Mira Luoti parisuhdekriisistään Annassa: Miehen alkoholin käyttö ajoi eri osoitteisiin

Laulaja Mira Luoti kertoo Anna-lehdessä, miten puoliso Mika Haapasalon alkoholin käyttö jakoi uusperheen kahtia ja ajoi pariskunnan eri osoitteisiin kymmeneksi kuukaudeksi. Alkoholin luomaa epäluottamusta syvensi huoli sydänvikaisen lapsen hyvinvoinnista.

Teksti Anna Mäkelä
Kuvat OM-Arkisto
Mira Luoti ja hänen miehensä Mika Haapasalo muuttivat erilleen Mikan alkoholin käytön vuoksi.
Mira Luodin perheen arkea ovat varjostaneet kuopuksen sydänvika sekä puolison alkoholin käyttö.

Mira Luoti kertoo tuoreessa Anna-lehden haastattelussa avoimesti, miten miehen alkoholin käyttö on vaikuttanut lapsiperheen elämään, ja millaisia haasteita vastasyntyneen sydänvikadiagnoosi tuo valmiiksi työlääseen arkeen.

Neljä vuotta sitten PMMP-yhtyeestä tutuksi tullut Mira Luoti sekä Happoradion kitaristi Mika Haapasalo löivät hynttyyt yhteen ja muodostivat kuusihenkisen uusperheen, johon kuuluvat vanhempien lisäksi Miran 3- ja 5-vuotitaat lapset sekä Mikan ala-asteikäiset tyttäret.

Kahden keikkailevan muusikon ja neljän lapsen perheessä riitti vilskettä, mutta pariskunta päätti yrittää vielä viidettä, yhteistä lasta.

Mira Luoti: Kotona on nyt kaikki hyvin

Vauvan sydän pysähtyi

Pariskunnan haave yhteisestä lapsesta kävi nopeasti toteen, ja Urho syntyi heinäkuussa 2014. Hetken aikaa kaikki oli hyvin, mutta jo elokuussa vauva alkoi saada outoja oireita. Kun Mira vei pojan lääkäriin, tämän sydän pysähtyi. Urho saatiin elvytettyä, mutta kolme kuukautta myöhemmin hänellä todettiin synnynnäinen sydänvika.

Sydänvika aiheutti kohtauksia, joiden aikana lapsen pulssi saattoi olla jopa 260 lyöntiä minuutissa. Operointi onnistuisi vasta vuosien päästä, ja avuksi tulivat lääkkeet, joita olisi annettava neljä kertaa vuorokaudessa. Miran oli oltava aina valmiina lähtemään tarvittaessa sairaalaan.

Kun samoihin aikoihin perhe kohtasi muitakin vaikeuksia, kuten Miran veljen syöpädiagnoosin, olivat laulajan voimat vähissä.

– On aika haastavaa pyörittää omakotitaloa ja viittä lasta, joista yksi on vakavasti sairas, Mira kertoo.

Mira Luoti vauvan sairastumisen ja parisuhdekriisin jälkeen: Pelkäsin, että vakava masennukseni uusiutuu

Mira Luoti ja Mika Haapasalo asuvat nyt yhdessä lastensa kanssa paritalon puolikkaassa.

Mira Luoti uskoo, että vaikeudet ovat vahvistaneet perhettä.

Kosteat keikkareissut varjostivat arkea

Perheen ennestään raskasta tilannetta vaikeutti myös Mikan alkoholinkäyttö. Muusikkomiehen keikkareissut olivat kosteita, ja niiden vaikutukset näkyivät perheen arjessa.

– Mika ei ole alkoholisti, eikä hän juonut kotona, vaan vain keikkaillessaan. Mutta kun keikkoja on joka viikonloppu, se näkyi myös kotona jatkuvana sunnuntain ja alkuviikon krapulana. Siinä elämäntilanteessa ei vaan yksinkertaisesti sopinut tulla kotiin lorvimaan krapulassa, Mira kuvailee tilannetta.

Itsekin muusikkona työskentelevä Mira ei allekirjoittanut Mikan ajatuksia juomisen ja keikkaelämän itsestään selvästä yhteydestä.

– Ei minullakaan ole erityisoikeuksia. Olen tehnyt lapset ja pidän niistä huolen. Juhlin vain jaksamisen mukaan, Mira painottaa.

#hyväääitienpäivääkaikille #äitienpäivä #lapset ?

Henkilön Mira Luoti (@miraluoti) jakama julkaisu

Erillään, mutta yhdessä

Helmikuussa 2015 pariskunta päätti muuttaa eri osoitteisiin, mutta pysyä edelleen yhdessä. Alkoholista johtuvien ongelmien lisäksi asumuseron taustalla oli se, että molemmat halusivat viettää enemmän aikaa omien lastensa kanssa.

– Jokainen lapsi tarvitsee huomiota. Sen jakaminen tasapuolisesti viiden kesken on vaikeaa, jos itselläänkin on voimat vähissä, Mira kertoo.

Kahden asunnon arkea perhe vietti kymmenisen kuukautta, ja tänä aikana elämä tasaantui. Perheenpuolikkaat kyläilivät puolin ja toisin ja Urhoa hoidettiin yhdessä.

Vaikeinakaan aikoina pariskunta ei ollut valmis luopumaan toisistaan, vaikka selvitettäviä asioita heidän välillään olikin.

– Teimme molemmat töitä suhteemme eteen. Kävimme terapiassa saadaksemme kolmannen osapuolen auttamaan vaikeissa asioissa, esimerkiksi alkoholiin liittyvässä epäluottamuksessa. Ei se kivaa ollut, vaan pitkä ja työläs polku, Mira muistelee.

Lopulta Mika lopetti juomisen kokonaan ja on kiittänyt Miraa siitä, miten tämä laittoi hänet selkä seinää vasten.

Jälleen saman katon alla

Nyt perhe asuu taas yhdessä, itähelsinkiläisessä paritalon puolikkaassa, jossa viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin.

– Ennen erilleen muuttoa tuntui koko ajan siltä, että suhteessamme on joku sotku. Nyt perheessämme on selkeät säännöt ja arki sujuu mukavasti, Mira kertoo.

Tällä hetkellä perheen vaikeudet näyttäisivät olevan takanapäin. Myös kaksivuotiaan Urhon lääkitys on lopetettu, ja poika voi niin hyvin, että käy isänsä kanssa futistreeneissä.

– Vaikeudet ja koettelemukset ovat vahvistaneet meitä. Tajusimme, että meidän pitää elää sen näköisessä perheessä kuin on meille hyvä. Meillä on syvä rakkaus, mutta suhteemme vaati pienen happihyppelyn, Mira sanoo.

Mira Luodin koko haastattelun voit lukea Anna-lehden numerosta 24. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

Lue myös:

Paula Vesala puhuu miehistä: Olen oppinut päättyneistä suhteistani, että hyvä yritys ei aina riitä

Koskettava tositarina: sydänvikainen vauva koki ihmepelastumisen

Ruuhkavuodet uhkaavat parisuhdetta – 9 keinoa välttää ero

Saako lasten seurassa juoda alkoholia?

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä