Parisuhde 06.05.2023

Erillään nukkuminen voi pelastaa yöunet, mutta uhkaako se parisuhdetta? Yksi seikka on tärkeää huomioida, sanoo asiantuntija

Onko yhdessä nukkuminen hyvän parisuhteen edellytys? Pariterapeutti kertoo, milloin nukkumisjärjestely voi uhata suhteen tulevaisuutta.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
iStock

Monet parit siirtyvät vauvan tultua nukkumaan eri huoneisiin, jotta koko perhe ei heräisi vauvan yösyöttöihin. Joskus järjestelystä saattaa tulla pysyvä kuin varkain.

Erillään nukkuminen ei uhkaa parisuhdetta, jos molemmat osapuolet ovat asiasta samaa mieltä ja läheisyydestä huolehditaan muulla tavoin, muistuttaa asiantuntija.

– Eri huoneissa nukkuminen ei ole välttämättä haitallista parisuhteelle, eikä siitä voida tehdä johtopäätöksiä suhteen tilasta, toteaa pari- ja perhepsykoterapeutti Kaisa Humaljoki Terveystalosta.

Humaljoen mukaan merkityksellisempää on se, miksi ratkaisuun on päädytty ja ovatko molemmat osapuolet siihen tyytyväisiä.

– Monille yhdessä nukkuminen, toisen kainalo ja läheisyys on eräänlainen lähtöoletus, mutta se ei ole mikään mittari suhteen laadulle. On paljon onnellisia pareja, jotka eivät nuku yhdessä, Humaljoki muistuttaa.

Eri vuoteissa nukutaan monista syistä

Lapsiperheessä vanhemmat voivat päätyä eri sänkyihin monestakin syystä. Yöimetyksiä voi olla tiuhaan ja vauva saattaa nukahtaa äidin viereen, jolloin eri huoneissa nukkuminen on järkevää vanhempien unen turvaamiseksi.

– Uupumuksen keskellä saattaa tuntua helpoimmalta ratkaisulta, että edes toinen pääsee nukkumaan. Jos perheessä on vanhempia sisaruksia, on tärkeä turvata heidänkin unensa. Vanhemmat saattavat ratkaista tilanteen niin, että toinen nukkuu vauvan kanssa ja toinen vanhemman lapsen kanssa.

Joskus eri sänkyihin päädytään siksi, että toinen vanhemmista on niin herkkäuninen, että herää puolison kuorsaukseen tai jopa siihen, että tämä kääntää kylkeä. Puolisoilla voi myös olla niin erilainen vuorokausirytmi, että molempien unen turvaamiseksi on järkevämpää nukkua eri huoneissa.

– Erillään nukkuminen voi myös helpottaa tilanteita, joissa lapsi sairastaa ja toisen vanhemmista on valvottava kipeän lapsen kanssa. Eri huoneissa nukkuminen voi olla järkevää silloinkin, jos on pieni koti, eikä haluta, että koko perhe joutuu heräämään vauvan itkuun. Jos työssä käyvällä vanhemmalla on tiukka työputki ja unta on varjeltava, jotta jaksaisi töissä, voi olla viisasta nukkua hetken aikaa toisessa huoneessa, Humaljoki toteaa.

Tappaako erikseen nukkuminen läheisyyden?

Yksin nukkuminen voi johtaa läheisyyden puutteeseen, jos läheisyyttä ei korvata mitenkään. Pahimmillaan se voi johtaa siihen, että pariskunta erkaantuu vähitellen toisistaan.

– Jos arjen läheisyys uupuu, eikä öitäkään vietetä enää saman peiton alla, se voi johtaa seksuaalisen läheisyyden hiipumiseen. Seksuaalisväritteinen kosketus saattaa tuntua oudolta, jos muutakaan arkista hellyyttä ei ole, Humaljoki kertoo.

Lapsiperheessä parisuhdenäkökulma saattaa kutistua kokonaan elämän täyttyessä vanhemmuudesta.

– Vähitellen iltasuukot ja toisen kainaloon nukahtaminen eivät kuulu enää rutiineihin, vaan tilalla ovat muut perherutiinit. Silloin aikuisten välinen suhde alkaa kaventua ja unohtuu se, että täällä asuu kaksi aikuista ihmistä, Humaljoki kertoo.

Parisuhteen läheisyyttä voi ylläpitää halauksilla kesken päivän, hiusten pörrötyksellä tai heittämällä ”yläfemmat” onnistumisen jälkeen. Humaljoki muistuttaa, että seksuaalista koskettamista voi tapahtua muissakin tilanteissa kuin nukkumaan käydessä.

– Tärkeintä on huolehtia siitä, että suhteessa on jonkinlaista fyysistä läheisyyttä. Monet parit nauttivat siitä, että saavat käpertyä yhdessä lepäämään. Vaikkei ihokosketusta olisi öiseen aikaan, voisiko yhdessä ottaa päiväunet tai katsoa tv-sarjaa lähekkäin sohvalla? Läheisyys voi olla vain vierekkäin olemista, siihen ei välttämättä tarvita ihmeellisiä jippoja.

Yksin nukkuminen ei saa olla riidan väline

 Erillään nukkumisen olisi hyvä perustua yhteiseen sopimukseen. Mikäli parisuhteen osapuolet ovat asiasta eri mieltä, se voi aiheuttaa suhteeseen kitkaa.

– Tilanne voi uhata suhteen tulevaisuutta, jos toinen päättää erillään nukkumisesta ja toinen tuntee sen vuoksi itsensä yksinäiseksi.

Vaikka riitatilanteissa toisen häätäminen yhteisestä sängystä voisi tuntua houkuttelevalta, ei Humaljoen mukaan näin saisi koskaan toimia.

– Erillään nukkuminen ei saa olla riidan väline tai keino ilmaista vihaa esimerkiksi toteamalla, että sinä et muuten tule tähän viereen nukkumaan, mene muualle.

Erillään nukkuminen on yhteinen päätös

Jos toinen nauttii yksin nukkumisesta, mutta toinen kaipaisi läheisyyttä yölläkin, olisi hyvä pysähtyä miettimään tilannetta yhdessä.

– On tärkeää, että molemmilla on käsitys siitä, mitä erillään nukkuminen tarkoittaa, jotta taustalla ei olisi väärinkäsityksiä siitä, että toinen ei enää välitä tai inhoaa, eikä siksi halua viettää öitä yhdessä.

Toisen osapuolen on helpompi ymmärtää tilannetta, jos puoliso kertoo, miksi kaipaa rauhassa nukkumista. Syynä voi olla vaikkapa tiukempi työpuki.

–  Erillään nukkuminen ei tunnu silloin hylkäämiseltä, koska siihen on selkeä peruste.

Mikäli toinen toivoo nukkumisjärjestelyihin pysyvämpää muutosta esimerkiksi herkkäunisuutensa vuoksi, kannattaa miettiä, olisiko tilanteeseen mahdollista keksiä kompromissia.

– Yhdessä voidaan miettiä, olisiko yhteiseen yöhön silloin tällöin kuitenkin mahdollisuutta tai voitaisiinko esimerkiksi nukahtaa yhdessä tai sopia, että aamulla kömmitään makoilemaan toisen viereen.

Tärkeää olisi, että päätös on tehty yhteisymmärryksessä.

– Nukkumisjärjestelyistä on tärkeä sopia yhdessä ja ottaa toisen toiveet ja mielipiteet huomioon, Humaljoki muistuttaa.

Entiseen ei ole pakko palata, jos uusi nukkumisratkaisu on molemmista hyvä

 Joskus vauva-ajan nukkumisjärjestelystä voi tulla pysyvä ratkaisu. Silloin on kuitenkin hyvä pysähtyä miettimään, ovatko molemmat tilanteeseen tyytyväisiä ja halutaanko erillään nukkumista edelleen jatkaa.

– Tilannetta kannattaa pohtia silloin, jos havahtuu huomaamaan, että toinen vanhemmista on vauva-aikana siirtynyt nukkumaan vauvan ja toinen isomman lapsen kanssa, mutta onkin mennyt jo kolme vuotta ja edelleen nukutaan samalla tavalla.

Vaikka nukkumisjärjestely olisi vauva-aikana löytänyt uudet uomansa, entiseen on mahdollista palata, jos molemmat vanhemmat sitä toivovat.

Samaan sänkyyn palaaminen ei kuitenkaan välttämättä luonnistu heti, vaan sen mahdollistamiseksi tarvitaan keskustelua ja perheen uusien, yhteisten pelisääntöjen luomista.

Jos tilanteeseen liittyy lapsia, myös heidät pitää opettaa uudenlaisiin nukkumisjärjestelyihin.

– Asia tulisi joka tapauksessa eteen jossain vaiheessa, koska kouluikäiset lapset alkavat jo yleensä kaivata itsenäisyyttä ja omaa tilaa, eivätkä välttämättä enää halua nukkua vanhemman kanssa samassa huoneessa. Se, missä vaiheessa lapset alkavat kaivata yksityisyyttä, on kuitenkin hyvin yksilöllistä, Humaljoki toteaa.

Tärkeintä olisi, että kaikki perheenjäsenet ovat tyytyväisiä nukkumisjärjestelyihin. Mikäli erikseen nukkuminen tuntuu molemmista hyvältä, ei entiseen ole pakko palata.

– Yhdessä ei ole mikään pakko nukkua, eikä se ole hyvän parisuhteen edellytys. Olisi tärkeää, etteivät ulkopuoliset normit tai paineet sanelisi perheen nukkumisjärjestelyjä. Se, missä ja miten perheenjäsenet nukkuvat, kuuluu vain ja ainoastaan yhteistä kotia asuttaville, Humaljoki painottaa.

Lue myös: Miten saada parisuhdeaikaa vauva- ja pikkulapsiarjen keskellä? Kokeile tätä kolmen K:n kikkaa!

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X