Parisuhde 02.10.2022 Päivitetty 08.04.2024

Luulitko, että naisen immenkalvo puhkeaa ensimmäisessä yhdynnässä? Väärä uskomus kiertää sitkeästi

Naisilla ei ole immenkalvoa, joka puhkeaisi ensimmäisessä yhdynnässä vaikka yleinen uskomus näin edelleen väittää.

Teksti
Saana Sjöblom-Hasselblatt
Kuvat
iStock
3 kommenttia

Uskomus siitä, että naisilla on immenkalvo, joka puhkeaa ensimmäisen yhdynnän aikana, elää nykypäivänä edelleen vahvasti. Luulo on kuitenkin väärä.

Naisilla on kyllä emättimen ulkoaukon osittain sulkeva ohut limakalvopoimu, joka on rengasmainen tai puolikuunmuotoinen. Se sijaitsee noin sentin syvyydessä emättimen sisäpuolella, sisempien häpyhuulien välissä. Se on joustavaa sidekudosta, ja sen on arveltu suojaavan emätintä.

Se ei kuitenkaan ole kalvo, joka peittäisi koko emätinaukon, eikä seksuaalinen aktiivisuus vaikuta sen kokoon tai olemassaoloon. Mikä immenkalvo siis oikeastaan on?

Estrogeeni kutistaa immenkalvon

Koska kyseessä ei ole kokonainen kalvo vain ainoastaan osittainen sellainen, on nykyään ehdotettu, että immenkalvon sijaan puhuttaisiin ennemmin emätinkranssista.

Emätinkranssi voi olla kaikilla hyvinkin erilainen ja peittää emättimen aukkoa vaihtelevissa määrin. Se sijaitsee tytöillä ja nuorilla naisilla sisempien häpyhuulien takana.

Immenkalvot ovat erikokoisia ja -näköisiä eikä joillakin ole sitä lainkaan. Tämä ihokudosrengas on siis jokaisella hyvin erimuotoinen ja -paksuinen.

Immenkalvo, emätinkranssi tai hymen, kutistuu joka tapauksessa vuosien mittaan. Yleensä se on kutistunut pois noin 25-vuotiaana, vaikka nainen olisi seksuaalisesti kokematon. Immenkalvon kutistaa estrogeeni.

Immenkalvo ei kerro seksuaalisesta aktiivisuudesta

Jo vuonna 2017 julkaistussa amerikkalaistutkimuksessa todettiin, ettei immenkalvo repeydy tai rikkoudu ensimmäisellä seksikerralla, vaikka näin on yleisesti luultu. Lähinnä se venyy ajan mittaan.

Kokeneinkaan lääkäri ei siis pysty silmämääräisesti erottamaan ”neitseellistä” ja ei-neitseellistä immenkalvoa toisistaan.

Onkin arveltu, että useimmiten veri ensimmäisellä seksikerralla johtuu siitä, että liukastetta on ollut käytössä liian vähän.

Immenkalvo on vain pala kudosta

Immenkalvolla ei näytä olevan tutkimusten mukaan mitään selkeää tehtävää elimistössä. Kudoksen arvellaan vain jääneen yli emättimen kehittyessä jo sikiöaikana.

Immenkalvo ei siis ole millään tavalla tärkeä. Jos siihen tulee repeämä, se voi parantua parissa päivässä.

Immenkalvoa ei tunne välttämättä mitenkään. Sen venyminen murrosiän hormonien vaikutuksesta mahdollistaa yhdynnät, mutta seksuaalisesta aktiivisuudesta se ei kerro mitään. Myös esimerkiksi tamponi voi nimittäin venyttää immenkalvoa.

Immenkalvo on siis kaikessa yksinkertaisuudessaan vain pala kudosta, siinä kaikki.

 

Lue myös: Äidit kertovat: Kyky nauttia seksistä parani synnytyksen jälkeen

Lähteet: Reproductive Health, Sexpo, Tieteen Kuvalehti, Hyvä kysymys

Lue myös

Kommentit (3)

Säälittävää on Pirkko se jossei pysty ihmisen kanssa kokemaan seksuaalista läheisyyttä vaan joutuu elämänsä tyytymään muovisiin ja muihin tyydytysleluihin, nehän ovat vain halpa korvike aidolle läheisyydelle.

”Seksuaalisesti kokematon”- tässä tarkoitettiin että ei ole ollut yhdynnässä, ja käytettiin ko ilmausta.
Voi olla paljonkin seksuaalista kokemusta vaikka ei olisi yhdynnässä ollut. Kaikki eivät koskaan ole, ja vielä useammat eivät olisi, jos saisivat itse päättää, eikä yhdyntää pidettäisi ainoana seksiaalisuusena kokemuksena.
Säälittävää jos ei mitään muuta koe. Jää aika kokemattomaksi jos ei muusta tiedä kuin yhdynnästä.

Pieni tarkennus artikkeliin, koska emätinkranssilla on oikeasti ihan anatominen funktionsakin.

On totta, että sillä ei ole rakenteena mitään tekemistä mahdollisten emätinyhdyntöjen tai ylipäänsä aikuisten kanssa, mutta vulvallisella vauvalla sen funktio on suojata emättimen bakteeritasapainoa haitallisilta ulostebakteereilta. Niin kauan kun lapsi ei vielä kykene hallitsemaan oman rakkonsa ja suolensa toimintaa emätinkranssin tehtävänä on estää ulosteen pääsy emättimeen, koska se voisi aiheuttaa lapselle emätintulehduksia. Sen jälkeen kun lapsi on oppinut pidättämään ja käymään itse vessassa, emätinkranssilla ei ole enää toiminnallista funktiota.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X