äidille.

Haluan olla aikuinen lapseni rinnalla. Vanhempana yritän pysyä rauhallisena, mutta aina se ei onnistu. En ole täydellinen, vaan teen virheitä, mutta niistä oppii. Annan pojalleni rajoja ja rakkautta. Hellittelen lastani ja olemme lähekkäin. Haluan, että hänellä on turvallinen olo.

Pyrin kasvattamaan lapsen, joka kunnioittaa muita ihmisiä ja ympäristöään. Toivon, että Erkki löytäisi oman juttunsa, jota hän haluaa toteuttaa. Olen laulanut pojalle siitä asti, kun hän oli vauva. Mutta en painosta häntä musiikin pariin. Toivon, että Erkki on onnellinen, tosin onnellisuus ei tarkoita sitä, että kaikki olisi aina kivaa. Se, että sattuu ja tapahtuu, kuuluu myös elämään.”

Erkki on hyvin ajattelevainen ja välillä myös vauhdikas poika.

Oman näköinen tulevaisuus

”Tulevaisuudessa haluan elää oman näköistä elämää. Nyt suhtaudun tekemiini asioihin intohimoisesti. Haluan välttää sen, että teen jotakin vain rahan takia. Haaveenani on perustaa oma yritys, jossa aion tehdä asioita omalla tavallani ja opettaa muusikin soittoa niin, että samalla vaalitaan myös luovuutta. Haluan myös tehdä lisää oma musiikkia ja saada yhä enemmän keikkoja.

Jos saan lisää esiintymisiä, se tarkoittaa entistä enemmän sumplimista. Tukiverkon pitää olla hyvä. Erkin isä on mukana elämässämme, ja meillä on yhteishuoltajuus.

Olen käsittämättömän kiitollinen pojalleni: hän antoi elämääni aivan uuden suunnan ja tarkoituksen. Hänen myötään minusta tuli minä.”

Nellin Tuhat vuotta sitten -sinkku löytyy Spotifysta.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä