Näyttelijä Mia Ehrnrooth vähensi töitään välttääkseen ruuhkavuodet: ”Kumpikin vanhempi ei voi tehdä sataprosenttisesti uraa ja hoitaa lapsia hyvin ilman apua”

Mia Ehrnrooth nauttii lastenhoidosta ja toivoo, että kaikilla vanhemmilla olisi mahdollisuus leppoisaan arkeen.

Teksti Anniina Rintala
Ensimmäisen lapsen kanssa omaa pystyvyyttä oli todisteltava enemmän, Mia kertoo. © Paula Kukkonen / OM-arkisto

Näyttelijä Mia Ehrnrooth, 34, on tullut tunnetuksi tehopakkauksena: esikoisen synnyttyä vuonna 2018 Mia painoi töitä entiseen malliin, varsinkin Filip-pojan päiväuniaikaan.

Lue myös: Elämä yllätti Mia Ehrnroothin: ”Olimme suunnitelleet hankkivamme koiran, mutta meille tuleekin vauva!”

Filipin lähdettyä liikkeelle apukäsiä löytyi onneksi lähettyviltä. Jos puoliso ei ehtinyt hätiin, niin Mian äiti, kollega tai lastenhoitaja otti pojasta kopin tärkeän palaverin ajaksi.

Kuopus muutti asenteen

Kuopus Lexi saapui maailmaan alkuvuonna 2020. Silloin Mia toivoi, että voisi rauhoittaa työtahtiaan, jotta elämä ei muuttuisi paljon puhutuiksi ruuhkavuosiksi.

Nyt lapsista huolehtiminen on kahden vanhemman perheessä pääosin Mian vastuulla.

Ajatukset töiden tekemisestä ovat muuttuneet.

– Ensimmäisen lapsen kohdalla halusin hanakasti osoittaa, että pystyn edelleen tekemään omia projektejakin, vaikka olen äiti. Lähdin jo etunojassa osoittamaan, että aion todellakin hoitaa tämän paletin.

Filipin ollessa vauva työ ja lastenhoito limittyivät tiiviisti myös imettäessä. Mia kertoi tuolloin Kaksplussalle, että päätti jakaa imetyshetketkin tehokkaasti: puolet ajasta huomio on vauvassa ja sen jälkeen saattoi tarkistaa meilin ja somen.

– Laskin, että imetyshetkiin kuluu päivässä viisi tuntia yhteensä. Halusin kokeilla, voiko ajan käyttää tehokkaasti. Toisen lapsen kohdalla sallin itselleni, että imetys saa viedä aikaa, ja että koko ajan ei tarvitse olla aikaansaava.

Esikoinen kulki vauvana palavereissa mukana. Kun vaadittiin enemmän keskittymistä, Mian äiti tai lastenhoitaja oli apuna.

Aviomies Joel Roosin kanssa Mia kävi toisinaan työpalavereista kivi-sakset-paperi-ottelun: häviäjä jää hoitamaan lasta.

– Nykyään käymme saman vain vaipanvaihdosta tai siitä, kumpi joutuu nousemaan yöllä.

Kuvaukset kolme kertaa viikossa

Mian näyttelijäntyö Salatuissa elämissä vaatii läsnäoloa kuvauksissa keskimäärin kolme kertaa viikossa. Mia on iloinen, että työ jättää aikaa myös perheelle ja muille omille suunnitelmille.

– Rakastan työtäni Salkkareissa, mutta nautin myös valtavasti lasteni kanssa olemisesta. Siellä on otettu hienosti vastaan toiveeni perheeseen keskittymisestä.

Elokuun alussa Mian lapset vaihtoivat uuteen päivähoitopaikkaan. Totuttelu vaati myös Mian läsnäoloa, mikä otettiin hyvin vastaan kuvaustiimissä.

Mia Ehrnrooth ja vanhempien paineet: ”Puhuttaisiinpa tästä enemmän”

Kuten lapsiperheessä aina, Miankin perheessä riittää aikatauluissa soviteltavaa. On kuitenkin Mian oma toive, että lastenhoitovastuuta on hänellä enemmän.

Hän toivoo, että vanhempien paineista puhuttaisiin avoimesti ja kaikilla olisi mahdollisuus miellyttävään arkeen. Mian mukaan on täysin suotavaa, että pikkulapsiperhe rekryää läheiset ihmiset avukseen.

– Kumpikin vanhempi ei voi tehdä sataprosenttisesti uraa ja hoitaa lapsia hyvin ilman, että joku auttaa lasten kanssa. Yhtälö ei vain toimi.

Vanhemmat ja naapurit tukiverkostona

Kun Mia saa kuvausvuoronsa, lähettää hän ensimmäisenä aikataulun vanhemmilleen. Eläkeläisinä he pystyvät auttamaan päiväkodista hakemisessa silloin, kun Mialla tai Joelilla on töitä pidemmälle iltaan.

Viime keväänä perhe teki ratkaisun muuttaa pois Helsingin keskustasta. Asuinpaikaksi valikoitui Pohjois-Espoo, jotta tukiverkostot ovat lähempänä. Postiluukulle on matkaa ja kulkuvälineinä toimivimmat ovat polkupyörä ja auto. Silti ratkaisu on tuntunut oikealta.

Mia Ehnrnrooth pitää sylissä iloista esikoistaan.

Filip kulki tottuneesti äitinsä mukana työtapaamisissa vauvavuotenaan. Kuvassa Filip on noin vuoden ikäinen. © Mirva Kakko / OM-arkisto

– Ennen lapsia asuntoa ostaessa mietimme esimerkiksi sitä, millainen lattia tai keittiö on. Nyt tärkeimpiä perusteita valinnalle oli millainen koulu ja millainen päiväkoti asunnon lähellä on.

Nykyiseltä asuinalueelta Mia pääsee kuvauksiinkin nopeammin kuin keskusta-asunnolta. Siivooja käy kerran kahdessa viikossa. Arjesta kannattaakin tehdä Mian mukaan mahdollisimman toimivaa.

– Väsyneenä äidit saattavat helposti sinnitellä epämukavassa tilanteessa liian pitkään. Olen kiitollinen Joelille siitä, että hän on aina keksimässä ratkaisun, jos jokin ei vaikuta toimivalta. Se on tärkeä tuki.

Kesällä Mia piti ensimmäisen kerran kokonaisen kuukauden kesälomaa. Hän odotti rentouttavia aamuja ja kahvihetkiä, mutta pienten ja energisten lomalaisten kanssa kävi nopeasti selväksi, että tahti tulisi olemaan toinen.

– Koin pitkästä aikaa uuvuttavan olon, että nyt eletään ruuhkavuosia. Onneksi pidimme pian perhepalaverin asiasta sen sijaan, että olisin sinnitellyt kesän puoliksi koomassa.

Mia sai järjestettyä enemmän aikaa urheilulle ja syömisestä huolehtimiselle. Lähistöltä löytyi naapuri, joka tuli auttamaan lasten kanssa. Lisäksi Mian äiti kutsuttiin mukaan apuihin perheen yhteiselle minilomalle.

Oma uupuminen toi bisnesidean: Äiditkin kesäleireille

Itsestään huolehtiminen antoi virtaa pysytellä lasten tahdissa. Mialle perheen kanssa yhdessä oleminen on silti heittämällä palauttavinta elämässä.

Kesä sai kuitenkin Mian unelmoimaan pienestä helpotuksesta, jossa olisi hänen mukaansa potentiaalia bisnesideaksi asti.

– Kunpa äideillekin järjestettäisiin kesäleirejä. Lapsille olisi hoitajia ja ruokakin valmistettaisiin leirin puolesta. Olisi aikaa urheilulle ja vaikkapa unelmoida kanssasisarien seurassa.

Näyttelijän työ ei perhearkeen verrattuna tunnukaan aina kirjaimellisesti työltä. Kuvaukset tuovat hyvää, leppoistavaa vaihtelua.

– Minut meikataan, vaatetetaan ja kerrotaan, milloin pitää syödä. Se on pienten lasten äidille itse asiassa aika rentouttavaa, Mia naurahtaa.

Lue myös Anna.fin juttu: Tutkija kertoo, mitä olemme ymmärtäneet väärin palautumisesta – jos palautuminen ei suju, vika ei välttämättä ole sinussa

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä