Perhe-elämä 22.04.2021 Päivitetty 18.08.2023

”Olen hemmetin hyvä isä” – Roni, Tommi ja Eetu ovat uuden ajan vilpittömiä isiä, jotka puhuvat jaksamisesta oikeasti eivätkä hassulla meemillä

2020-luvun isäblogeissa näkyy entistä rehellisempi ja vilpittömämpi tapa puhua vanhemmuudesta. Kolme isäbloggaajaa kertoo, miksi he kertovat elämästään somessa ennen kaikkea isinä.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
Roni Suvannon kotialbumi
2 kommenttia

Putkiremontti valmistuu, ja kirjoittamiseen tykästynyt mies tarvitsee uuden aiheen blogilleen. Vaimo odottaa esikoista.

Näin sai alkunsa suosittu Isyyspakkaus-blogi, jota Tommi Koivisto, 43, on pitänyt vuodesta 2012. Samannimisen Instagram-tilin hän valjasti käyttöönsä heti seuraavana vuonna.

Koivisto kuuluu suomalaisten isäbloggaajien pioneereihin. Aloittaessaan hän ei ollut törmännyt yhteenkään lifestyle-henkiseen vanhemmuusblogiin, joka olisi isän kirjoittama. Hän päätti täyttää tyhjän lokeron.

– Aika nopeasti huomasin, että ihmisiähän kiinnostaa tällainen. Siitä tuli itseään ruokkiva kierre, Koivisto naurahtaa. Hän on päiväammatiltaan pelituottaja.

Alkuun blogissa ihmeteltiin vauva-arkea tuoreen isän näkökulmasta. Nyt kun lapset ovat pian 9- ja 5-vuotiaita, fokus on siirtynyt enemmän Koivistoon itseensä ja perheen yhteisistä aktiviteeteista kertomiseen.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Tommi Koivisto (@isyyspakkaus) jakama julkaisu

Isät siirtyivät Instagramiin

Roni Suvanto, 34, aloitti kuvabloginsa tammikuussa 2020. Ensimmäisessä julkaisussa pipopäinen, seitsemänkuukautinen poika kurkkii viltin alta siniharmailla silmillään. Suvannolle oli alusta asti selvää, että hän käyttää mahdollisuutensa isyys-, perhe- ja hoitovapaaseen.

Perimmäinen syy @iskahommat-blogin aloittamiselle oli kuulumisten välittäminen sukulaisille ja tuttaville Suomeen – edessä häämötti muutto Isoon-Britanniaan puolison töiden perässä.

Instagramin selailu ja googlettaminen kuitenkin osoittivat, että vanhemmuutta käsittelevissä teksteissä isät olivat aliedustettuina, edelleen.

– Siitä kasvoi ajatus tuoda enemmänkin esille isyyttä ja tasa-arvoista vanhemmuutta, Suvanto kertoo.

Hänen poikansa täyttää marraskuussa kaksi vuotta. Englantiin muuttamisen jälkeen isä ja poika ovat alkaneet harrastaa lintubongausta. Jo tätä ennen perheen elämään ovat kuuluneet ulkoilu ja retkeily.

 

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön iskähommat (@iskahommat) jakama julkaisu

Eetu Hakkinen, 26, aloitti hänkin bloginsa tammikuussa 2020. Myös hän on isä alle kaksivuotiaalle pojalle, ja ammatiltaan hän on sairaanhoitaja. Hakkinen kuvailee poikaansa luonteeltaan temperamenttiseksi ja herkäksi. Vaikka poika osaa näyttää tunteitaan laidasta laitaan, on hän aina ollut perustyytyväinen ja helppohoitoinen lapsi.

Hakkinen koki tarvetta jakaa vauva-arjen herättämiä tunteita nimenomaan miehen näkökulmasta.

– Samalla tarkoituksenani oli tuoda vertaistukea kaikkien isien ulottuville.

Hakkinen eli @isikinosaa on siirtynyt kokonaan Instagramiin, ja sinne isäaiheisia blogeja on tullut valtavasti lisää.

– On ollut kiva huomata, että muutkin isät ovat lähteneet mukaan tähän, Hakkinen iloitsee. – Että halutaan näyttää, kuinka eletään arkea tasaveroisena vanhempana.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Eetu Hakkinen | Perhe | (@isikinosaa) jakama julkaisu

Naljailusta vereslihalle

Kukin isäbloggaajista arvioi saaneensa 99-prosenttisesti hyvää palautetta. Hakkinen mainitsee, että erityisesti naisseuraajat ovat aktiivisia.

– Monet naisseuraajani ovat kertoneet, että sisältöjeni innoittamina he ovat voineet ottaa monia vanhemmuuteen ja isyyteen liittyviä asioita esille omissa parisuhteissaan.

Jokaisen bloggaajan kumppanikin suhtautui hyvin blogin aloittamiseen. Vaimot ovat auttaneet blogien teossa ideoimalla, valokuvaamalla ja oikolukemalla.

Kaikki kolme haluavat kuvata blogissaan arkitodellisuutta. Joskus se tehdään hyväntuulisesti ja pilke silmäkulmassa – joskus kipeistä asioista avautumalla.

Suvanto kertoo havainneensa, että isyyden inhimillinen puoli on koko ajan enemmän esillä somessa. Hän on tahtonut osallistua samanlaiseen todellisuuden näyttämiseen.

Vanhemmuus on teemana tunteita herättävä, vaikeakin. Maailmanlaajuisesti isäbloggaamisen valtavirtaa oli ollut lähestyä lastenhoitoa sarkasmilla ja ironialla. ”Höhöhöö, en osaa mitään” -tyyppistä ivaa ei kuitenkaan näy näiden kolmen isän postauksissa, päinvastoin.

– Kerran yritin uudelleenjakaa jonkin sellaisen sarkastisen jutun, ja vastaanotto oli epäileväinen. Vilpittömyys toimii Suomessa paremmin, Koivisto kertoo. Hän lisää perään, että onnistuu olemaan vain vahingossa hauska.

Isäbloggaajat kirjoittavat rohkaisevasti ja avautuvat myös omista ongelmistaan. Eetu Hakkinen on vastikään laatinut pitkän tekstin siitä, miksi hän kokee olevansa hyvä isä. Roni Suvanto on avautunut siitä, että ”taaperon pimeät voimat” kuluttavat vanhempia henkisesti.

– Ei ihminen tule miksikään supersankariksi vanhemmaksi tultuaan, hän toteaa.

Hassujen meemien ja huumoriksi käännetyn väsymysvalituksen sijaan 2020-luvun isäblogit kertovat tarkoista päiväunirutiineista, syväluotaavasti hoitovapaaidentiteetistä ja turvaverkkojen tärkeydestä.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Tommi Koivisto (@isyyspakkaus) jakama julkaisu

Kohti tasa-arvoista vanhemmuutta

Roni Suvanto on tällä hetkellä koti-isä vieraassa kotikaupungissa Birminghamissa.

Koti-isyys puhututtaa vielä tällä vuosikymmenellä. Suvanto on saanut valinnastaan osakseen ihmettelyä ja vähättelyä. Hänen on vaikeaa ymmärtää, miten koti-isyys eroaisi kotiäitiydestä.

– Eikö isää pidetä tasa-arvoisena vanhempana? hän ihmettelee.

Samaa miettii Koivisto. Ajatus siitä, että juuri äidin pitäisi jättää työpäivä väliin lapsen sairastuessa, on hänelle täysin tuntematon.

– Isien pitäisi ottaa rohkeasti enemmän koppia tällaisista asioista. Jos perheessä on kaksi vanhempaa, ei lapsella pitäisi olla yhtä ensisijaista vanhempaa, vaan kaksi ykkösvanhempaa, hän summaa.

Hakkinen puolestaan nostaa esille sen, että isille pitää antaa mahdollisuus onnistua. Isä ei pääse näyttämään kykyjään, jos sille ei ole tilaa. Hänen bloginimensä @isikinosaa on syntynyt juuri tästä ajatuksesta.

– Kyllä me isätkin osataan, kun vaan halutaan ja kun meille annetaan siihen mahdollisuus.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Eetu Hakkinen | Perhe | (@isikinosaa) jakama julkaisu


Isätkin kokevat riittämättömyyden tunnetta

Kukin isäbloggaajista kertoo tuntevansa ajoittain riittämättömyyttä. Koivistolle vaikeita hetkiä ovat ne, kun lapset riitelevät keskenään.

– Isä on siinä kohtaa aika voimaton, kun ruvetaan nahistelemaan jostain legopalikasta, jota kumpikaan ei ole edes kaivannut kolmeen kuukauteen.

Sitten on tietysti päiviä, jolloin kaikki on vaikeaa. Kuopus ei välttämättä suostu pukemaan ulkovaatteita, sammuttamaan lukuvaloa tai syömään mitään ruokaa, vaikka sen valmistanut vaimo, ruokakirjoittaja Satu Koivisto on ”viimeisen päälle ruokaihminen.”

Suvannon riittämättömyyden kokemukset liittyvät siihen, että aina lasta ei voi tai osaa auttaa mielestään tarpeeksi.

– Kun lapsi oli kipeänä, oli toivoton olo. Toisella on hankala olla, ja itsellä keinot vähissä.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön iskähommat (@iskahommat) jakama julkaisu

Kaikkensa yrittäminen silloin, kun mikään ei tepsi tai kelpaa, syö voimia keneltä tahansa. Sellaisina hetkinä puolison tuki on ollut Suvannolle korvaamatonta.

– Olisipa jokaisella vanhemmalla joku tukenaan. Puoliso tai muu läheinen.

Hakkinen puolestaan kertoo, että perheen esikoinen viihtyi ensi kuukausinaan lähinnä äitinsä rinnalla. Hakkista harmitti, ettei hän voinut olla sillä saralla juurikaan avuksi. Sen sijaan hän otti vetovastuun kotitöistä. Nyt perheeseen odotetaan toista lasta, ja työnjako on onneksi tasautunut.

Terveisiä vanhemmille

Mitä isäbloggaajat haluaisivat sanoa muille vanhemmille?

– Luota itseesi. Olet paras mahdollinen vanhempi omalle lapsellesi, Hakkinen kannustaa.

Samoilla linjoilla on Suvanto. Lisäksi hänellä on neuvo parisuhteen konfliktien ehkäisemiseen:

– Jos jokin vaivaa, keskustelkaa heti.

Myös Koivisto painottaa keskustelun tärkeyttä. Hän toivoo, että työpaikoillakin puhuttaisiin enemmän lapsista ja perhe-elämästä. Siten työ- ja perhe-elämä alettaisiin nähdä toisiaan täydentävinä osa-alueina, ei toistensa vihollisina.

Suomalaisista isistä vain neljännes käyttää kaikki isyysvapaapäivänsä. Koivistolla on terveisiä lopuille. Hän kertoo itse aikoinaan huolestuneensa siitä, miten poissaolo töistä vaikuttaisi urakehitykseen. Loppupäätelmä muodostui yksiselitteisesti: töitä ehtii tehdä kymmeniä vuosia, mutta lapsi on pieni vain vähän aikaa.

– Jos muutama kuukausi elämästä vaikuttaa urakehitykseen, niin sitten ura ei ole mieluinen.

Lue lisää: Kun Markus vei 1-vuotiaan neuvolaan, lääkäri kysyi, kertoiko äiti ohjeita lapsen hoitoon – isiin suhtaudutaan yhä eri tavoin kuin äiteihin

Kommentit (2)

Ku hoitaa ja huolehtii lapsia ensimmäiset 10 vuotta 110% teholla, sen jälkeen ei tarvi muuta kuin antaa ruokaa , rahaa ja kuljetella. Koettu on, 6 lapsen isä.

Työnantajat eivät vieläkään suhtaudu asiallisesti miehen jäämiseen hoitovapaille. Mitä miesvaltaisempi työpaikka, sitä vaikeampaa hoitovapaille jääminen miehelle on.
Espanjassa on kuulemma perustettu äitiysneuvoloihin miehille omia ryhmiä. Miksi Suomessa ei sellaisia vieläkään ole? Isiä ei kovinkaan paljon huomioida neuvolassa. Huomio keskittyy vauvaan ja äitiin sekä heidän väliseen kommunikointiin. Uudistuksia suomalaiseen neuvolaan todella tarvitaan!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X